Det är så lätt att svepas iväg med julstressen. Allt ska handlas, fixas, städas och lagas. Den där berömda julfriden känns som en hägring långt, långt där borta i horisonten.
Det är då det är dags att dra ut sladden. Stänga av datorn, tv:n och mobiltelefonen. Knyta på förklädet, samla ihop eventuella familjemedlemmar eller goda vänner och ägna er åt något så härligt analogt och antikt som bakning.
Fortfarande kan min snart-två-meters-tonåring komma med cocker spaniel-ögon och böna, be och vädja om att få baka pepparkakor lagom till Lucia. Att gubbarna, gummorna och grisarna sedan tar form av diverse dekadenta figurer är en annan historia. Men vi har faktiskt kul. Tillsammans. Det är sällsynt, det - i tonårstider när det stormar friskt bland hormoner och humörsvängningar.
Och det är precis så julbaket ska vara - åtminstone om jag får bestämma. Ingen hetsig press på att fylla burkarna med sjutton olika sorters klenäter, flarn, drömmar, kubb, stubbar och stjärnor. Gör något enkelt. Något som alla kan vara med på. Ät upp det med en gång, ge bort i julklapp eller spara till julafton.
Resultatet är inte huvudsaken; vägen är målet, som det så vackert brukar heta. Att knåda en deg är dessutom rena dundermedicinen mot trasiga julnerver.
När man väl är i gång tycker jag att det är kul att ösa på lite med julsmaker. Gärna extra doser kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor där det går. Glögg ger också en finfin julinjektion i såväl kakor som mat. Om man så bara förmår sno ihop en enda sorts kaka eller bröd går det alltid att testa att julifiera standardreceptet ett snäpp. Det krävs inget geni för att baka. Med bra bunkar, rikligt med mjöl och gott sällskap kommer man en bra bit på vägen.
Vörtbröd med aprikoser och julöl
1 stor eller 2 små, 120 minuter
Ett smakrikt vörtbröd som både doftar och smakar jul.
1 pomeransskal
50 g jäst till matbröd
2 dl vatten
1 1/2 dl julöl
1 msk rumsvarmt smör
1/2 dl mörk sirap
1 1/2 dl klippta aprikoser
1 1/2 tsk salt
2 msk vörtkryddor (finns i kryddsortimentet)
2 tsk malda nejlikor
cirka 5 1/2 dl rågsikt
cirka 6 dl vetemjöl
Låt pomeransskalet ligga i blöt i 30 minuter i lite hett vatten och hacka i småbitar när det mjuknat.
Blanda vatten och julöl och värm till 37 grader. Lös upp jästen i den fingerljumma blandningen. Rör ner alla ingredienser utom mjölet. Tillsätt sedan all rågsikt och knappt 5 dl av vetemjölet. Arbeta ihop till en deg, tillsätt eventuellt extra mjöl, lite i taget. Knåda i minst tio minuter för hand och fem i maskin. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Knåda degen smidig på bakbord, forma till en stor limpa eller två mindre. Låt jäsa på plåt klädd med bakplåtspapper i 50 minuter.
Grädda i 220 grader i cirka 30 minuter eller tills bröden fått fin färg och låter ihåliga om man knackar på undersidan. Låt svalna på galler.
Smaskig fruktkaka med glögg
1 kaka, 150 minuter
Fruktkaka hör julen till. Dessutom håller den länge. Spetsad med glögg blir den extra julig.
50 g gröna cocktailbär
50 g röda cocktailbär
2 dl russin (gärna både gula och svarta)
50 g syltat apelsinskal
50 g suckat
1/2 dl apelsinsaft + skal
1/2 dl starkvinsglögg
1 dl hasselnötter
200 g smör eller margarin
2 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Grovhacka cocktailbär och russin. Blanda med syltat apelsinskal och suckat. Häll över pressad apelsinsaft, rivet skal och glögg. Låt stå och dra i minst en timme, gärna över natten.
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda i äggen, ett i taget.
Låt frukten rinna av (spara spadet) och blanda med mjöl, bakpulver och hasselnötter. Rör ihop äggsmeten med mjöl- och fruktblandningen och spadet från frukten. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, cirka 2 liter. Grädda i 150 grader 75-90 minuter.
Stjälp upp kakan medan den fortfarande är varm och svep genast in den i plastfolie (då stannar vätskan kvar och kakan blir extra saftig). Förvara i kylskåp minst ett dygn innan den skärs upp. Hållbar cirka två veckor i kylen om den är insvept i plast.
Saffransmuffins med yoghurt, mandel och tranbär
12 stora, 45 minuter
Mumsiga muffins med härlig vinterkänsla.
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 g saffran (1 brev)
1 dl yoghurt av grekisk typ
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g hackad mandel
1 dl torkade tranbär
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Rör ner ett ägg i taget. Stöt saffran med lite socker och blanda med yoghurten. Blanda mjöl, bakpulver, hackad mandel och tranbär och rör ner i äggsmeten. Tillsätt saffransröran och blanda noga.
Fördela smeten i stora muffinsformar (smörj om du använder muffinsplåt), strö över lite extra mandel och tranbär på ytan om du har över. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
Juliga nötkakor
25-30 stycken, 30 minuter
Lätta att baka. Låt gärna barnen vara med.
150 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg
1 msk kakao
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grovhackade hasselnötter
1/2 dl grovhackade valnötter
1 dl grovhackad mandel
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, kakao, kardemumma, kanel och vaniljsocker.
Blanda mjöl och bakpulver för sig och blanda sedan ner det i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, cirka 25x35 cm. Strö över de grovhackade nötterna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Skär upp i rutor, cirka 5x5 cm, medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna och lägg sedan i lufttäta burkar.