Smårätter med klar retrokänsla

Få rätter är så populära som smårätter. Som de är, som förrätter eller som komplement till grillat. Perfekt så här i student- och buffétider.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2007-05-03 00:00

Den senaste tiden har vi nästan uteslutande ätit smårätter hemma. Det beror på att jag tagit itu med jobbet att sortera alla de recept som består av urklipp och lösa blad där jag själv skrivit ner knappt uttydbara recept.

Jag har nu bestämt mig för att bara sådana recept som jag provat och funnit godkända ska få finnas kvar. Nu har jag sålunda hunnit till mappen "smårätter" och det kan väl passa bra så här i buffétider.

Några av recepten har sitt ursprung i 70-talet, bland annat de fiffiga korvbröden som dottern lärde sig göra i skolköket.

Andra har jag utan närmare förklaring bara skrivit ner på en papperslapp och först nu hittat användning för. Ytterligare andra är tidningsurklipp, många med klar retrokänsla.

Hursomhelst så har jag provat alli­hop och haft inte bara maken utan också grannarna som testätare . Därför vet jag att de här rätterna platsar lika bra på studentbuffén som på en minibuffé för fyra.

Alla rätterna kan förstås mångdubblas efter behov.

Veras frestelse...

1 paket bacon

1 liten burk sardiner eller makrill i tomatsås

3-4 msk tomatpuré plus såsen i burken

ströbröd

Rulla in en sardin (alternativt en halv om de är stora) i en hel eller halv baconskiva. Lägg rullarna tätt i en ugnsform. Häll över tomatsåsen och strö över litet ströbröd. Gratinera i 250 grader cirka 10 minuter. Goda även kalla och kan inmundigas med hjälp av tandpetare .

Jupitermånar

(döpta av mig till Fuglesangs ära)

8 skivor vitt bröd

8 tunna skivor gul lök

8 tsk majonnäs

riven färsk parmesanost

paprikapulver

Att någonting så enkelt kan bli så gott! Så här: ta ut rundlar av brödet. Lägg en lökskiva på varje rundel. Klicka en tesked majonnäs på varje lökskiva. Strö på rikligt med parmesan . Pudra över med paprikapulvret. Lägg rundlarna på bakpappersklädd plåt och gratinera i 250 grader. Det tar cirka 10 minuter.

Månarna är godast ljumma och kan ätas med näven.

Ians korvbröd

Korvbröd - vanliga eller den grövre sorten

Mjukost

Kaviar

Bacon

Bred mjukost inne i korvbröden. Lägg i en sträng vanlig tubkaviar. Linda en baconskiva runt varje bröd. Grädda i ugnen 15 minuter i 200 grader. Äts lämpligen omlindade med servett.

Tips: Bröden blir mer exklusiva om man väljer en smaksatt färskost t ex med tacokrydda eller varför inte en krämig blåmögelost - fast då skippar man förstås kaviaren.

Sillröra

En liten burk matjessill

1 kokt potatis

½ röd lök

1 litet äpple

1 dl grekisk eller turkisk yoghurt

1 stor matsked majonnäs

mycket finklippt dill

Skär sill, potatis, röd lök och äpple i små tärningar och blanda med resten av ingredienserna. Nu har du en röra som kan användas på flera sätt:

º Lägg den i udda snapsglas och servera med sillgafflar

º Lägg den på en liten brödmunsbit, hård eller mjuk.

º Gör greppvänliga bakelser eller en tårta så här:

Tre rektangulära fullkornsbröd läggs på varandra med sillröra ovanpå de två första .

Om du vill göra små bakelser kan du skära mitt itu så får du två stycken av den här satsen. Ska det bli tårta är det bara att fylla på med fler på bredden och/eller längden.

Dekorationen kan vara densamma . Jag hade vispad grädde smaksatt med chilisås på toppen och pepparrotsvisp på sidorna.

Siddekorationen blev tunna skivor spad. Mixa båda laxsorterna men mosa dem inte. Blötlägg gelatinbladen i en liten kastrull . Krama vattnet ur gelatinet och smält det på svag värme. Drag kastrullen åt sidan och rör ned vinet. Låt blandningen svalna. Vispa grädden till lätt skum. Blanda nu gelatinvinet och peppar. Rör sist ner vispgrädden och smaka av.

Nu har du fått en smet som kan användas på olika sätt. Du kan göra lax upp och ned genom att lägga tunna skivor av rökt eller gravad lax i bottenpå små kaffekoppar. Fyll på med smet och låt alltsammans stå i kylen till nästa dag. Stjälp upp de små mousserna och dekorera med till exempel dill och citron.

En annan variant är att låta moussen stelna i en skål i kylen. Sedan kan du skeda upp den till små "ägg" som läggs i avocadohalvor tillsammans med citron eller lime.

Den här satsen räcker till 8 små portioner av mina förslag.

Vill du att den ska räcka till fler kan du lägga den på munsbitar av något gott bröd. Då slipper man dessutom bestick.

Mias korvstubbar

Färdigköpt fryst smördeg

Korv - gärna smakrik till exempel kabanossen, andouille eller dylikt

Senap eventuellt

Sesamfrön

Uppvispat ägg

Kavla ut degen en aning, bred på senap och rulla in korvarna så att degen täcker. Skär i lämpliga munsbitar . Pensla bitarna med ägg och doppa i sesamfrön. Grädda i 200 grader till vacker färg. Kan ätas kalla .

Kantarellgodis

Färdigköpt smördeg

Frysta, förvällda och tinade kantareller

Färskost med gräslökssmak

Uppvispat ägg

Havssalt

Smördegen skärs i lämpliga bitar - mina blev cirka 5x10 cm. Skär med vass kniv en kant runt om så att det bildas en rektangel i mitten. OBS skär inte­ igenom degen.

Bred färskost i mittenrutan, häll bort eventuellt spad från kantarellerna och lägg en liten hög svamp ovanpå osten.

Lägg några saltkorn på svampen, pensla smördegskanten med ägg och grädda i 200 grader cirka 10 minuter. Goda varma som kalla.

Minipajer

Cirka 18 stycken

2 dl mjöl

100 gram margarin

3 msk vatten

Fyllning 1: 3 gula lökar tsk salt

1 msk margarin eller smör

100 gram ansjovisfiléer

Fyllning 2: 3-4 stora skivor rökt skinka

En liten purjolök

1 msk margarin eller smör

Toppning: 2 ägg

2,5 dl mjölk

18 små aluminiumformar

Blanda mjöl och margarin i matberedare och häll på vattnet när degen är grynig. Kör maskinen tills degen bildar en boll, låt den vila kallt en timme. Tumma ut degen i formarna. Hacka och fräs löken guldgul i margarin eller smör. Låt den kallna.

Häll spadet av ansjovisen, dela den i mindre bitar. Lägg litet lök och ansjovis i varje form och häll på äggblandningen .

Väljer du skinkfyllningen gör du så här: Skär purjolöken fint och låt den svetta en liten stund i smör. Låt den kallna. Skär eller klipp skinkan i strimlor och lägg purjolök och skinka i pajformarna. Häll på äggblandningen.

I båda fallen gräddar man i 200 grader cirka 20-25 minuter. Jag gjorde dubbel degsats och kunde på så sätt få både ansjovis- och skinkpajer samtidigt. Pajerna är godast ljumma men kan värmas i mikro. Men då måste man förstås ta bort aluminumformarna.

Laxmousse

2 djupfrysta, tinade laxfiléer

cirka 100 gram rökt eller gravad lax

2 gelatinblad

1 dl torrt vitt vin

2-3 nypor salt

lite svartpeppar

1 dl vispgrädde

Koka laxfiléerna med en fiskbuljongtärning och låt dem kallna i sitt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!