Vissa nykomlingar är skojigare än andra. Vissa stannar en kvart, vissnar och dör. Men andra har kommit för att stanna. Muscovadosocker hör definitivt till de mer angenäma nya bekantingarna som tycks ha fått ordentligt fäste i butikshyllorna.
Varför då? undrar nu vän av ordning och kliar sig i skallen. Har vi inte tillräckligt med sockersorter redan. Och är socker dessutom inte tokbannlyst i dagens upplysta samhälle?
Svar nej. Och ja. Visst ska vi passa oss för att gå i sockerfällan, men det handlar mer om att begränsa sitt intag av snask och läskeblask och andra onödor, samt om att se upp för det dolda sockret.
Men Muscovadosocker är ett helt annat kapitel. Det är en smaksättare med många fler toner i sin pipa än sött. Här hittar vi en hel symfoni - lakrits, smörkola, anis, malt, karamell... Ett tuffare socker med vuxen smak som sätter stuns på allt från inläggningar och kakor till marinader, drinkar och bröd.
Muscovadosocker tillverkas på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Själva sockret behandlas så lite som möjligt för att det ska behålla sin unika smak, färg och karaktär.
Det finns både ljust och mörkt muscovadosocker. Det ljusa har mer drag av kolasmak, medan det mörka drar åt lakrits. Prova vilket du tycker är godast. Ljust passar mycket bra till rotfrukter och mörkt muscovadosocker är som gjort för mörk choklad.
Konsistensen är lite fuktig och därför kan sockret hårdna när det står framme. Förvara det helst i kylskåp, gärna i lufttät förpackning. Man kan också lägga i en äppleklyfta för att få sockret att mjukna.
Häll det i kaffe eller varm choklad. Blanda ner det i kladdkakan. Pensla på revbensspjällen eller strö det på äpplena. Följ recept eller lek efter eget huvud. Men våga absolut testa.
Muscovado är mycket mer än socker.
4 portioner, 15 minuter
Härlig och lättlagad dessert med mycket smak.
1/2 dl mörkt muscovadosocker
4 små syrliga äpplen
2 msk smör
1 tsk malen kanel
2 msk calvados eller konjak
cirka 1 tsk hackad färsk rosmarin
1 citron
2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
Skala och kärna ur äpplena, skär i klyftor. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt muscovadosocker, kanel, calvados och grovhackad rosmarin.
Stek äppleklyftorna mjuka. Pressa över lite citronsaft och strö över lite rivet skal.
Servera genast med crème fraiche.
15-20 stycken, 35 minuter
Sanslöst mumsiga kakor med knastriga kaffebönor som strössel.
2 1/2 dl mörkt muscovadosocker
200 g smör
1 ägg
2 msk mörk sirap
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl hela kaffebönor
Se till att smöret blir rumstempererat. Rör ihop det med muscovadosockret till en porös röra. Tillsätt ägg och sirap och blanda väl.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Blanda med smeten och rör ordentligt tills alla klumpar är borta.
Rulla en längd och lägg ut på mjölat bakbord. Platta till med handen. Skär i diagonala snittar, cirka 15-20 stycken.
Krossa kaffebönorna i en mortel eller mixer. Strö ut krosset över kakorna. Lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
25 minuter
En piffig sås som passar väldigt bra till fläskkött eller kyckling.
3 msk ljust muscovadosocker
2 röda paprikor
1/2 grön chili
4 tomater
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 dl grönsaksbuljong
2-3 cm färsk ingefära
salt
vitpeppar
eventuellt 1-2 tsk maizena
Skär paprikorna, chilin och tomaterna i bitar. Finhacka lök och vitlök. Häll alltsammans i en kastrull, tillsätt buljong och muscovadosocker och koka i tio minuter.
Skala ingefäran och riv eller finhacka och häll i såsen. Mixa och smaka av med salt och peppar.
Vill du ha en tjockare sås - red maizena med lite kallt vatten och häll i såsen som får koka upp.
Servera till fläskkött eller kyckling.
6 portioner, 2 timmar
Riktigt mumsiga revben är schysst bjudmat. Det här blir en rejäl laddning.
2 dl ljust muscovadosocker
1 msk salt
12 svartpepparkorn
3 gula lökar
10 vitlöksklyftor
5 kg tunna revbensspjäll (råa)
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
5 cm färsk ingefära
1/2-1 röd chili
Fyll en stor kastrull med vatten, häll i salt och pepparkorn. Skala och skär löken i klyftor och lägg i tillsammans med sex skalade hela vitlöksklyftor.
Lägg i revbenen och låt koka sakta i en och en halv timme. Fiska upp dem och torka av.
Blanda under tiden muscovadosocker, soja, honung och ketchup. Skala och riv ingefäran, finhacka chilin och blanda med resten.
Lägg upp revbenen i en långpanna och pensla med muscovadoglasyren. Kör in i ugnen i 200 grader i en halvtimme eller tills spjällen fått fin färg och känns lagom klibbiga. Pensla då och då under tiden.
Servera med coleslaw eller bönsallad.