Perserna
Aprikoser är inte bara aromatiska, söta och delikata. De är rena hälsobomben för vintertrötta kontorsslavar. Några torkade, små, gyllengula aprikoshalvor på eftermiddagen kan göra underverk med koncentrationen och minnet. Dessutom är de laddade med antioxidanter, järn, karotin, kalcium, C- och E-vitamin, kalium, koppar, folsyra och magnesium. För den som kämpar med trög mage kan aprikoser vara ett snällt sätt att få fart på verksamheten.
Aprikoser har en
Torkade aprikoser kan blötläggas i hett vatten om de är alltför hårda. Lägger man dem i sött vin eller amaretto över natten blir de kalasgoda till desserter. (TT Spektra)
1 burk, 1 vecka
Gott tillbehör till vilt eller skinka och en vacker liten julklapp.
400 g torkade aprikoser
3 dl vatten
2 dl ättikssprit (12 procent)
2 dl socker
cirka 10 hela kryddnejlikor
1 bit muskotblomma
2 lagerblad
2 kanelstänger
1 röd chili
2 kvistar färsk rosmarin
Lägg aprikoserna i blöt i hett vatten en stund. Låt rinna av.
Koka upp vatten, ättikssprit, socker och kryddor. Låt koka i fem minuter.
Lägg aprikoserna i en väl rengjord, torr glasburk.
Häll över lagen så att den täcker aprikoserna. Förslut och låt stå i en vecka.
6 portioner, 45 minuter.
Konserverat är inte det sämsta. De här pajerna är lättlagade och goda.
2 burkar konserverade aprikoser (à 400 g)
4 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g smör eller margarin
4 msk iskallt vatten
2 dl aprikosmarmelad
1 påse mandelspån (50 g)
1 tsk kanel
florsocker
Blanda mjöl och socker. Hacka smöret, häll i och blanda till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i en halvtimme.
Dela i sex delar och kavla ut till sex rundlar. Låt aprikoserna rinna av ordentligt.
Fördela aprikoserna i mitten, klicka över marmelad och strö över mandelspån och kanel. Vik ihop degen kring kanterna så att den täcker en del av aprikoserna lite slarvigt.
Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter. Låt svalna lite och sikta över lite florsocker. Låt svalna helt.
Servera med lättvispad grädde spetsad med lite konjak eller sherry.
4 portioner, 40 minuter
Den här kryddiga kycklingen får fin sötma av aprikoser.
100 g torkade aprikoser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
2 kycklingfiléer
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
1/2 kuvert saffran
2 1/2 dl kycklingbuljong
150 g kikärter på burk
2 1/2 dl couscous
2 1/2 dl kokande vatten
salt och nymalen svartpeppar
2 msk hackad färsk mynta
2 msk hackad persilja
1 påse mandelspån (50 g)
Skala och skiva gul lök och hacka vitlöken. Hetta upp lite olivolja i en låg gryta. Fräs lök och vitlök ett par minuter utan att de får färg.
Strimla kycklingfiléerna, häll i och fräs i 3--4 minuter under omrörning. Blanda i alla kryddor och slå över buljongen och koka upp. Strimla aprikoserna grovt och blanda i tillsammans med avrunna kikärter.
Sänk värmen och sjud under lock i cirka 15 minuter tills kycklingen är genomkokt. Häll under tiden upp couscous i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå i cirka tio minuter. Rör om.
Smaka av kycklingen med salt och peppar. Bland i hackade örter.
Rosta mandelspån i torr stekpanna någon minut så att de får lite färg.
Servera kycklingen med couscous och strö över mandelspån.