Snabbmat på riktigt

Ont om tid har vi gott om. Så här lagar du blixtsnabb mat efter jobbet.

Finfördelat eller åtminstone mindre bitar är genvägen till snabb tillagning.

Finfördelat eller åtminstone mindre bitar är genvägen till snabb tillagning.

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2010-03-03 11:33

Förr satte kvällsmåltiden punkt för dagens sysslor. Man varvade ner och själva matlagningen fick i princip ta den tid den behövde. I dag är det annorlunda och man får vara glad om familjen ens kan samlas till en måltid efter jobb och skola. Kvällarna är i regel fulltecknade med allt från idrott, möten eller andra aktiviteter utanför hemmet. Det ställer krav på snabba rätter som helst ska förena kort tillagningstid med god smak. Dessutom ska maten vara nyttig för att vi ska orka vidare i vårt höga tempo.

Hett vatten

Krogen är kanske inte världens bästa förebild när man pratar nyttig mat, men vi har mycket att lära av yrkeskockar om vi vill skynda på matlagningen. Ett knep är att använda alla resurser som köket har. Ofta finns en vattenkokare som bara används till tevatten. Det finns många minuter att tjäna genom att koka upp vatten på det sättet. Har man ingen vattenkokare kan en kastrull med vatten sättas på spisen så fort man ska laga mat. Själva uppkokningstiden är ofta det som får matlagningstiden att rinna iväg och med hett vatten i beredskap har man kommit långt. Mikrovågsugnen är inte bara ett redskap för värmning av snabbpizzor. Har man ett litet hushåll kan mikron korta ner matlagningstiderna väsentligt.

Tänk i förväg

Andra knep är att använda ganska stora kastruller. I små kärl ligger maten på höjden, vilket gör att det tar tid för värmen att komma ända upp. I ett vidare kärl kommer maten närmare värmekällan och uppvärmningen går fortare. Se även över dina redskap och kassera vingliga kastruller och pannor. Plan botten är en förutsättning för effektiv matlagning såvida man inte har gasspis. Till sist ett knep som alltid används av yrkeskockar men som upplevs som pekpinnar i hemmet - förbered maten och tänk en eller ett par dagar i förväg. Då är det bara att värma när hungern sätter in.

Sesampanerad hällefilé med sötsur sås och nudelwok

För 4 personer

600 g hällefilé

3-4 msk vetemjöl

2 msk veteströbröd

2 msk sesamfrön

salt och vitpeppar

rapsolja

Till såsen:

2 dl chilisås på tomatgrund

3 msk strösocker

1 msk rödvinsvinäger

1 dl vatten

1/2 msk konc. kycklingfond

Till woken:

2 paprikor, gärna olika färger

1/2 purjolök

1 rödlök

fullkornsnudlar, normalt 4 kakor

1 tsk röd thailändsk curry

1. Dela fisken i bitar med 3-4 centimeters sida. Blanda vetemjöl, ströbröd, sesamfrö, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i fiskbitarna, håll igen öppningen och ruska påsen. Tippa ut allt på en tallrik och plocka upp de panerade fiskbitarna. (Tippa inte påsens innehåll direkt i pannan för då följer för mycket lös panering med).

2. Koka upp chilisås, socker, vinäger, vatten och kycklingfond i en kastrull. Smaka av såsen med salt och peppar och justera eventuellt balansen mellan sött och surt med socker respektive vinäger.

3. Strimla grönsakerna och koka nudlarna, normalt cirka 4 minuter. Woka eller snabbstek allt med olja i het panna. Krydda med röd thailändsk curry.

4. Stek fiskbitarna i rapsolja. En dryg minut per sida brukar räcka. Lägg upp nudel- och grönsakswoken som grund och placera fisken ovanpå. Ringla runt lite sås och servera bums.

Lövbiffswok med vitlök och basmatiris

För 4 personer

600 g lövbiff

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 1/2 msk soja

1 msk strösocker

1 tsk sambal oelek

salt

Att äta till:

basmatiris

1. Strimla köttet. Skala och skär löken i tunna skivor. Blanda kött och lök med pressad eller riven vitlök, rapsolja, soja, socker och sambal oelek. Låt blandningen stå och dra under tiden riset kokar. Här väljer vi basmatiris som blir färdigt på halva tiden jämfört med vanligt långkornigt ris.

2. Hetta upp en stek- eller wokpanna. Tippa i det marinerade köttet med såsen och allt direkt i pannan. Något extra fett behövs inte. Woka eller snabbstek köttet ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt.

Köttfärskebab med sallad och pitabröd

För 4 personer

500 g ren nötfärs

1 tsk mald spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk lökpulver

1 msk vetemjöl

salt och vitpeppar

rapsolja

Till såsen:

2 dl lättcrème fraiche

2-3 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta (om man vill)

2 msk finhackad persilja

salt och peppar

Att äta till:

pitabröd

1 gul lök

blandade salladsblad

1. Rör köttfärsen först med kryddor och avslutningsvis med vetemjöl. Kavla ut köttfärsen mellan dubbla bakplåtspapper till tunna sjok.

2. Hetta upp en stekpanna, slå i minimalt med fett och vänd ner den kavlade köttfärsen. Det går lättast om man först tar bort det översta bakplåtspappret och använder det undre för att vända ner färsen. Efter några sekunder kan man lätt dra bort det sista pappret från färsen när den väl ligger i pannan. Vänd köttfärsen efter en knapp halvminut.

3. Blanda såsen av crème fraiche, majonnäs, hackad persilja och eventuellt pressad eller riven vitlök. Smaka av med salt och peppar.

4. Värm pitabröden i mikron. Öppna och fyll dem med salladsblad, skivad gul lök och "köttfärs-pinnar". Avsluta med sås.

Rotsaksplättar med bönsallad och kyld dillsås

För 4 personer

6 potatisar

1-2 morötter

1/3 purjolök

1 vitlöksklyfta (om man vill)

1 msk vetemjöl

1 tsk kummin

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl lättcrème fraiche

2-3 msk majonnäs

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk hackad dill

Till bönsalladen:

1 förpackning blandade bönor, ca 225 g

1 påse blandad sallad

1 rödlök

1. Skala och riv potatis och morötter grovt. Strimla purjolöken fint och riv vitlöken. Blanda allt med mjöl, kummin, salt och peppar. Forma 4 biffar som steks i lika delar smör och rapsolja i medelvarm panna. Beräkna stektiden till cirka 3-4 minuter per sida.

2. Blanda en förpackning blandade bönor med skalad och fint strimlad rödlök. Färdiga salladsblandningar finns att köpa i påsar som räcker lagom till fyra personer. Lägg salladen som grund och fördela bönblandningen över.

3. Blanda den kalla såsen. Servera rotsaksplättarna nystekta, då är de som godast. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!