Jättegod marmelad med härlig färg.
1 kg morötter, ganska smala
2 citroner
2 apelsiner
1 kg strösocker
Skala och skär morötterna i tunna skivor. Tvätta citrusfrukterna ordentligt. Dela dem i fjärdedelar. Skär i mycket tunna skivor. Blanda med morotsslantarna i en rostfrI bunke. Strö på sockret och rör om. Låt stå till nästa dag.
Nästa dag kokas allt under lock ca 30 minuter. Fortsätt koka 30-40 minuter utan lock.
Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar. Sätt på lock och förvara svalt så håller sig marmeladen fin länge.
4 pers
1 stor gul lök
2 apelsiner
1 röd paprika
1 grön paprika
svarta oliver
Dressing:
1 msk vinäger
2 msk rapsolja
1 msk vatten
salt och nymald svartpeppar
Skala och skär lök och apelsiner i fina ringar. Kärna ur paprikorna och skär dem i strimlor eller ringar. Varva dem på ett fat och strö oliverna över. Vispa samman dressingen. Smaka av. Häll över salladen och servera.
4 pers
Apelsiner ger den här grytan en härlig smak.
400 - 500 g färskskinka
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk soja
2 krm svartpeppar
½ tsk ingefära
salt
2 morötter
1 purjolök
2-3 msk koncentrerad apelsinjuice
1 dl grädde
3-4 msk maizena redning
50 g jordnötter
skinnfria apelsinklyftor från 1 apelsin till garnering
Skär köttet i strimlor. Blanda vatten, buljongtärning, soja, kryddor och salt i en gryta. Koka upp. Lägg i köttstrimlorna lite eftersom. Koka under lock på svag värme i 15 minuter.
Skala och skölj under tiden morötterna och purjolöken. Strimla. Lägg dem i grytan tillsammans med apelsinjuicen och grädden. Koka upp och strö i maizenaredningen. Koka 5 minuter till. Smaka av.
Skär apelsin klyftorna skinnfria. Garnera med dem och jordnötterna. Servera med kokt, pressad potatis och en sallad
Recept: Carolina Ericsson
Hushållningssällskapet