Sno en högtid -- fira Svennebayram Tabouleh Baba ga...

Mat & dryck2005-11-03 00:00

Hösten är inte särskilt väl pyntad med högtider. Du som inte låtit dig övertalas att fira halloween kan hämta inspiration på annat håll.

Festen som avslutar fastemånaden ramadan kallas eid al-fitr eller bayram och är inte helt olik det kristna julfirandet. Traditionerna är förstås minst lika varierande som kring jul, men oftast samlas släkten för att äta mat och sötsaker samt ge presenter.

En missad målgrupp

Att många av Sveriges muslimer festar och äter i helgen märks inte direkt i matannonserna eller i mataffärernas sortiment. Det beror på att få företag har sett invandrarminoriteter som målgrupper och därför inte vågat anpassa varor och sortiment, menar Amjad Aloul som är vd för konsultföretaget Crossborder communications.

-- När 94 000 studenter går ut skolan ser man massor med annonser som riktar sig till dem, men när 400 000 muslimer i Sverige firar slutet på fastemånaden ramadan ser man inte en enda annons för lammkött i de stora medierna, säger han i en intervju i Dagens industri.

Testa något nytt

Men Amjad Aloul har också sett att sortimentet blir bredare i många mataffärer, så kanske får vi fler nya smaker att välja på fram över.

De som vill uppleva något nytt på allvar bör förstås fasta i en månad först, men det kanske kan vara en idé att mjukstarta med att bara laga maten.

Vilken mat som lagas vid eid al-fitr är förstås väldigt olika, men Corren valde tre ganska enkla första generationens svenska rätter med rötter i Mellanöstern och Nordafrika. Ingredienserna bör gå att få tag på i större mataffärer.

4 portioner, 20 minuter

Frisk och fräsch sallad med bulgur och smak av persilja, rödlök och citron.

4 dl bulgurgryn

1 stor rödlök

1 kruka bladpersilja

1 gurka

3 tomater

1 näve färsk mynta

1-2 citroner

2-3 msk olivolja

salt efter humör

Blötlägg eller koka bulgurgrynen enligt anvisningen på paketet. Hacka rödlöken, gurkan, tomaterna, myntan och persiljan fint.

När bulguren har svalnat kan man hälla bort överflödig vätska och sedan blanda grynen med grönsakerna. Mängderna i receptet är förstås lite beroende av storleken på grönsakerna, så den som vill kan blanda i lite i taget så att inte någon ingrediens tar över.

Pressa citronsaft över, gärna en fjärdedel i taget så att du kan smaka av vartefter. Tabouleh ska vara syrlig, men det får förstås inte gå till överdrift. Smaksätt med olja och lite salt och blanda ordentligt. Om taboulehn får dra en stund blir den ännu godare.

4 portioner, 10 minuter + 45 i ugnen

En smakrik röra, god som tillbehör till maten. Passar också att dippa till exempel pitabrödsbitar i.

2 auberginer

2 vitlöksklyftor

1-2 msk citronsaft

2 tsk tahini (sesampasta, finns ofta på hälsokosthyllan)

1 msk olivolja

Salt, peppar

Dela auberginerna och stick små hål i skalet med förslagsvis en gaffel. Lägg dem med skalsidan uppåt i ugnen och baka i 200 grader i ungefär 45 minuter eller tills de är genommjuka.

Dra av skalet eller, om det är lättare, gröp ur innehållet. Lägg fruktköttet i en mixer tillsammans med övriga ingredienser och blanda ordentligt.

Smaka av med citronsaft, olja, salt och tahini. Den mustiga auberginesmaken får inte försvinna helt och röran ska inte vara för lös.

4 portioner, 20 minuter + 35 i ugnen

En matig och färgglad rätt med ursprung i Tunisien.

4 kycklingfiléer

2 stora potatisar

1/2 kg bladspenat

2 dl ost

4 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl ströbröd

gurkmeja

Koka potatisen, låt svalna och tärna den. Skär kycklingen i tjocka strimlor. Fräs den med finhackad lök och vitlök. Färglägg med gurkmeja efter smak. För att inte få för mycket använde vi principen att all kyckling skulle bli lätt gul.

Lägg i potatisen och låt svalna lite. Vänd sedan ner ägg, ost, ströbröd, salt, peppar och spenat. Häll smeten i en pajform och baka i 170 grader i ca 35 minuter. Stick gärna i en tjockare kycklingbit och se så att köttsaften är genomskinlig. Då är den genomlagad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!