Satsa på myskväll med musslor Currygratinerade muss...

Mat & dryck2005-09-15 00:00

Musslor på franskt manér, kokta med schalottenlök, en skvätt vin, massor med persilja, och kanhända en liten skvätt grädde, kan inte misslyckas -- så länge musslorna är av bra kvalitet.

Dåliga musslor har ställt till det för många. Kasta alla trasiga musslor, de som känns tunga eller onaturligt lätta (de har förmodligen dött). Det gäller nämligen att se till att musslorna lever ända fram tills de hamnar i grytan. Det kollar man enkelt genom att knacka på skalet och se om det sluter sig. Kasta dem annars. De som inte öppnat sig under kokningen åker också i sop- påsen.

4 personer, 20 minuter

Så gott så man svimmar. Kan få alla musselskeptiker på fall.

2 kg färska blåmusslor

2 dl torrt vitt vin

200 g smör

2 vitlöksklyftor

4 schalottenlökar

1 msk curry

1 knippa persilja

salt

nymalen svartpeppar

Skrubba musslorna och kontrollera att musslorna är stängda. Lägg dem i en gryta med vinet. Koka under lock, rör om då och då.

Ta av musslorna från värmen när de öppnat sig. Släng dem som inte öppnat sig. Ta bort de tomma skalhalvorna, och lägg musslorna i sina skal i en långpanna eller eldfast form.

Rör smöret mjukt, pressa i vitlök och blanda i finhackad schalottenlök, curry och finhackad persilja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Klicka lite smör i varje mussla. Säll in formen i ugnen i 250 grader, 5--6 minuter. Servera med ett gott bröd att suga upp smöret med och ett fruktigt vitt vin eller öl.

4 personer, 30 minuter

Kanongod skaldjursfest där musslorna kommer till sin rätt. Kan serveras både varm och kall.

1 kg färska blåmusslor

500 g räkor med skal

500 g bläckfisk (finns frusen)

4 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

4 salladslökar

olivolja

2 dl torrt vitt vin

färsk koriander (mycket)

2 lime

flingsalt

Skrubba musslorna. Knacka på dem och se till att de stänger sig. Släng resten. Tina och skala räkorna. Tina bläckfisken och skär i ringar om den inte redan är skuren.

Skala vitlöken och skiva supertunt. Kärna ur chilin och finhacka. Skär salladslöken i bitar.

Hetta upp lite olja i en wok eller gryta. Fräs vitlök, chili och salladslök hastigt. Tillsätt vin, musslor och bläckfisk. Låt koka under lock i ett par minuter till musslorna öppnat sig och bläckfisken har vitnat. Lägg i räkorna. Grovhacka koriandern, riv över skalet och pressa över saften från limefrukterna. Smaka av med flingsalt. Servera som förrätt med bröd, eller med ris eller nudlar som huvudrätt.

4 personer, 30 minuter

Den klassiska franska musselrätten har här fått thailändsk piffighet.

2 kg färska blåmusslor

6 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära

2 stjälkar citrongräs

1-2 chilifrukter

olivolja

5 limeblad

1 msk fisksås

1 burk kokosmjölk, 400 g (light går bra)

4 dl torrt vitt vin

1 lime

färsk koriander (mycket)

Skrubba musslorna. Knacka på dem och se till att de stänger sig. Släng resten. Skala och hacka schalottenlök, vitlök och ingefära. Ta av det yttersta skalet på citrongräset. Banka dem lite med knivhandtaget och strimla. Kärna ur chilin om du vill och finhacka resten.

Hetta upp lite olja i en stor gryta. Fräs limebladen lätt och tillsätt schalottenlök, vitlök, ingefära, citrongräs och chili. Fräs ett par minuter, häll sedan på fisksås, kokosmjölk, vin och pressad lime.

Tillsätt musslorna och sätt på lock. Låt koka i fem minuter eller tills musslorna öppnat sig. Kasta de stängda. Smaka av om det behövs mer limesaft eller fisksås.

Hacka koriandern slarvigt och strö över. Servera och låt gästerna använda tomma musselskal som bestick. Om man vill kan man sila buljongen, men jag tycker att det är trevligare så här -- även om cit-rongräset och limebladen inte går att äta. (TT Spektra)

Mia GahnE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!