Sjörövarsoppa Vitt bondbröd Kladdkaka Pannbiff/ köt...

Mat & dryck2005-03-10 00:00

4 personer

150 g torskfilé

150 g laxfilé

1 medelstor morot

Lika mycket purjolök

2 fiskbuljongtärningar

25 g margarin

1 msk vetemjöl

5 dl mjölk

4 dl lätt crème fraiche

1/2 pkt fryst dill

1/2 pkt fryst gräslök

citronpeppar, dragon

Skär fisken i 2x2 centimeter stora bitar och lägg dem åt sidan, tag sedan moroten och purjon och skär dem i tändsticksformat (allumettes). Fräs morötterna och purjon i lite margarin tills allt börjar mjukna. Strö på mjölet och häll sedan på mjölken och rör om ordentligt. Låt koka upp och lägg i buljongtärningarna. Ta i creme fraiche, dill, gräslök och smaka av det hela med kryddorna.

Sist av allt får fisken få sjuda med i ca 2-3 minuter.

50 g jäst

7 dl vetemjöl

7 dl rågsikt

1/2 dl matolja

5 dl vatten

2 tsk salt

2 tsk socker

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet som ska vara 37 grader, och oljan och se till att jästen löser sig ordentligt! Tag i salt och socker och häll sedan i mjölet till dess att degen släpper ifrån bunken. Låt jäsa i ca 30 min och häll sedan ut degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om så behövs. Forma degen till två avlånga bröd och skär fyra djupa skåror i varje bröd. Pudra dem med vetemjöl och låt jäsa i ytterligare 30min. Baka mitten av ugnen i ca 20-25 min i 200C

2 ägg

3 dl socker

2 1/2 tsk vaniljsocker

3--4 msk kakao

1/2 tsk salt

1 1/2 dl vetemjöl

100 g smält margarin

Rör ihop alltsammans och häll i en smord form med löstagbar botten och grädda längst ner i ugnen i ca 35 min i 175 grader.

4 personer

1 kg blandfärs

1 finhackad eller riven lök

3 ägg

ströbröd

2 msk senap

1 msk piffi allkrydda

salt och peppar

Blanda ägg och ströbröd (häll i tills du får en tjock smet). Häll sedan i senap, kryddor, lök och blanda sist i blandfärsen för hand med en slev. Forma till 15-20 biffar och stek eller lägg hela smeten i en ugnssäker form och sätt in i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Stoppa gärna i fetaost, oliver, skinka eller vad ni själva tycker i smeten för att göra det hela lite festligare.

4 personer

1 liter mjölk

5 dl vetemjöl

5 ägg

1 tsk salt

1 msk socker

Blanda mjölk och mjöl till en jämn smet och vispa sedan i ägg salt och socker. Börja sedan att steka.

Vill man istället äta raggmunk så river man i fem medelstora potatisar eller så mycket potatis som man själv tycker att det ska vara.

4 personer

400g falukorv eller chorizo

1 gul lök

1 msk curry

1 tsk dragon

25 g margarin

2 msk vetemjöl

5 dl lätt crème fraiche

1 hönsbuljongtärning

1/2 msk socker (för att framhäva currysmaken)

Börja med att strimla falukorven eller skiva chorizon. Grovhacka löken och fräs den tillsammans med curry och dragon i margarinet.

Blanda i mjölet och tillsätt crème fraiche, buljongtärning och socker. Låt allt puttra några minuter och lägg sedan i korven och låt småkoka i 5 minuter.

4 personer

8--10 lasagneplattor

200 g (cirka) skalade räkor (frysta eller färska)

200 g rökt lax

200 g hackad spenat

2 msk fryst gräslök

2 msk fryst dill

1 tsk dragon

2 fiskbuljongtärningar

5 dl lätt crème fraiche

0,5 l mjölk

50 g margarin

50 g riven

3 msk mjöl

Gör en smaskig lasagne-sås genom att smälta margarinet och blanda i mjölet, sedan tillsätts mjölk och crème fraiche.

Låt detta tjockna under omrörning och fortsätt med att lägga i dill, gräslök, dragon, buljong och spenat. Detta får nu puttra på svag värme i 10 minuter under omrörning.

Strimla laxen och tag fram en gratängform, gärna fyrkantig om det finns. Börja med att hälla lite sås i botten och lägg sedan i två plattor.

På med sås, lax och räkor och sedan kör vi på likadant igen tills plattorna tar slut. Överst häller vi på sås och sist på med osten.

Låt alltsammans stå och dra till sig i 30 minuter under plastfolie och grädda sedan i ugnen på 175 grader i 30-35 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!