Det kan vara så enkelt som en burk med världens godaste apelsinmarmelad. Har du hackat och kokat och sötat på alldeles egen hand är den guld värd. Det finns ingen som blir ledsen för en sådan julklapp.
Och för gottegrisar finns inga gränser. Koka kola, knäck eller varför inte en smarrig tryffel av modernt snitt som på receptet här intill? Gör man tillräckligt stor sats har man klappar till halva släkten.
Bakom alla bra presenter ligger en tanke. Att man känner hur någon har funderat på vem man är och vad man gillar på riktigt. Gör man sig dessutom besväret (fast det kan faktiskt vara ett rent nöje) att tillaga en present själv blir det dubbel omtanke. "Tänk att någon har orkat stå och koka in päron för min skull!"
Men som allt annat i vår glättiga värld handlar mycket om ytan. Se till att göra det snyggt. Inga märkvärdigheter krävs, men en smula fantasi och noggrannhet. Diska bort alla gamla etiketter ordentligt. Gör egna på datorn eller för hand. Rosetter, band, snören, hela kryddor, nyponkvistar... allt går att använda som dekoration.
Det finns egentligen ingen anledning att låta bli att förflytta tomteverkstaden till köket. Man kan skylla på tidsbrist. Men hur lång tid tar det inte att springa och boxas med alla köpgalningar på stan? Jämför det med hur lång tid det kan tänkas ta att pilla ner en chilifrukt i en flaska. Man måste ju inte välja de mest tidsödande hemkokta klapparna när det finns snabba genvägar.Och när du ändå håller på kan du lika gärna göra en sats godsaker till dig själv också. Alla förtjänar en personlig julklapp.
Den här klassiska italienska citronlikören ska drickas efter maten. Gör din egen och ge bort i julklapp, men tala om att den inte kan drickas förrän efter fyra veckor.
6 ekologiska citroner
70 cl Brännvin Special eller Renat
200 g socker
3 1/2 dl vatten
Koka upp vatten i en stor kastrull. Tvätta citronerna och lägg ner dem i det heta vattnet (det ska vara så mycket vatten att det nästan täcker citronerna). Lyft av från plattan och låt stå i en timme. Koka upp socker och 3 1/2 dl vatten, låt koka i fem minuter och sedan svalna.
Riv citronskalet och lägg i botten på en väl rengjord karaff eller burk. Häll över sockerlagen och brännvinet. Sätt på lock och ställ svalt och mörkt. Rör om en gång om dagen den första veckan, sedan en gång i veckan.
Sammanlagt ska limoncellon stå i fyra veckor innan den är klar. Men lagom till julafton kan du sila genom kaffefilter och hälla upp på flaskor. Tala om när limoncellon är klar att drickas och att flaskan bör förvaras svalt och vändas en gång i veckan.
Fotografkompisen Per-Anders bjöd på frukost och serverade världens godaste apelsinmarmelad. Jag var bara tvungen att kräva någon sorts recept. Mängden bestämmer ni själva, men bättre julklapp finns inte att köpa för pengar.
60-70 procent ekologiska apelsiner
30-40 procent ekologiskt ljust råsocker
några vaniljstänger av hög kvalitet (ju fler desto godare)
eventuellt lite atamon
Tvätta apelsinerna och skär dem i klyftor. Blanda med sockret och vaniljstänger kluvna på längden. Ställ bunken övertäckt i kylskåpet i ett dygn.
Hacka apelsinerna, men inte för fint (matberedare kan funka). Häll upp alltsammans i en gryta och se till att få med all saft från hackandet. Värm till kokpunkten och koka i 10-20 sekunder. Ta grytan från plattan. Tillsätt eventuellt atamon enligt instruktionerna på förpackningen.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda glasburkar, se till att det finns minst en vaniljstångsbit i varje burk och sätt på locken. Koka burkarna i en stor gryta med mycket vatten i fem minuter. Ta upp och låt svalna.
Läcker present som håller i flera veckor. Gott till ostbrickan och pepparkakor eller som tillbehör till kött.
8 skalade päron
1 msk citronsaft
50 cl vinglögg
2 dl vatten
2 dl socker
1 påse glöggkryddor
Lägg päronen i en skål vatten med citronsaft så mörknar de inte medan man skalar dem. Koka upp glögg, 2 dl vatten, socker och kryddor. Lägg i päronen och sänk värmen, låt sjuda i 15-20 minuter tills de är mjuka, men fortfarande håller ihop. Låt svalna i lagen.
Lyft upp päronen försiktigt och lägg i väl rengjord glasburk och häll över lagen. Förslut och servera svalt.
Spännande och tuffa tryfflar med messmör och flingsalt blir en välkommen julklapp. Receptet är skapat av Elisabeth Johansson, som bland annat tagit OS-silver i matlagning 2004 med Team Milko.
1 dl vispgrädde
10 g flytande honung
40 g messmör (Fjällbrynt Original)
300 g ljus choklad (av fin kvalitet)
50 g mörk choklad (av fin kvalitet)
flingsalt
Koka upp grädde, honung och messmör. Rör så att messmöret inte bränner fast i botten av kastrullen. Hacka 200 gram ljus choklad och all mörk och lägg i en skål. Häll över den varma gräddblandningen och rör tills all choklad smält. Låt sedan bunken stå i kylen i minst fem timmar.
Smält 100 gram ljus choklad försiktigt i mikrovågsugnen (eller i vattenbad). Ta fram tryffeln ur kylen och gröp ur klickar med en tesked och rulla till bollar. Doppa i den smälta chokladen med hjälp av en gaffel. Lägg bollarna på smörpapper, garnera med 1-2 flingor salt på varje och låt stelna. Förvaras svalt.