Den traditionella gubbröran blir mildare röra om ansjovisen ersättas med lax. För att röran ska bli just röra blandas de finhackade ingredienserna med lite hovmästarsås. Resultatet blir en mild ägg- och laxröra med tydlig dill- och senapssmak. Lika gott på julbordet som på förrättsmackan eller rent av nattmackan när julstressen väl lagt sig.
Det krävs mod att ändra på det svenska julbordets klassiska frestelse. Men kan våra grannar i öst äta kålrotslåda bör vi kunna dryga ut potatisen med andra, mer smakrika rotsaker. Minskar vi dessutom på ansjovisen för att ge plats åt lättrökt kaviar och pressad vitlök blir resultatet en riktigt läcker frestelse som är lika god varm som kall.
Det finns julbordsrätter som kräver sin inlagda rödbeta. Leverpastej, krämiga patéer eller terriner växer alla i smak om de får en inlagd rödbeta som tillbehör. Rödbetorna kan göras söta med honung vilket förvandlar dem till rena delikatesserna. Står man ut med det färgrika arbetet blir man rikt belönad i god smak.(TT Spektra)
för 4 personer
3 hårdkokta, hackade ägg
1 hackad röd lök
dill
50 g kallrökt lax
100 g gravad lax
1 dl hovmästarsås
Hacka hårdkokt ägg, lök och dill. Rensa och skär rökt och gravad lax i mycket små bitar.
Blanda allt med en deciliter hovmästarsås. Ställ kallt i minst en timme. Serveras som röra på julbordet eller på mörkt bröd som en förrätt i jultider.
för 4 personer
1 huvud romersk sallad
4 stora tomater
2 apelsiner
1 gul lök
20 svarta oliver
1 nypa salt
1 msk olivolja
Skölj och ansa grönsakerna. Skär lök och tomat i skivor samt skala och dela apelsinerna i klyftor.
Lägg en bädd av romansallad på fat eller tallrik. Varva tomater och apelsiner och avsluta med lök och oliver.
Strö över lite salt, helst gourmetsalt, och ringla över en matsked god olivolja.
för 4 personer
500 g mjölig potatis
2 morötter
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
1 liten palsternacka
1 röd lök
salt
Till lagen:
3 msk hackad gräslök
4 msk rökt kaviar (typ Kalles)
100--150 g ansjovisfiléer med spad
1--2 vitlöksklyftor
5 dl mager grädde
2 msk ströbröd
Skala potatis och rotsaker. Strimla, gärna på maskin, men ta varje rotsak för sig. Strimlor av kålrot och rotselleri bör förkokas några minuter i lättsaltat vatten. Hacka den röda löken och blanda strimlor och lök i en rymlig bunke. Det är viktigt att allt blandas väl. Lägg därefter över blandningen i smörad, ugnsfast form.
Blanda hackad gräslök med kaviar, ansjovisfiléer med spad samt vitlök i matberedaren. Kör allt till slät vätska. Blanda med grädde.
Slå gräddblandningen över rotsakerna och avsluta med lite ströbröd. Grädda rotsaksfrestelsen 35--40 minuter i 200 graders ugn. Serveras varm eller kall på julbordet.
1 kg rödbetor
1 1/2 dl äppelcidervinäger
2 dl vatten
3 msk honung
1 liten bit pepparrot
Koka rödbetorna och låt dem svalna. Skala, skiva och lägg i rostfri bunke.
Blanda äppelcidervinäger med vatten. Söta med honung, det går lättast om blandningen värms.
Skala och skär små bitar av pepparrot som läggs i bunken med rödbetor.
Slå på lagen och ställ svalt ett dygn före servering. (TT Spektra)
Julmat