Smått och gott

Glöm alla stora middagar med krävande matlagning i timmar. Satsa på tapas i svensk tappning.

Svenska tapas är ett potpurri av hemtama smaker i miniatyrportioner. Perfekt festmat när kompisgänget samlas.

Svenska tapas är ett potpurri av hemtama smaker i miniatyrportioner. Perfekt festmat när kompisgänget samlas.

Foto:

MAT & DRYCK2011-11-10 09:11

Tapas finns runt hela Medelhavet, men de små faten med plockmat har olika namn beroende på var man befinner sig. Du kan välja en enda rätt eller en hel bricka med nästan hur många rätter som helst.

Här handlar det om tapas på svenska. I princip skulle man kunna ta det som finns på ett smörgåsbord och placera ut i små portionsskålar. Men med julborden inpå knuten får det bli en annan lösning.

Bekanta smaker

Svenska smaker är liksom förutsättningen för tapas på svenska, alltså faller minipizzor, olivröror och liknande bort. I stället satsar vi på löjrom, eller billigare kaviar om man så vill, och små bröd med inlagd sill och apelsinmarmelad. Kombinationen passar faktiskt - förutsatt att man köper en riktigt apelsinstinn marmelad. Den kostar mer än billig frukostmarmelad, men mängden som behövs är liten.

Klassiker

Finns det något mer svenskt än raggmunk med fläsk och rårörda lingon, men funkar det verkligen till fest? Jodå det funkar perfekt. Men det vill till att tänka i miniatyr och låta lingonen rinna av i sil innan man lägger upp. Att raggisen och fläsket hinner kallna gör ingenting, det styr den lätt syrliga lingonsmaken upp.

Variera

Avrunda med ost, i det här fallet tunnbrödsrullar med färskost smaksatt med pepparrot och en pepparkaka med grönmögelpyramid. Tycker man att pepparkakan är för osäker kan den bytas ut mot ett salt kex eller en bit hårt bröd.

Till sist, tänk på att droppa örter över lite här och där. Variera gärna uppläggningen i allt från små portionsformar till brickor och fat. Vill man skruva till det lite extra kan man lägga upp på renskurat virke, klinker eller spegelglas.

Alla recept är i "tapas-storlek".

Ägghalvor med löjrom och rödlöksring

För 4 personer

2 stora ägg

4 tsk löjrom

1 rödlök

gräslök

1. Lägg äggen i kastrull och slå på vatten så det täcker. Koka upp och sänk värmen så vattnet bara sjuder. Efter 8 minuter avbryts kokningen. Spola äggen med kallt vatten och låt dem svalna.

2. Lägg löjrom i en finmaskig sil och låt den rinna av i minst 10 minuter.

3. Skala och dela äggen på längden. Lägg äggen med snittytan uppåt.

4. Forma små ägg av löjrom. Det sker lättast med en tesked. Lägg löjromen på äggets snittyta och garnera med en liten rödlöksring och ett eller två gräslöksstrån.

Kavring med sill och apelsinmarmelad

För 4 personer

2 skivor kavring

smör

4 tsk god apelsinmarmelad

1 inlagd sillfilé

dill

1. Ta ut fyra små bröd med utstickare eller lämpligt kakmått. Smöra ovansidan och lägg en klick apelsinmarmelad mitt på.

2. Lägg sillfilén på dubbelt hushållspapper så överflödig inläggningslag sugs upp. Skär fina sillbitar som läggs över marmeladen. Garnera med dill.

Miniraggisar med fläsk och rårörda lingon

För 4 personer

3 normalstora potatisar av fast sort

5 msk vetemjöl

1 krm salt

2 dl mjölk

1 litet ägg

smör och rapsolja

2 skivor rimmat fläsk

3 msk rårörda lingon

persilja

1. Vispa ihop mjöl, salt, ägg och hälften av mjölken. När smeten är slät vispas resterande mjölk i.

2. Skala, riv och blanda i potatisen. Stek små raggmunkar i lika delar smör och rapsolja.

3. Strimla och stek fläsket.

4. Låt lingonen rinna av i sil. Lägg en klick lingon på varje raggmunk och toppa med fläsk och persilja.

Spettade köttbullar med saltgurka

För 4 personer

200 g blandfärs 70/30

1 msk veteströbröd

2 msk vatten

1 äggvita

salt och peppar

smör och rapsolja

2 saltgurkor

persilja

små partypinnar

1. Blanda ströbröd med vatten och äggvita. Arbeta i köttfärsen, salta och peppra. Forma och stek små köttbullar i lika delar smör och rapsolja.

2. Skär gurkorna i fyrkanter något mindre än köttbullarna. Fäst ihop gurka och köttbulle med partypinnar. Garnera med persilja.

Tunnbrödsrullad med rostbiff och pepparrotsost

För 4 personer

2 skivor mjukt tunnbröd

150 g rostbiff i tunna skivor

smör

100 g färskost med pepparrot

syltlök

små partypinnar

färsk timjan eller persilja

1. Lägg ut tunnbrödet på arbetsbänken. Smöra bröden tunt.

2. Blanda färskost med en tesked fint hackad timjan eller persilja. Bred ut osten på bröden. Toppa med rostbiff. Rulla ihop bröden och skär rullarna i 2 cm breda skivor.

3. Trä upp syltlök på partypinnar och stick sedan ner pinnarna i tunnbrödsrullarna. Garnera med timjan eller persilja.

Pepparkakor med grönmögelpyramid

För 4 personer

100 g grönmögelost

pepparkakor (eller någon form av salta kex)

1 bit gurka

timjan

1. Skär osten i små trekanter eller ännu hellre i små pyramider. Ost som blir över kan användas i matlagning eller som smörgåspålägg.

2. Ställ pyramiderna på pepparkakor. Skär gurkan i tunna skivor som snittas och hängs över osten. Avsluta med små dekorationskvistar timjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!