Ta en, och du riskerar att bli av med hela knippet. Så fungerar rädisor.I varje fall för mig. Har man bara tjuvat en enda rosa goding, doppat den i salt och satt i tänderna går det sällan att sluta. Som chips, fast godare, nyttigare och finare.Dessutom kan man odla dem själv. Den värsta trädgårdsanalfabeten har goda förutsättningar att lyckas kultivera sina egna rädisor. Man kan börja fröså redan nu. De växer så det knakar, man behöver inte ens gallra. Tre till fyra veckor senare är det skördefest, och sedan är det bara att så nya.
Det finns massor av olika typer av rädisor. Från de vita avlånga som kallas istappar, till runda små röda och ceriserosa med vit topp. Och så här års är det lätt att hitta svenska rädisor i butiken.
Pepprig smak
Ät dem som de är, koka dem lätt och doppa i smör eller olivolja eller ha dem på mackor, i sallader eller soppor. Blasten kan användas i sallad eller på smörgås.Rädisans krispiga konsistens är helt oemotståndlig. Dess peppriga smak kommer från en substans med namnet senapsolja.Leta alltid efter fasta rädisor som inte känns mjuka när man trycker på dem. Skulle de råka bli sumpiga fräschas de lätt upp med ett iskallt bad i ett par minuter.
Rädisor växer inte vilt, och man vet faktiskt inte riktigt varifrån de kommer. Men redan för 2000 år sedan odlade kineser rädisor, och som grönsak är den fortfarande mycket populär i bland annat Japan. Egyptier, greker och romare använde också rädisor i sitt kök, även om romarna även valde att kasta sina på politiker som de var missnöjda med.
C-vitaminrikt
Till Nordeuropa kom rädisorna på 1600-talet, men slog inte igenom förrän på 1800-talet. Rädisorna innehåller bland annat C-vitamin och kalium. Äter du en hel knippa, vilket är lätt gjort, får du i dig lika mycket C-vitamin som av en citrusfrukt.De anses ha cancerskyddande egenskaper, och sägs även kunna lindra hösnuva.
Hur som helst lindrar de i varje fall den värsta längtan efter våren och dess ljuva primörer. Bred avokado på en grov macka med lite färskost, toppa med ett berg av tunt skivade rädisor och en nypa flingsalt. Så gott att det varar ända till vårvärmen.
Rädissalsa
4 portioner, 15 minuter
Ett fräscht tillbehör som är som en blandning av sås och sallad.Passar till grillad kyckling eller att doppa nachos i.
1 knippa rädisor
4 tomater
1 rödlök
1/2-1 chilifrukt
1 lime
2 msk olivolja
1 kruka färsk koriander
salt
nymalen svartpeppar
Tärna tomaterna smått. Skala och finhacka rödlöken. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnor och de vita hinnorna. Hacka resten mycket fint. Skiva rädisorna.Blanda alltsammans i en skål. Pressa över lime, häll på olivolja och rör ner grovhackade korianderblad, salt och peppar. Blanda noga och smaka av. Låt gärna stå en stund före serveringen.
Örtmarinerade rädisor i sällskap
4 portioner, 1/2 timme
Här tager man vad grönt man haver, men rädisorna ska vara med.Urgott till kokt fisk eller skivad kall rostbiff.
1-2 knippor rädisor
cirka 500 g blandade grönsaker t ex:
3 morötter
1 purjolök eller 1 knippe salladslök
1 liten zucchini
2 msk fransk senap
salt
1/2 dl vitvinsvinäger
1 kruka färska örter, t ex dragon, körvel eller basilika
1 1/2 dl raps- eller olivolja
nymalen svartpeppar
Skala morötter, eller andra grönsaker med skal, och skär i strimlor. Tvätta och skär purjon på diagonalen. Skiva zucchini och dela i mindre bitar. Halvera rädisorna.Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Häll i de grönsaker som tar längst tid först, här morötterna, och låt koka ett par minuter. Tillsätt sedan i zucchini, lök och rädisor. Ge dem en snabb uppkokning och vänta någon minut . Häll bort vattnet och låt grönsakerna få ånga av sig ordentligt.Kör senap, lite salt och finhackade örter tillsammans med vinäger i en mixer eller blanda för hand. Häll sedan i oljan lite i taget under omrörning tills det blir en slät dressing. Smaka av med peppar från kvarnen.Häll dressingen över de varma grönsakerna och blanda runt försiktigt. Låt helst stå i två timmar, men rätten kan också ätas ljummen till kött eller fisk.
Blancherade rädisor
10 minuter
Här finns inga proportioner. Utgå i stället från hur många ni är och hur ni ska äta den.Att mumsa på före maten, till ostbrickan eller som tillbehör till annan mat.
rädisor
sockerärtor
fin olivolja
gourmetsalt
Koka rädisorna i lättsaltat vatten tills de blir ljusrosa. Häll i sockerärtorna någon minut mot slutet.Slå av vattnet. Servera genast med små skålar med din finaste olivolja och lite flingsalt.Doppa och njut.
Rädisor à la Russe
4 portioner, 10 minuter
En klassiker från den gamla skolan. Tillbehör till kött eller fisk. Måste serveras genast.
1-2 knippor rädisor
salt
vitpeppar
2 dl crème fraiche eller gräddfil
1 knippa gräslök
Skiva rädisorna tunt. Lägg skivorna i en skål och strö salt och vitpeppar mellan lagren. Slå över crème fraiche eller gräddfil.Strimla gräslöken och strö över.Servera genast, annars vattnar sig gräddfilen.
Att dricka till
Vi knaprar rädisor i väntan på våren och dricker gärna lätta vita vårviner därtill.Prova till exempel Petit Chablis 2002 (5585), 90 kronor, Castello della Sala Chardonnay 2002 (12882), 99 kronor eller Fire Mountain Riesling 2002 (6037), 59 kronor.