Sockertrenden allt tydligare även i vin

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2005-07-28 00:00

Forskarna har länge varnat för att vi numera får i oss allt mera socker. Liksom för konsekvenserna av sockerexplosionen.

Vinbranschen är inget undantag, och trenden har förstärkts senare år.

Bland de cirka 80 augustinyheterna fann vi drygt tio förment torra röda och vita viner med mycket tydlig sötma i smaken. Liksom ofta hög alkoholhalt.

Ett sådant vin kan aldrig bli annat än klumpigt. I tabellen här ovan är dessa förstås bortrensade.

Förhoppningen är att slika själlösa men alkoholstinna fruktbomber snart är ett minne blott när jag lägger näsan i blöt. En parantes i vinmakningens 10 000-åriga historia, helt enkelt.

För det finns ju så mycket annat och roligare att förgylla livet med. Som röda chilenska 1999 Casa Silva cabernet sauvignon gran reserva (99421).

Kraftfullt, visst, men också med stor karaktär och aningen finess. Klock-rent fynd.

Bland nyheterna under 100-lappen blev jag också mycket förtjust i sydafrikanska 2004 Man Vintners pinotage (99408), spanska 2003 Altos del Quadro (99521) och italienska 2002 Valpolicella Classico superiore ripasso (99461).

Samtliga dessa går bra till grillat, men även till spännande grytor i höst.

Av de lite mer finlemmade röda väljer jag 2004 Régnié (99450), ett Beaujolais grand cru som verkligen gör själ för namnet, liksom loirevinet 2004 Chinon Domaine de la Minotière (99438).

Rådjurssadel och kalvinnanlår eller -filé smakar fågel i sällskap med dessa.

Med tanke på vardagsnära trivialiteter som el-, tele- och dagisräkningar tycks plånboken mera anpassad till gamla bekanta, låt vara i ny tappning.

Som spanska 2001 Señorío de los Llanos reserva (2685) och sydafrikanska 2004 Black Granite shiraz (22059). Liksom italienska 2004 Zeta montepulciano d’abruzzo (32907) på treliters låda och 2004 Gloria sangiovese (32433).

Riktigt bra vardagsviner i bussig, ursprungstypisk stil.

Av de vita nyheterna är tyska torra 2004 Rivaner Classic (99601) på gränsen till fynd, liksom halvtorra 2000 Hochheimer Kirchenstück riesling spätlese (99687).

Det förra går bra till grillad eller stekt fisk, fågel, pasta och ljust kött, det senare till exempelvis gravad lax, thaikäk och som snackvin.

Fast det är mycket roligare att botanisera bland de nya årgångarna.

Italienska 2004 il Nostro grecanico catarratto (22973) på treliters låda är krispigt läckert med tilltalande frisk syra och visst bett. Flaskvarianten 2004 il Nostro grecanico (22803) är nästan lika bra.

Vidare fortsätter sydafrikanska 2005 Drostdy-Hof steen (2069) att hålla hög kvalitet till lågt pris. Säljs på treliters låda.

Men till lite festligare tillfällen skulle jag nog hellre välja franska 2004 Laroche chardonnay-terret (12146) eller sydafrikanska 2005 Graham Beck chardonnay viognier (15515). Bra doft, mycket smak samt viss elegans och lite karaktär.

Största överraskningen bland de nya årgångarna var ändå söta grekiska doldisen 2004 Samos (8323). Perfekt till äppel- och andra fruktdesserter. Något som alla gottegrisar ser fram mot med illa dold förtjusning varje höst. Jag vet en, åtminstone ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!