Smakrikt från Rioja Grillad sparris- och manchegoto...

Mat & dryck2005-05-26 00:00

3 personer, 20 minuter

6 skivor vitt bröd (kantskurna)

18 lättkokta gröna sparris-stänger

200 g riven manchegoost (eller getost)

2 msk färskost

salt och peppar

1 grillad inlagd paprika (spanska pimientos)

6 skivor serranoskinka

olivolja att steka i

Blanda den rivna osten med färskosten, salta och peppra. Bred ut osten på brödskivorna. Skär till sparrisstängerna så att de får samma längd som brödet. Lägg tre sparrisar på en brödskiva och täck med en annan.

Pensla brödet med olivolja och grilla eller stek knaprigt på båda sidor tills osten börjar smälta. Dela toasten i trekanter. Dekorera med en hoprullad skinkskiva och en bit grillad paprika.

4 personer, 15 minuter

Den här smarriga röran passar till grillat eller bröd.

1 tomat (skållad, skalad och skuren i bitar)

6 vitlöksklyftor

200 g riven hård getost eller fårost

1 msk paprikapulver

1 röd chili (urkärnad)

salt

1 1/2-2 dl olivolja

Blanda allt, men bara hälften av olivoljan, i en matberedare och kör igång. Tillsätt sedan så mycket av olivoljan så att det blir en smidig kräm.

Förvara i en burk med lock, gärna ett dygn innan den serveras. Krämen passar till nykokt färskpotatis, grillat kött eller bredd på rostade baguetteskivor som tapas till en glas rödvin.

4 personer, 20 minuter

I Karin Franssons recept ingår stora råa räkor, men jag tycker att det går lika bra med små vanliga.

200 g champinjoner

6 råa medelhavsräkor

(eller vanliga frusna med skal)

lantbröd eller ciabattabröd

VITLÖKSLAG:

1 bunt slätbladig persilja

1 schalottenlök

6 vitlöksklyftor

1 grön chili (urkärnad)

3 msk citronsaft och lite rivet skal

salt

3/4 dl olivolja

Börja med att mixa ihop vitlökslagen. Hacka persiljan grovt. Skala och hacka schalottenlöken och den urkärnade chilin.

Lägg det hackade tillsammans med resten av ingredienserna i en mixer eller använd mixerstav och kör tills det blir en grön vitlöksstark lag. Häll upp i en burk med lock.

Bryt loss fötterna på champinjonerna och spara dem till annat. Droppa lite olivolja i en stekpanna och stek champinjonhattarna på ganska stark värme. När de börjar bli brynta, lägg ner råa stora räkor (ej om du använder vanliga) och låter dem bryna med i 1-2 minuter.

Skeda över lite av vitlökslagen och stek ihop en kort stund (här lägger du i vanliga räkor). Salta och trä på 2-4 champinjoner på tandpetare eller ett avklippt grillspett. Fäst räkan överst och sätt fast hela spettet i en brödbit.

Ätes med försiktighet, låt vätskan rinna ner i brödet. (TT Spektra)

Lika väl som man kan stå och slänga käft vid en tapasbar över en ljuvlig vitlöksspäckad champinjon, lika väl kan man avnjuta modernistisk förfining på ett ställe som lyxrestaurangen Las Duelas där riojavinet har frusits till en granité som får en att joddla av lycka.

Lantköket är rustikt och enkelt med små finesser inspirerade av vinkulturen. Lövtunna minikotletter av dilamm grillas hastigt över en eld av gamla vinstockar. "Himmelskt" räcker inte för att beskriva hur köttet smakar. Och tapaskvarteren i huvudorten Logroños gränder är ett äventyr i sig. Varje minimalt etablissemang håller sig med sin egen specialitet. Och ska ni bara äta skinka en gång i ert liv ska ni välja pata negra. Den är dyr även för en spanjor, och tillverkas av svarta grisar som matats med ekollon. Den serveras i supertunna skivor som världens godaste förrätt.

Karin Fransson från Hotell Borgholm på Öland har tagit fram recept inspirerade av en resa till Rioja. Här är några av dem:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!