Säkra kort på buffébordet

Student, dop, bröllop... Festsäsongen är här - med buller och bång. Buffé är lösningen på allt. Här bjuder vi på några säkra kort på buffébordet.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 21:51

Nu vankas det kalas i varenda buske, trappuppgång och trädgård. Oftast är det förenat med en hel del svett, möda och blödande plånböcker. Men plågan går att, om inte undvika, så i alla fall lindra. Lösningen stavas buffé med vettig planering. Gör ett körschema i riktigt god tid och halva festen är hemma.

Oavsett om man har en liten familjefödelsedag att fira eller ett jättebröllop är buffé alltid en smart lösning. Rätter som kan lagas i förväg är absolut att föredra, likaså billiga råvaror som mättar och fyller ut som till exempel bönor, potatis och bröd.

Kallskuret är ett enkelt komplement till buffén och kräver inte någon som helst ansträngning. Ett tips är härlig italiensk rosmarinskinka och kanske någon smarrig salami.

Förbered

Ladda gärna faten i förtid. Svep in dem i plast så att det bara är att byta ut när innehållet på faten börjar sina. Blir det trångt i kylen kan man fylla plastpåsar med is och ställa faten inuti.

Is finns numera att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker, men brukar även gå att beställa på de stora hamburgerkedjorna. Fyll baljor med is att ställa drycken i. Häll upp boxvin i karaffer.

Glöm inte heller bort dem som inte dricker alkohol. Barn, bilförare, gravida och andra som väljer att avstå bör serveras något roligare än mineralvatten. Blanda gärna ett alkoholfritt bål och smaksätt med färsk mynta och skivor av äpple.

Vänta med dressing

Vänta in i det sista med att hälla på dressing på salladen, annars blir det lätt en bedrövlig historia.

Visa hänsyn till vegetarianer och allergiker. Nötter är ingen lysande idé på en buffé, eftersom det kan sluta riktigt illa. Se i så fall till att det sitter en stor varningsskylt vid den berörda rätten. Skyltar är över huvud taget en fiffig idé. Alla vill veta vad man äter.

Komplettera med grönt

I dag bjussar jag på några av mina bästa multinationella räddningsplankor på buffébordet. Ingen är svår att laga. Recepten går att multiplicera efter festbehov. "Hellre för mycket än för lite" är festparollen som bör råda. Välj ut en, ett par eller alla rätterna och komplettera med mycket grönt, gott bröd och bra musik. Eller se det bara som inspiration till att våga ställa till med kalas.

Livet är till för att firas. Och det finns trots allt gränser för hur mycket rostbiff och potatissallad en stackars människa orkar med under en festsäsong.

Marinerade marockanska bönor

10 portioner, 15 minuter + marinering över natten

Perfekt bufférätt som både mättar och känns spännande till en billig penning. Man kan förstås även välja torkade bönor som blötläggs och kokas.

3 burkar stora vita bönor (à cirka 400 g) (eller 500 g torkade)

1 msk hel spiskummin (eller 1/2 msk malen)

1/2 msk torkad ingefära

1 dl olivolja

1/2 tsk harissa

1 tsk kanel

1 tsk gurkmeja

2 tsk honung

2 citroner

2 dl soltorkade tomater

salt

nymalen svartpeppar

färsk mynta

Skölj bönorna i kallt vatten i ett durkslag. Låt rinna av. (Alternativt blötlägg och koka 500 g torkade bönor enligt förpackningen)

Rosta spiskummin i en torr stekpanna. Blanda med ingefära, olivolja, harissa, kanel, gurkmeja och honung. Tvätta citronerna. Skala dem med potatisskalare och finhacka skalet. Blanda ner tillsammans med saften av en halv citron.

Grovhacka hälften av tomaterna och blanda med dressingen. Kör alltsammans i mixer och häll sedan över bönorna. Strimla resten av tomaterna och blanda i. Rör om försiktigt.

Täck över och låt stå över natten. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mera citron eller extra kryddor. Garnera med hackad färsk mynta. Servera gärna med trianglar av pitabröd.

Mumspotatisar med rom och citronkräm

10 portioner, 20 minuter

Potatis är billig buffémat och väldigt mumsiga så här års. De här är snudd på oemotståndliga.

20 små färskpotatisar eller delikatesspotatisar

2 dl crème fraiche

1 dl kesella gourmet

1 citron

1 1/2 tsk riven pepparrot

salt

1 burk röd caviar

1 burk svart caviar

eventuellt dill

Tvätta och koka potatisarna så att de nätt och jämnt är klara. Låt svalna. Skär sedan av två ändar så de får en "fot" och ett "tak". Placera ut på ett fint fat.

Blanda crème fraiche och kesella lite hastigt. Tvätta citronen och riv ner skalet. Pressa i 1 tsk citronsaft och blanda ner pepparroten. Smaka av med lite salt och citron om du vill ha mer citronsmak.

Klicka eller spritsa på citronkrämen på potatisarna. Placera en klick caviar ovanpå, varva färgerna. Pynta eventuellt med små pyttevippor av dill.

Spenatsallad med bacon

8 portioner, 30 minuter

Den här salladen är standard på mina bufféer, men den funkar så klart på egen hand också.

2 paket bacon

1 näve pinjenötter eller pumpakärnor

1 msk dijonsenap

1 tsk socker

1/2 tsk salt

vitpeppar

1 msk balsamvinäger

3/4 dl olivolja

1/4 dl vatten

2-3 vitlöksklyftor

8 soltorkade tomater

2 små rödlökar

2 påsar färsk spenat

1 dl färskriven parmesan

brödkrutonger (köp färdiga eller stek själv)

Strimla bacon och knaperstek på medelhög värme. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.

Rosta pinjenötter eller pumpakärnor i torr stekpanna.

Blanda senap, socker, salt, vitpeppar och balsamvinäger i en bunke. Tillsätt olivolja under vispning och späd sedan med vatten.

Finhacka vitlöken, strimla de soltorkade tomaterna, skala och skiva löken tunt. Häll alltsammans i bunken, tillsätt baconet och spenatbladen. Blanda försiktigt.

Lägg upp på ett stort fat. Riv över parmesan och garnera med brödkrutonger.

Vitello tonnato

8-10 portioner, 2 timmar + marinering, gärna över natten

Min älsklingsitalienare på buffébordet. Tål att lagas en eller två dagar innan, den blir bara godare.

cirka 800 g kalvstek

2 morötter

2 selleristjälkar

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

5 dl vitt vin

5 dl hönsbuljong

2 lagerblad

3 hela nejlikor

10 svartpepparkorn

salt

200 g tonfisk i vatten eller olja

3 äggulor

2 msk kapris

cirka 2 msk citronsaft

4 sardeller

1 dl olivolja

cocktailkapris

persilja

Lägg köttet i en stor gryta tillsammans med morötter och selleri skurna i bitar, hela skalade vitlöksklyftor och den skalade löken skuren i kvartar. Tillsätt vin, buljong, lagerblad, nejlikor, svartpepparkorn och lite salt. Fyll på med vatten om det behövs så att köttet precis täcks.

Koka upp och skumma, sänk värmen och koka tills innertemperaturen är 70 grader (cirka en timme och en kvart). Låt ligga och dra i kokspadet i en kvart och lyft sedan upp köttet. Låt svalna.

Sila buljongen och koka ihop tills det återstår ungefär två deciliter.

Mixa tonfisk, äggulor, kapris, hälften av citronsaften och sardeller till en slät smet tillsammans med lite olivolja. Tillsätt resten av oljan i en tunn stråle medan maskinen går. Tillsätt sedan under omrörning så mycket av buljongen att du tycker såsen blir lagom tjock (resten av buljongen blir lysande att frysa in). Blanda i den sista citronsaften och smaka av.

Skiva köttet tunt och lägg upp på fat. Täck med såsen och ställ svalt, gärna över natten.

Vid servering garnera med cocktailkapris och persilja. Servera gärna grönsallad vid sidan om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!