Just i detta nu står långa rader av kavata små sparrissoldater i givakt på sandiga fält såväl på Österlen som på Gotland. De bara väntar att få schavotteras i rättan tid, hamna i ett kylrum och transporteras till just din tallrik. Hemskt gärna i sällskap en klatt smör, lite flingsalt och en näve parmesan.
Det kan vi tacka eldsjälar som Ulf Smedberg och Karin von Schenck för. När andra möjligtvis kan tänka sig att gräva ner en sparrisplanta i en trädgårdshörna för att se vad som händer har de tänkt stort, riktigt stort.
Ulf Smedberg odlar såväl grön som vit sparris på Smide Gård norr om Roma på Gotland. Numera är han Skandinaviens störste sparrisodlare. Hans sparris är fet, krispig och elegant. Själv går han helst omkring på fälten och knaprar på den rå.
- Eller så kör jag den i stekpannan med lite flingsalt och rapsolja och snurrar runt den med lite välstekt bacon. Gärna ett gott vin till eller en bärs. Det är bara sååå gott!
Karin von Schenk är Skånes sparrisdrottning. Egentligen hade hon tänkt bli pensionär, men för drygt tio år sedan sa den före detta journalisten till sin man Robert Nilsson: "Älskling, ska vi inte odla sparris?"
Han trodde hon ville dutta med en liten planta i trädgården och krävde att i så fall fick det bli på riktigt.
I år hoppas de kunna leverera 15 ton av den finfina Österlensparrisen som ofta böjer knoppen efter vinden.
- Vi kallar det ett pensionärsföretag eller en hobby som blev lite för stor. Vi gör inte stötande övervinster, men vi har väldigt roligt, försäkrar hon.
Numera finns det ett antal sparrisodlare i Skåne och även på en del andra håll i landet. På ÖsterlenSparris kan alla som vill köpa plantor och få goda råd. Tillväxten för svensk sparris ser med andra ljusare ut än på länge.
Visst kostar den svenska lite extra. Men det är den sannerligen värd. Jämför bara med de ihoptorkade, skruttiga, halvmögliga importerade buntarna från Marocko, Kina och Chile. Som Robert Nilsson säger:
- Det är väl ingen som köper en stendöd avokado eller helvissen persilja och tror att man har gjort ett fynd för femton kronor?
4 portioner, 1 timme
2 knippen grön sparris
3 rödlökar
1 msk socker
flingsalt
svartpeppar
olivolja
1 msk balsamvinäger
8 skivor pancetta
100 g pecorino, hyvlad
Skala och skiva rödlöken. Sprid ut i långpanna, strö över socker, flingsalt och peppar. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger. Kör in i ugnen i 175 grader i 30 minuter. Ta ut och svalna lite.
Stek under tiden pancettaskivorna i stekpanna tills de blir krispiga.
Bryt av sparrisstänglarna där de går av naturligt. Stek i lite olivolja och flingsalt i cirka fem minuter eller tills de blir lagom knapriga (provsmaka).
Varva sparris, pancetta och rostad rödlök med hyvlad pecorino. Peppra och servera med en bit gott bröd.
4 portioner (förrätt), 25 minuter
Underbar liten förrätt med mycket vårkänsla.
1 bunt vit sparris (2 om de är smala)
salt
socker
1 schalottenlök
2 msk strimlad gräslök
2 msk smör
1 dl vitt vin
2 hackade vitlöksklyftor
4 skivor rimmad (eller rökt) lax
50 g forellrom
1 citron
Skär av det nedersta på sparrisstänglarna. Skala och sjud dem i cirka fem minuter i lättsaltat vatten med lite socker i. Låt rinna av och ställ åt sidan.
Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda med strimlad gräslök.
Smält smör, tillsätt vin och koka ihop några minuter. Häll i sparrisen och hälften av lökblandningen, skaka runt och låt allt bli varmt.
Fördela laxen på fyra assietter. Placera sparrisen ovanpå. Toppa med forellrom och resten av lökblandningen. Pressa över citronsaft och strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
4 portioner, 20 minuter
Sparris och nötter är en "match made in heaven".
1 knippe grön sparris
1 bunt vit sparris
salt
socker
1 dl blandade nötter, t ex hasselnötter, pistaschnötter, pinjenötter
1 dl olivolja
3 msk citronsaft + rivet skal
flingsalt
nymalen svartpeppar
färskriven parmesan
Bryt av den gröna sparrisen där stjälkarna går av naturligt. Skär bort bottenändarna på den vita och skala. Koka den vita sparrisen i saltat vatten med lite socker i, efter fyra minuter lägg i den gröna. Låt koka ytterligare tre minuter. Ta upp och låt rinna av.
Rosta nötblandningen i torr stekpanna tills nötterna får lite färg och börjar dofta gott. Grovhacka nötterna och blanda med olivolja, citronsaft, rivet citronskal, flingsalt och peppar.
Lägg upp sparrisen på ett fint fat. Häll över nötdressingen. Strö över rikligt med färskriven parmesan. Servera ljummet som förrätt, på buffén eller som tillbehör till kött eller fisk.