Sesammjölk Sesamgös med ingefära och chili Gyllene ...

Mat & dryck2005-04-07 00:00

Redan 3 000 år före Kristi födelse begrep man att uppskatta de där små fröna som växte i kapslar på meterhöga vilda plantor. Den söta nötaktiga smaken gjorde sig förbluffande väl både på bröd och i maten.

Traditionen spreds från Asien och än i dag är sesamfrön ett stående, om än oförtjänt anonymt, inslag i mat och bak.

Starkast fäste har det lilla fröet fortfarande i Asien, framför allt i Japan, men även i Mellanöstern.

Sesamfrön har den där magiska förmågan att bidra med det lilla extra. En frasig skorpa, ett nötigt anslag i en dressing eller bara en snygg yta som dessutom knaprar skönt mellan tänderna.

Helt litet husapotek

Dessutom bor det ett helt litet husapotek i dessa rara små busfrön. Eller vad sägs om kalcium, järn, magnesium, zink, E-vitamin, folsyra, fosfor, kalium, koppar, selen, Omega-3 och Omega-6? De stärker hjärt- och kärlsystemet, är rika på antioxidanter och hämmar kolesterolupptaget.

Eftersom sesamfrön är rika på olja härsknar de lätt. De bör förvaras lufttätt på ett mörkt ställe då de håller i tre månader. I kylskåp förlängs hållbarheten till sex månader och i frysen kan de förvaras i upp till ett år.

Det finns bruna, svarta, röda och gråvita sesamfrön. Alla kan pressas till olja.

Den ljusa sesamoljan är betydligt lättare i smaken, medan den mörka asiatiska har en dominant smak som man bör ta det lite varligt med.

Tappar snabbt sin smak

I såser och dressingar gör man klokt i att tillsätta sesamolja på slutet, eftersom den snabbt tappar sin smak. Tahini är pasta gjord på malda sesamfrön, som är en väldigt vanlig smaksättare i till exempel libanesisk mat.

Visste ni förresten att rövaren Ali Babas berömda kommando "Sesam, öppna dig" lär anspela på sesamkapslarna som spricker och sprider sina frön för vinden.

Tänk på det nästa gång ni glufsar på ett hamburgerbröd. Små frön förtjänar också respekt. (TTSpektra)

En vegetabilisk mjölk som är full av näring. Utmärkt för mjölkallergiker. Kan användas i matlagning i stället för vanlig mjölk, till frukostflingor eller drickas som den är.

Cirka 12 dl, 10 minuter

2 dl sesamfrön

8 dl vatten

2 bananer

2 dl äppeljuice

1 lime

flytande honung

Mixa sesamfrön och tillsätt lite vatten i taget. Dela bananerna i bitar och mixa i dem. Tillsätt äppeljuice och pressad lime. Mixa och smaka eventuellt av med honung om du vill ha en sötare smak.

Vispa innan servering. Mjölken håller sig i två--tre dagar i kylskåp och passar bra till gröt eller flingor. Den går också bra att ha i pannkakssmet.

4 portioner, 30 minuter

2 hela fjällade, urtagna gösar à cirka 750 g

eller 1 stor à cirka 1 1/2 kg

olivolja

salt

cirka 2 dl sesamfrön

3-5 cm färsk ingefära

2 röda chilifrukter

3 vitlöksklyftor

2 msk japansk soja

2 tsk sesamolja

2 tsk vitvinsvinäger

salladslök

färsk koriander

lime

Be att få fisken urtagen och fjällad. Skär diagonala snitt på båda sidor om fisken. Gnid in den med olivolja. Strö över lite salt och rikligt med sesamfrön runtom. Se till att fröna även hamnar inuti snitten.

Lägg fiskarna på en oljad långpanna. Ställ in i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Skala under tiden ingefäran och strimla fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och hacka vitlöken. Fräs alltsammans mjukt i lite olivolja i en kastrull. Slå sedan på soja, sesamolja och vinäger. Smaka av.

Strimla salladslöken grovt på dia-gonalen. Hacka koriandern lite slarvigt. Skär lime i skivor.

Ta ut fisken ur ugnen när den fått fin färg. Häll över dressingen och strö över salladslök, koriander och dekorera med limeskivor.

Servera genast, gärna med jasminris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!