Senap räddar lövbiffen

Lövbiff var en storsäljare på svenska restauranger under 60- och 70-talen. I dag lever lövbiffen bara kvar i affärernas kyldiskar. Här ger vi den en ny chans med senaps- och rödlöksfyllning.

Retro. Lövbiff fylld med senap och finhackad rödlök är lättlagad mat á la 70-tal. Bild: DAN STRANDQVIST

Retro. Lövbiff fylld med senap och finhackad rödlök är lättlagad mat á la 70-tal. Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Mat & dryck2003-10-23 12:38

Lövbiff som maträtt har fallit från en topposition till snudd på korvkioskmat. Samtidigt har den sina fördelar. Snabblagad som få och lätt att få tag på. Vanlig lövbiff ska stekas i het panna, knappt en halv minut på vardera sidan. Här är det viktigt att krydda i sista stund för att undvika en torr köttbit.

I receptet dubblerar vi lövbiffarna och klistrar ihop dem med dijonsenap och finhackad rödlök. Stektiden blir lite längre, cirka en minut per sida. Serveras med sallad och stekt potatis.

Senap- och lökfylld lövbiff

4 personer

  • 8 lövbiffar
  • 2 msk dijonsenap (eller annan senap)
  • 1 liten rödlök
  • salt och vitpeppar
  • margarin till stekning

1. Skala och finhacka den röda löken. Löken ska vara riktigt finhackad så använd gärna mixer. 2. Lägg ut fyra lövbiffar på arbetsbänken. Bred ut senapen på biffarna och fördela löken över. Lägg på de återstående lövbiffarna och pressa ihop dem med handen.

3. Hetta upp stekpannan och lägg i fett. Stek biffarna cirka en minut på vardera sidan. Krydda med salt och vitpeppar precis innan köttet lyfts ur pannan. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!