Sju sorters bullar

Bullar. Finns det något bättre än att komma hem och känna doften av nybakade bullar, och se dem ligga för avsvalning på ett galler med en handduk över. Varma, mjuka, fluffiga bullar.

Foto:

Mat & dryck2008-11-21 15:09

Jag har aldrig förstått det där med sju sorters kakor. Visst, kakor är goda. Men alldeles för söta för min smak. Sju sorters bullar däremot, det är mer min melodi. Inte för att jag vet hur jag skulle kunna få i mig sju bullar, men ändå. Syltbulle, lussekatt, vaniljbulle, semla, sockerbulle, mandelkubb och kalspadergiffel ... Än har jag inte smakat en bulle som jag inte har tyckt om.

Fast jag måste erkänna att kanelbullar inte är någon storfavorit hos mig. Det hjälps inte att det är kanelbullens dag i dag. Doften av nybakade kanelbullar är visserligen oslagbar, men när jag sätter tänderna i en kanelbulle brukar den inte riktigt leva upp till förväntningarna. Tyvärr.

Men vem vet? Kanske är det helt enkelt så att jag inte har hittat den rätta kanelbullen än. Just nu är jag sugen på att testa receptet på kanelbullarna i "Bara bullar" av Åsa Swanberg (Forums förlag). Det ser spännande ut och ska enligt författaren ge bullar som blir sådär "härligt lätta och luftiga och nästan lite sega". "Bara bullar" är en ny kokbok som enbart innehåller bullrecept. Boken i sig är söt nog att ge bort i present, och inuti finns det 21 recept på olika sorters bullar.

Senaste gångerna jag har bakat bullar har det tyvärr inte blivit så bra. Trots att degen har jäst till enorm storlek, har bullarna sjunkit ihop och blivit poriga. Inget aptitligt alls. Därför uppskattar jag särskilt det felsökningskapitel som finns längst fram i boken. Där står det vad man har gjort för fel om bullarna till exempel blir degiga, torra, eller helt enkelt inte vill jäsa. Perfekt. Enkla tips som borde leda till bättre bullar. Nu vet jag till exempel att jag ska låta degbunken stå i rumstemperatur medan degen jäser. Jag brukar ställa min bunke ovanpå den spisen. Det leder till för snabb jäsning, vilket får bullarna att sjunka ihop.

Hm ... Kanske plockar jag fram hushållsassistenten dagen till ära och sätter en deg när jag kommer hem från jobbet. Fast om det blir just kanelbullarna vet jag inte. Jag har nämligen fallit pladask för prinsessbullarna som finns mitt i "Bara bullar". De är runda, täckta med glasyr och dekorerade med silverkulor. Kommer definitivt att gå hem hos både stora och små prinsessor.

Prinsessbullar

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

2 tsk kardemumma

1,5 dl socker

½ tsk salt

15 dl vetemjöl

Garnering

2 dl florsocker

2 msk vatten

silverkulor av socker

1. Smula ner jästen i bunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll degspadet över jästen, och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt kesella, kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

2. Dela degen i 28 delar, och forma dem till släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Grädda bullarna i 8 minuter, och låt dem svalna på galler under bakduk.

4. Vispa ihop florsocker och vatten till en lagom seg glasyr. Färga den med karamellfärg om du vill. När bullarna har kallnat, dekorera med glasyren och silverkulor.

Godisbullar

100 g smör 100g

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 dl vit baksirap

ca 1,3 liter vetemjöl

Fyllning

smör och råsocker

1. Smält matfett i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll upp i degbunken och smula ner jästen, rör om. Tillsätt mjöl tills degen blir slät, jäs till dubbel storlek ungefär 40 minuter. Jäser degen långsamt? Vänta då bara, det är inte tiden som är det viktiga utan volymökningen.

2. Knåda degen smidig, med lite mjöl om det behövs. Dela på två delar och kavla ut. Bred på smör och strö på råsocker, rulla eller vik ihop och gör bullar. Jäs igen i cirka 30 minuter.

3. Grädda bullarna mitt i ugnen på 250 graders värme i 9 minuter.

Ett bra tips om man vill ha lite mer färg på bullarna och inte ska använda ägg är att pensla med vanlig mjölk precis innan bullarna åker in i ugnen, funkar lika bra som äggula. Det är proteinet i båda fallen som blir gyllene vid gräddningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!