Smartaste sommarlovsmaten

Glöm Gorbys piroger, Billys pizza och nudlar med kryddpåse. Det är enklare än du tror att laga egen, supersmarrig, sommarlovsmat.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 23:12

Att laga mat på sommarlovet är väl en bra idé? Det kan du göra om du är någorlunda läskunnig och vet hur man sätter på - och stänger av! - spis och ugn. Kan du dessutom koka ris eller pasta så kan du överraska resten av familjen med en jättegod middag någon dag när det inte är grillväder.

Recepten du får är superenkla, räcker till två-tre personer och innehåller bara tre eller fyra ingredienser. De bygger på samma idé, nämligen någon form av kött och en burk färdig soppa eller sås.

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Plocka fram ingredienserna som står i receptet. Tvätta händerna och smörj en ugnsfast form med lite margarin eller olja. Så där - nu kan du börja!

Toscanska köttbullar

400 g blandfärs

1 burk tomatsoppa eller en förpackning kryddad tomatsås

1 kula mozzarellaost

Forma färsen till 12 ganska stora bullar som du lägger i den smorda formen . Häll över tomatsoppan eller såsen. Häll av spadet från mozzarellan och skär den i 12 skivor. Lägg en skiva ost på varje köttbulle. Om ugnen är varm kan du ställa in formen och låta den stå där 20 minuter. Under tiden kan du koka ris eller pasta och kanske göra en sallad.

Kinesiska köttbullar

400 g skinkfärs eller mager fläskfärs

l burk sötsur sås

Gör tolv köttbullar som i föregående recept. Lägg dem i den smorda formen och hälla på såsen ur burken. Köttbullarna är färdiga efter 20 minuter i ugnen. Kokt ris passar bäst till den här rätten.

Kyckling i currysås

2 frysta kycklingfiléer

1 burk currysås

Låt kycklingfiléerna tina så att du kan skära dem i strimlor - ungefär en centimeter breda. Lägg strimlorna i den smorda formen och häll på currysåsen. Efter 20 minuter i ugnen har kycklingen blivit vit i sin knallgula sås. Ris är gott till, men pasta går säkert också bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!