Förr var konserverad mat synonymt med trist mat. I dag har konservindustrin skärpt till sig och många konserver är bra att ha som grund i matlagning. Bönor är ett exempel. Utbudet är stort och här väljer vi sojabönor som i princip bara är att tippa upp på tallriken. Blandas de med lite tomatsås, även den kan köpas färdig, lök och färska örter som värms får vi en böngryta som smakar riktigt gott på mindre än fem minuter.
Servera gärna gnocchi till, små bollar av potatis som finns att köpa färdiga. Leta bland färsk pasta i butiken. Gnocchi kokas ungefär som svenska kroppkakor, det vill säga i rikligt med lättsaltat vatten. När gnocchin flyter upp till ytan, vilket brukar ta ett par minuter, är den färdig att servera.
Gnocchi med sojabönor i tomatsås
2-3 personer
250 g färdig gnocchi
1 burk sojabönor, ca 400 g
3 dl färdig tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
2 msk hackad, färsk timjan
blandad sallad
salt och vitpeppar
1. Skala och hacka den gula löken. Fräs löken med olivolja i kastrull. Låt bönorna rinna av i sil innan de tillsätts tillsammans med tomatsås och finhackad vitlök. Låt allt bli genomvarmt på svag värme. Smaka av med salt och vitpeppar.
2. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i den färdiga gnocchin. När bollarna flyter upp till ytan tar man upp dem med hålslev. Servera böngrytan och gnocchin med blandad sallad toppad med färsk timjan och gärna några droppar god olivolja och vinäger.