Som små, gräddvita moln seglar fläderblommorna i klasar på buskarna och är lätta att känna igen. Den giftiga druvflädern har blommat över för länge sedan och någon risk för förväxling finns inte.
Fläder är en gammal kulturväxt vars medicinska egenskaper är kända sedan länge och så här beskriver Anna-Maria Lenngren den grevliga änkan, som "var skral, drack ständigt te på fläder och hade ben som spådde väder". Hon drack alltså te på de torkade blommorna, som ansågs vara svettdrivande och febernedsättande.
Nu dricker vi inte så mycket fläderte, men väl andra anrättningar av denna ljuvliga blomma. Saft, självklart, glass och sorbet, bubbelvin och den nya flugan iste finns med bland recepten.
Har man inte lust att göra allt på en gång kan man frysa in blommorna och koka saft senare i sommar. Lägg torra blomklasar i burkar eller plastpåsar. Använd klasarna direkt från frysen utan att tina först.
Jordgubbar och fläder passar perfekt tillsammans från smaksynpunkt och har, turligt nog, högsäsong samtidigt. Jordgubbs- och fläderblomssaft är min absoluta favorit. Späd den med vatten, te, cider eller vin. Det här behövs till cirka 1 1/2 liter saft:
1 liter jordgubbar
15--20 fläderblomsklasar
1 citron i skivor
1 msk citronsyra
1 1/2 tsk atamon
1 liter vatten
1 liter socker, 800 g
Skölj jordgubbar och fläderblommor. Mosa jordgubbarna. Häll alltsammans i en kruka. Tillsätt citronskivor och konserveringsmedlet.
Koka upp vatten och socker. Häll lagen het över blommor och bär. Låt krukan, väl övertäckt, stå svalt 2--3 dygn.
Sila saften. Häll den på rena, atamonsköljda flaskor. Tillslut dem väl. Förvara svalt. Uteslut konserveringsmedlet om saften fryses in.
Frys in saften eller tillsätt konserveringsmedel om den skall förvaras en längre tid.
40 fläderblomsklasar
2 citroner
50 g citronsyra
2 liter vatten
2 kg socker, cirka 24 dl
1 msk Atamon
Skölj fläderblommorna väl och lägg dem i en kruka eller hink. Tvätta och skiva citronerna. Häll dem och citronsyran i krukan.
Koka upp vatten och socker. Töm sockerlagen het över blommorna. Tillsätt Atamon. Rör tills citronsyran är löst. Låt krukan, väl övertäckt, stå svalt 2--3 dygn. Sila och häll saften i frysförpackningar eller på väl rengjorda flaskor.
Sommarens stor fluga, iste, kan smaksättas på olika sätt. Flädersaft är perfekt. Servera med isbitar och garnera med fläderblommor eller citronskivor.
1 liter vatten
2 msk te
2 dl flädersaft
isbitar
fläderblommor
citronskivor
Koka upp vattnet och häll över tebladen. Låt dra 3--5 minuter. Sila teet. Låt det svalna. Häll i flädersaft och isbitar. Häll upp i glas och garnera med fläderblommor eller citronskivor.
Vinet skall lagras i minst två månader för att smaka gott, men det är väl värt mödan.
30--40 fläderblommor
2 skivade apelsiner
3 skivade citroner
2 kg socker
5 liter kokande vatten
30 g jäst, drygt 1/2 paket
Lägg blommor, apelsiner, citroner och socker i en stor hink. Häll på det kokande vattnet. Rör om så att sockret smälter. Låt svalna till cirka 35--40 grader.
Smula i jästen. Rör om väl. Låt stå övertäckt i fyra dagar så att jäsningen kommer i gång.
Sila vinet och tappa upp det på väl rengjorda flaskor. Förslut flaskorna med en bomullstuss. Låt stå två månader, mörkt och svalt.
Häll försiktigt över vinet på nya, väl rengjorda flaskor utan att bottensatsen följer med. Sätt på korkar. Lagra vinet så blir det godare, men njut lite nu.
6--8 portioner
Festlig dessert serverad med jordgubbar och bärsås. Små mandelkakor smakar gott till. Vill du inte göra dig besväret att sjuda gulor och socker, vispa det pösigt i stället. Vinet kan uteslutas. Klä formen med plastfolie så går det lätt att stjälpa upp parfaiten.
4 äggulor
1 dl socker
4 dl vispgrädde
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1--2 msk torr sherry eller vitt vin
Häll gulor och socker i en skål. Ställ den över en kastrull med kokande vatten. Vispa ägguleblandningen till tjock kräm. Låt den kallna. Rör om då och då.
Vispa grädden hårt. Vänd ner grädde, saft och sherry i äggkrämen.
Se till att det blir välblandat. Smaka av. Tillsätt mera saft och/eller en aning pressad citron om smaken känns svag. Häll smeten i en avlång sockerkaksform klädd med plastfolie och frys parfaiten.
Stjälp upp och skiva parfaiten. Lägg upp på assietter och garnera med färska jordgubbar, bärsås och en kvist mynta eller citronmeliss.
Gör bärsåsens så här: Mixa jordgubbar till puré. Späd med fläderblomssaft eller sockerlag till såskonsistens.