Smak av solsken - i advent

Lägg in aprikoser i kryddlag och ge borti julklapp. Bild: MONIKA GOTTFRIDSSON

Lägg in aprikoser i kryddlag och ge borti julklapp. Bild: MONIKA GOTTFRIDSSON

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2004-12-04 08:09

Perserna kallade dem "frön av sol". Grekerna döpte dem till "solens gyllene ägg". Små, gyllene och sammetslena är de fruktträdgårdens sanna skönhetsdrottningar och ska helst plockas direkt från träden i samma minut de är fullmogna.

Aprikoser är inte bara aromatiska, söta och delikata. De är rena hälsobomben för vintertrötta kontorsslavar. Några torkade, små, gyllengula aprikoshalvor på eftermiddagen kan göra underverk med koncentrationen och minnet. Dessutom är de laddade med antioxidanter, järn, karotin, kalcium, C- och E-vitamin, kalium, koppar, folsyra och magnesium. För den som kämpar med trög mage kan aprikoser vara ett snällt sätt att få fart på verksamheten.

Aprikoser har en naturlig sötma som kommer till sin rätt både i efterrätter, där man följaktligen kan hålla nere på sockermängden, och i kryddiga matsammanhang. I arabisk och indisk mat hittar man till exempel ofta aprikoser för sötmans skull. Kärnorna används även som smaksättare i amaretto, apricot brandy och marsipan.

Torkade aprikoser kan blötläggas i hett vatten om de är alltför hårda. Lägger man dem i sött vin eller amaretto över natten blir de kalasgoda till desserter. (TT Spektra)

Inlagda aprikoser

1 burk, 1 vecka

Gott tillbehör till vilt eller skinka och en vacker liten julklapp.

400 g torkade aprikoser

3 dl vatten

2 dl ättikssprit (12 procent)

2 dl socker

cirka 10 hela kryddnejlikor

1 bit muskotblomma

2 lagerblad

2 kanelstänger

1 röd chili

2 kvistar färsk rosmarin

Lägg aprikoserna i blöt i hett vatten en stund. Låt rinna av.

Koka upp vatten, ättikssprit, socker och kryddor. Låt koka i fem minuter.

Lägg aprikoserna i en väl rengjord, torr glasburk.

Häll över lagen så att den täcker aprikoserna. Förslut och låt stå i en vecka.

Portionspajer med aprikoser

6 portioner, 45 minuter.

Konserverat är inte det sämsta. De här pajerna är lättlagade och goda.

2 burkar konserverade aprikoser (à 400 g)

4 dl vetemjöl

2 msk socker

150 g smör eller margarin

4 msk iskallt vatten

2 dl aprikosmarmelad

1 påse mandelspån (50 g)

1 tsk kanel

florsocker

Blanda mjöl och socker. Hacka smöret, häll i och blanda till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i en halvtimme.

Dela i sex delar och kavla ut till sex rundlar. Låt aprikoserna rinna av ordentligt.

Fördela aprikoserna i mitten, klicka över marmelad och strö över mandelspån och kanel. Vik ihop degen kring kanterna så att den täcker en del av aprikoserna lite slarvigt.

Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter. Låt svalna lite och sikta över lite florsocker. Låt svalna helt.

Servera med lättvispad grädde spetsad med lite konjak eller sherry.

Kryddig kyckling med aprikoser

4 portioner, 40 minuter

Den här kryddiga kycklingen får fin sötma av aprikoser.

100 g torkade aprikoser

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

olivolja

2 kycklingfiléer

1 tsk malen spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 tsk malen koriander

1 tsk paprikapulver

1/2 kuvert saffran

2 1/2 dl kycklingbuljong

150 g kikärter på burk

2 1/2 dl couscous

2 1/2 dl kokande vatten

salt och nymalen svartpeppar

2 msk hackad färsk mynta

2 msk hackad persilja

1 påse mandelspån (50 g)

Skala och skiva gul lök och hacka vitlöken. Hetta upp lite olivolja i en låg gryta. Fräs lök och vitlök ett par minuter utan att de får färg.

Strimla kycklingfiléerna, häll i och fräs i 3--4 minuter under omrörning. Blanda i alla kryddor och slå över buljongen och koka upp. Strimla aprikoserna grovt och blanda i tillsammans med avrunna kikärter.

Sänk värmen och sjud under lock i cirka 15 minuter tills kycklingen är genomkokt. Häll under tiden upp couscous i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå i cirka tio minuter. Rör om.

Smaka av kycklingen med salt och peppar. Bland i hackade örter.

Rosta mandelspån i torr stekpanna någon minut så att de får lite färg.

Servera kycklingen med couscous och strö över mandelspån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!