Riktiga entusiaster kan säkert förlänga grillsäsongen ända in på både hösten och vintern. För oss andra som helst kombinerar grillandet med en måltid ute i det fria börjar däremot säsongen lida mot sitt slut. Men innan vi stoppar undan grillen för i år låter vi den leverera en härlig måltid med mustigt nötkött, gärna mjukgrillat, och en härlig sallad som innehåller det mesta i grönsaksväg som man kan hitta i köket.
Saftigare köttDet där med mjukgrillning är inget nytt i sig. Det ger ett saftigare kött och risken för brända sidor blir som bortblåst. Allt som behövs är en fin glöd och kött som fått vila i en god marinad. Köttet grillas först någon minut per sida direkt på grillgallret. Sedan lyfts köttet över på kraftig ugns- och grillfolie, som placeras lite vid sidan av den mest intensiva hettan på grillgallret. Väl på folien kan köttet kryddas upp med färsk timjan eller andra örtkryddor. Där ger de köttet smak utan att brinna upp i hettan från grillen. Köttet ska snarare eftersteka än eftergrilla på folien några minuter per sida. Metoden fungerar lika bra på fisk och vegetarisk grillmat.
Ersätter såsEn riktigt kraftfull sallad räcker bra som tillbehör till köttet. Dressingen till den här typen av mat får dubbla uppgifter, både att vara just dressing men också att ersätta traditionell sås till köttet eller annan grillmat.
Tre olika dressingar finns med bland recepten. Dels en yoghurtbearnaise som alla klarar av att göra. En fördel är att det inte finns någon risk att yoghurtbearnaisen spricker som vanlig bearnaise lätt gör. Om det är en mer pepprig smak man är ute efter kan en dressing som smaksatts med rosépeppar och tabasco vara ett alternativ.
Med bett
Till den grillade entrecoten passar det utmärkt med en dressing av majonnäs, mager crème fraiche och chilisås på tomatgrund. Dressingen smaksätts med torkad chilikrydda, vinäger och en klick fransk Dijonsenap. Gemensamt för alla dressingar är att de har lagom bett för att både matcha en grillad köttbit och en mustig sallad.
Grillad oxfilé på salladsbädd med yoghurtbearnaiseFör 4 personer
600 g oxfilé, alt. entrecote eller utskuren biff
neutral grillmarinad, färdig duger bra
½ tsk svartpeppar
Till salladen:1 påse blandade blad
1 litet huvud isbergssallad
4 tomater
1 gurka
1 knippe rädisor
1 liten rödlök
1 kruka färsk basilika
Till yoghurtbearnaisen:1 dl majonnäs
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk hackad, färsk dragon
1-2 msk vitt vin alt. vatten
salt och peppar
1. Putsa och skär köttet i mindre bitar. Beräkna 4-5 bitar per person. Marinera i neutral grillmarinad.
2. Blanda samman salladsblad, skuren isbergssallad, skivad tomat, bitar av gurka, skivade rädisor, tunna klyftor rödlök och färsk basilika.
3. Blanda majonnäs med matlagningsyoghurt, vinäger och hackad dragon, helst färsk. Tunna ut dressingen med vitt vin eller vatten. Smaka av med salt och peppar.
4. Grilla köttet ganska hastigt över fin glöd. Lägg upp salladen på stort fat. Toppa med köttbitar och ringla över lite dressing. Servera extra dressing i skål vid sidan.
Grillad biff med sallad och pepprig dressingFör 4 personer
4 skivor utskuren biff, vardera minst 180 g
Till marinaden:2 msk rapsolja
2 msk chilisås på tomatgrund
1 tsk svartpeppar
1 riven vitlöksklyfta
Till salladen:1 huvud isbergssallad
1 röd paprika
1 gurka
3 tomater
8 fefferoni
Till dressingen:1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 dl vatten
1 msk rosépeppar
1 msk fransk senap
1 riven vitlöksklyfta
10 droppar tabasco
salt
persilja
1. Rör samman rapsolja, chilisås, svartpeppar och en riven vitlösklyfta till marinaden. Banka ut köttet med köttklubba och pensla på marinaden. Låt köttet ligga i marinaden minst 30 minuter innan grillningen.
2. Stöt rosépepparn i en mortel. Riv vitlöksklyftan. Blanda peppar och vitlök med övriga ingredienser till dressingen. Smaka av med salt.
3. Skär ner salladsgrönsakerna och fördela på tallrikar. Grilla köttet 2-3 minuter per sida. Lägg upp på tallrikarna och ringla över dressingen. Toppa med svartpeppar och persilja.
Mjukt grillad entrecote med grillsalladFör 4 personer
4 skivor entrecote
5-6 kvistar färsk timjan
Till marinaden:1 msk rapsolja
½ msk konc. kalvfond
1 krm svartpeppar
Till grillsalladen:1 påse blandade salladsblad, ca 80 g
5-6 kalla, kokta färskpotatisar
1 liten röd paprika
10 körbärstomater
1 liten rödlök
2 saltgurkor
100 g färska champinjoner + 1 msk rapsolja
2-3 späda morötter
salt och svartpeppar
Till dressingen:2 dl mager crème fraiche
1 dl majonnäs
1 dl chilisås på tomatgrund
1 krm chilikrydda
1-2 tsk fransk senap
1 tsk vitvinsvinäger
2-3 msk kallt vatten
1. Blanda rapsolja, koncentrerad kalvfond och svartpeppar till marinaden. Pensla köttet och låt det ligga och dra en halvtimme innan grillning.
2. Rör ihop dressingen av mager crème fraiche, majonnäs och chilisås. Smaksätt med chilikrydda, fransk senap och vinäger. Justera konsistensen med vatten.
3. Skiva svampen och stek den lätt i rapsolja.
4. Blanda grillsalladen av blandade blad, skivad kall, kokt potatis, paprika skuren i bitar, halverade körsbärstomater, tunna klyftor rödlök, bitar av saltgurka, stekt svamp och strimlad morot. Smaksätt med salt och peppar.
5. Grilla köttet en minut per sida över fin glöd. Lägg en bit kraftig folie på grillgallret. Lyft över köttet till folien och strö över färsk timjan. Eftergrilla köttet på folien, ett par minuter per sida. Servera med grillsallad och dressing. (TT Spektra)