Skål - här är bästa bubblet till tolvslaget

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 14:23

Ökningen har inte varit lika dramatisk för de mousserande vinerna, men ändå elva procent. Och det finns inga tecken på att konsumtionen av de ädla bubblorna minskar, snarare tvärt om.

Corren har naturligtvis, som alltid, provat sig igenom samtliga bubblare i det fasta sortimentet och ger inför nyårsfirandet tips om de absolut bästa för närvarande.

Bubblande vin har i alla tider betraktats som lyx. Åtminstone sedan början av 1600-talet. Då exporterades nämligen mousserande vin från Frankrike till England för att buteljeras där. Aristokraterna hade fått smak för slikt.

Men det är munken och källarmästaren Dom Pérignon vid klostret Hautvillers i Champagne som tillskrivits äran för upptäckten av hela processen. Från ståltrådsgrimman som håller korken på plats, till behovet av de extratjocka flaskorna.

Från början miste nämligen Dom Perignon minst hälften av alla buteljerade flaskor. De sprängdes av trycket, helt enkelt.

Sånt är förstås inget vi konsumenter behöver fundera över i dag. Flaskorna håller, var så säker. Liksom grimmorna.

Många har nog sett hur firade stjärnor visar sin lycka över vunna titlar, ära och berömmelse, genom att skaka champagnen kraftigt tills korken flyger all världens väg. Och massor med dyra droppar med den.

För att inte tala om risken för att någon träffas av korken. Det finns många exempel på att folk blivit blinda på ena ögat när de träffats. Eller att finaste kristallvasen förvandlas till glassplitter.

Snacka om slöseri! Riktig champagne är aldrig billig, årgångsskumpa nästan alltid rejält dyr - även om undantag finns.

Därför är det på sin plats att berätta om det optimala sättet att öppna en bångstyrig bubbeldricka.

o Håll flaskan stadigt i botten med vänster hand (om du är högerhänt, annars tvärt om). Luta den cirka 45 grader sedan folie och grimma avlägsnats. Viktigast av allt: skaka inte flaskan!

o Greppa korken hårt mellan tumme och pekfinger och ge korken en lätt knyck uppåt, samtidigt som du vrider på flaskan (således inte korken). Oftast är det då väldigt lätt att få upp korken. Dessutom, viktigare, utan att spilla en droppe.

o En del korkar sitter dock som berget, men då är det bara att utrusta sig med en stadig nötknäppare eller polygrip, och göra om proceduren. Det går som en dans. Det kan jag, som brutit nacken och därmed inte har samma kraft i nyporna som tidigare, försäkra.

Vilket bubbel är då bäst i år? Corren har delat in dem i olika kategorier här nedan, och listar de absolut bästa inom respektive grupp. Plus ytterligare ett ... Fynden och de mycket prisvärda finns i tabellerna här bredvid. Hela tabellen med 42 mousserande och 62 champagner finner du på Corren meras sajt på internet.

Mousserande

o Absolut billigt

Ungerska Chapel Hill sparkling chardonnay (7649). Kalasbubbel. Tyvärr aningen sötfruktigare i stilen än tidigare, vilket dragit ner betyget ett snäpp. Fortfarande dock ett av de bästa köpen bland de mousserande.

o Absolut bäst och billigt

Välj mellan Alsina & Sarda seco (7703) eller Marqués de Monistrol brut (7710), båda spanska. Så här bra och god cava var det länge sedan jag provade. Bra finess, härligt frisk med liten brödighet och total avsaknad av den grova träighet som vissa cavor dras med.

o Absolut bäst

Franska 2003 Bouvet Saphir brut (7467) och italienska 2001 Rotari brut reserva (7567). Båda kostar strax under 100-lappen, men känns betydligt lyxigare än så. Favoriter när det är stora fester och du själv står för kalaset. Båda kan också med fördel glömmas bort minst ett år i en mörk källare för ännu större framtida smaklyft.

o Absolut rosé

Italienska 2001 Rotari rosé (7701). Blekrosa i typiskt förförisk boudoirstil - och då positivt menat. Lite knäckigt, men mycket friskt. Tända ljus, mörk omgivning och bara du och din älskade. Så ska detta njutas. Gärna tillsammans med iransk sevruga, lite finhackad lök och en aning gräddfil. Samt smörstekt vitt bröd.

o Absolut halvtorrt

Tyska Henkell trocken (7751) har återfått spänsten och friskheten från förr. Krispigt läckert, ändå inslag av lite sötma. Fast den klistrar sig inte fast i gommen, som så många andra halvtorra gör.

o Absolut bottennapp

Svensktillverkade Amadeus (7791). Sämre än så här blir det inte, åtminstone inte utan att vara defekt eller ha tillverkningsfel. Men soppan ska smaka så här. Rejält pinigt för chauvinisten inom mig.

Champagne

o Absolut party

2000 Castellane Party Box (7460). Odelbar box om sex flaskor av bästa årgång till sanslöst lågt pris; 238 kronor flaskan. Verkligen en godbit att bjuda dina vänner på när kusarna travat rätt på V75 eller lottogudinnan välvilligt dragit dina sju nummer. Billigare årgångsskumpa gives inte. Men du måste köpa alla sex flaskorna, vilket blir rätt dyrt.

o Absolut årgång

1998 Palmer Millesime brut (7867). Bara ett tuppfjät från det förra i kvalitet. Den stora fördelen är dock att du kan köpa en endaste flaska årgångsskumpa till osedvanligt fördelaktiga 243 kronor. Mums som det är, men hummer eller ostron är också helt rätt.

o Absolut blanc de blancs

1998 Jacquart brut Mosaïque blancs de blancs (7714). Skumpor som enbart görs på den gröna chardonnaydruvan (blanc de blancs) tenderar att dra åt det ståliga hållet. Oftast behövs blandningen med blåa pinot noir för att bubblet ska bli behagligt harmoniskt. Så icke här. Kanon i läckert frisk stil.

o Absolut läckerhet

1999 R de Ruinart (7637). En av mina egna favoriter i brödigt elegant och jätteläcker stil. Årgången är dock inte den allra vassaste, vilket också avspeglas i doft och smak. Men ändå tillräckligt bra för att vara mycket prisvärt.

o Absolut lyx

1998 Dom Perignon (7428). "Dompan" har nog aldrig varit bättre än så här sedan toppåret 1985. Visst är det svindyrt, men bara så gräsligt äckligt gott. Kan sparas åtskilliga år för ännu större smaksensationer. Jag faller pladask.

o Absolut beställningsvara

JM Gobillard & Fils brut grande reserve premier cru (B82634), 270 kronor. Litet, tämligen okänt hus, med höga ambitioner. Nyhet i det anonyma men rikhaltiga beställningssortimentet i november. Bra kraft, stor finess och lång eftersmak. Betydligt mera moget än samma firmas årgångsskumpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!