Varifrån kommer sedan att äta våfflor den 25 mars? Egentligen beror det på ett missförstånd.
Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen har i folkmun ändrats till Vafferdagen för att sedan övergå till Våffeldagen. Vårfrudagen infaller alltid 25 mars och markerar att våren är kommen.
Enligt gammal tradition en märkesdag och bland annat en bra dag att spå väder. Traditioner är långlivade och seden att äta våfflor den 25 är fortfarande lika aktuell.
Gretas frasvåfflor
Våfflorna gör verkligen skäl för namnet. De blir frasiga och fina trots att inga ägg ingår i receptet. Perfekt om du har äggallergiker i familjen Plättar och pannkaka kan också gräddas efter det här receptet, men minska i så fall bakpulvret med hälften till en tesked. Inte bara sylt och grädde utan frukt, bär och glass bjuder jag till dessertvåfflorna. Välj efter behag, säsongens råvaror och det du har kvar av sommarens skörd i frysen.
8--10 laggar
150 g smör eller margarin
2 1/2 dl kallt vatten
2 dl mjölk
1 krm salt
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smält smöret och låt det svalna. Häll vatten och mjölk i en bunke. Blanda mjölet med salt och bakpulver. Rör ner blandningen och vispa smeten slät. Häll i det smälta, avsvalnade smöret. Rör om väl. Låt smeten stå och svälla 10--20 minuter eller längre.
Hetta upp järnet och grädda våfflorna vackert gulbruna. Lägg dem en och en på galler.
Gammaldags frasvåfflor
Min mammas gamla recept, som gått i arv till barn och barnbarn. Oslagbart recept på frasiga våfflor. Smeten kan sparas om den förvaras svalt.
Cirka 6 laggar
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl vatten
1/2 dl smält smör eller margarin
2 dl vispgrädde.
Lägg mjölet i en skål. Gör ett hål i mitten och häll där ägg och vatten. Blanda allt väl och rör smeten klimpfri.
Tillsätt smöret och grädden vispad till skum. Hetta upp våffeljärnet, smörj med lite matfett till första laggen och grädda våfflorna. Lägg dem en och en på galler.
Pestovåfflor med spenat
Gröna våfflor med skinka, sallad och oströra.
Till 6--8 laggar behövs:
1 sats frasvåfflor eller mix
125 g djupfryst bladspenat, 1/2 paket à 250 g eller förvällda nässlor
2 msk pesto, färdigköpt eller hemlagad
Oströra:
2 dl matlagningsyoghurt eller crème fraiche
150 g fetaost
Tillbehör:
rucolasallad
körsbärstomater
lufttorkad skinka
pinjenötter, lätt rostade i torr stekpanna
Vispa samman smeten enligt receptet. Tina spenaten och pressa ur vätskan. Grovhacka spenaten och rör ner den tillsammans med peston i smeten.
Skölj osten för att få bort saltlagen. Mosa och blanda den med yoghurten. Grädda våfflorna.
Varva våffelhjärtan med sallad, tomater och skinka. Klicka på röran och strö över pinjenötterna.
Kokosvåfflor med exotisk fruktsallad och sås
Läckra våfflor med frisk sallad och sötsyrlig sås.
Till 6--8 laggar behövs:
1 sats frasvåfflor eller mix
2 dl kokos
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron eller 1 lime
Sås:
1 dl vispgrädde
3 passionsfrukter
1 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl florsocker
Fruktsallad:
kiwi
melon
plommon
sharonfrukt
apelsin
Vispa samman smeten enligt receptet. Rör ner kokos, citronskal och saft.
Vispa grädden till skum. Dela passionsfrukterna. Skrapa ur kärnorna och rör ner i grädden tillsamman med yoghurt och florsocker.
Skala de frukter som behövs. Skär sedan all frukt i bitar.
Grädda våfflorna och servera dem med sallad och sås.
Chokladvåfflor med glass
Perfekt dessert för stora och små läckergommar.
Till 6--8 laggar behövs:
1 sats frasvåfflor eller mix
1/2 dl kakao
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Till servering:
glass eller sorbet
Vispa samman smeten enligt receptet. Rör ner kakao, socker och vaniljsocker.
Grädda våfflorna och servera med glass och/eller lättvispad grädde.