Salta tilltugg ger spets åt glöggen

Det drar ihop sig till advent med glögg,pepparkakor och saffransbröd. Tillglöggen smakar dets gott med några saltatilltugg. Tre förslag finns med blanddagens recept. Baconplommon, som smakargodast varma, lax- och spenattarteletteroch ostchips. Mera behövs inte för attglöggfesten skall bli lyckad.

Mat & dryck2003-11-22 09:14

Som inledning bjuder jag på pepparkakor med kryddig smak av ancho chili. Poblano är den färska frukten och den byter namn till ancho, när den torkas. Ancho har en karaktäristisk smak av kaffe, kakao och torkad frukt, som passar bra i bakverk och chokladdesserter. De här pepparkakorna är lättbakade, skall inte kavlas och degen behöver inte vila även om det är bra att degen får "stadga sig" en liten stund före utbakningen.

Söta plommon och bacon med sin rökta smak är en perfekt kombination. Rullarna kan förberedas och stekas i sista minuten eftersom de är godast varma. För senkomna gäster kan de värmas i mikron ett par minuter.

Till ostchipsen väljer du ostsort efter smak. Antingen en lagrad svecia, västerbotten eller parmesan om du tycker om stark smak eller om det passar bättre, en mildare, som inte ger så kraftig smakeffekt.

Portionspajer är behändig bjudmat. De kan bakas i förväg, frysas och sedan värmas försiktigt eller serveras kalla. De här har en läcker fyllning av lax, spenat och purjolök.

Baconplommon
Cirka 16 stycken
Fingergodis till glöggen.


1 paket bacon, 140 g, cirka 8 skivor
16 urkärnade katrinplommon
tandpetare

Sätt ugnen på 225 grader. Del baconskivorna mitt i tu på tvären. Rulla in ett plommon i varje skiva. Fäst med tandpetare. Lägg rullarna i en ugnssäker form eller på en plåt. Stek dem 10-12 minuter i övre delen av ugnen. Servera dem varma.

Ostchips
20-25 chips
Kryddgrönt, semafrö och/eller pinjenötter höjer smaken på chipsen.


100 g ost, gärna lagrad svecia, västerbotten eller parmesanost
Strössel:
finhackat kryddgrönt, persilja, timjan, dragon, färskt eller torkat
sesamfrö
pinjenötter

1. Sätt ugnen på 150 grader. Riv osten fint. Klicka ut den till tunna, runda kakor på bakplåtspapper. Jämna till kanterna. Strö över lite kryddgrönt och sesamfrö eller pinjenötter.
2. Grädda i mitten av ugnen tills osten smält och chipsen fått lite färg. Det tar 15-25 minuter beroende på ostsort. Låt kakorna svalna på plåten. Lägg dem sedan på galler.

Lax-och spenattarteletter
Cirka 20 stycken
Små, läckra tarteletter fyllda med lax och spenat, lika delikata varma som kalla. Och de går bra att frysa.


Deg:
3 dl vetemjöl + 1/2 dl till utbakning
1/4 tsk salt
125 g kylskåpskallt smör eller margarin
3 msk kallt vatten
ca 20 engångs al-formar till bullar

Fyllning:
150 g hel djupfryst spenat
1 dl strimlad purjolök
1 msk smör eller margarin
1/4-1/2 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
100 g rökt lax
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde eller mjölk

1. Hacka samman mjöl, salt och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt samman degen. Platta ut den till en tjock, rund kaka och lägg den i kylen cirka 30 minuter. Förbered fyllningen under tiden.
2. Sätt ugnen på 200°. Tina spenaten och pressa ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
3. Fräs purjon lätt i smöret utan att ta färg. Rör ner spenaten och låt den fräsa med. Späd med buljongen och låt koka tills vätskan kokat in. Krydda med salt och peppar.
4. Skär laxen i strimlor. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Krydda med lite salt och peppar.
5. Kavla ut degen och ta med mått ut runda kakor litet större än formarna. Klä dem med degen. Fördela spenaten och laxen i formarna. Häll på äggsmeten. Grädda formarna i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.

Pepparkakor med Ancho Chile och Sötmandel
Cirka 60 stycken
Receptet på de här kryddstarka pepparkakorna kommer från Jonas Borsséns kokbok Artic Heat och är smaksatta med kanel, ingefära, kryddpeppar och mald ancho chilepeppar. Perfekt till glöggen.


225 g mjukt smör eller margarin
2 1/4 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
3/4 dl mörk sirap
300 g vetemjöl, cirka 6 dl
1-2 tsk mald ancho chilepeppar Santa Maria
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald kryddpeppar
1/2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl sötmandel, grovstrimlad, kan uteslutas

1. Rör smör, strösocker och farinsocker pösigt. Tillsätt ägget. Häll i sirapen och rör om väl. Blanda vetemjölet med kryddor och bikarbonat. Rör ner blandningen och mandeln i degen. Den skall vara välblandad. Lägg degen svalt 30 minuter gärna över natten.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Forma degen till små runda bollar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar, 15 på varje plåt. Tryck ut dem lite grand med fingrarna. Grädda i mitten eller övre delen av ugnen tills kakorna flutit ut och fått färg, cirka 10 minuter. Låt svalna något och lägg dem sedan på galler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!