Konserverade vita och svarta bönor av bra kvalitet behöver inte skämmas för sig. Tillsammans med krossad tomat, frysta gröna bönor, lök och paprika blir det en smakrik grönsaksgryta, i synnerhet som den kryddas med färsk chili och vitlök.
Chilikryddad böngryta
4 personer
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1 burk svarta bönor (ca 400 g)
100 g haricots verts
500 g krossad tomat
1 röd paprika
2 gula eller röda lökar
1-2 färsk chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk neutral olja
1 tsk mexikansk chilikrydda
1 nypa salt
1. Tippa upp bönorna i durkslag och låt dem rinna av. Skala och skär de gula eller röda lökarna i klyftor. Skär paprikan i bitar. Fräs lök och paprika med olja i kastrull. Tillsätt bönorna tillsammans med frysta haricots verts, krossad tomat, pressad vitlök, en tärning grönsaksbuljong och chilikrydda.
2. Finhacka chilifrukten eller frukterna och tillsätt dem. Låt böngrytan sjuda sakta några minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar.
3. Servera böngrytan i portionsskålar med gott bröd som hjälper till att suga upp den goda tomatsåsen.