Soppor för alla

En rustik vintersoppa sitter perfekt i sportlovstid, efter dagens strapatser i eller utanför backen.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-13 11:45

Soppa är bra mat. På många sätt. En soppa är hyfsat billig, enkel att laga och ännu lättare att variera. Man kan själv välja om man vill ha en smal, sofistikerad eller slät soppa.

Och i dessa dagar när laggen spänns på, skridskorna snöras och pulkorna slinter är en värmande skål soppa precis vad kroppen kräver efter en hård dag i friska luften. Om man nu är så lyckligt lottad att man råkar hitta snö, backar och sportlov samtidigt vill säga.

Annars går det precis lika bra med en skön soppmiddag hemma i storstan efter jobbet. Inga krångliga ingredienser som måste släpas hem, inget fjompigt finlir - bara schyst, skön mat.

Veckans recept består av rejäla, mättande soppor som passar ypperligt när batterierna behöver laddas. Lite lagom bonniga, sådär.

Men egentligen behöver man knappt ha några recept när det ska lagas soppa. Att koka soppa på en spik är inte så svårt som det låter. En konservburk, lite buljong, några älsklingskryddor och kanhända en mixer är ungefär allt som krävs. Piggar man upp det hela med kött eller fisk, grönsaker och en slatt vin blir det garanterat succé.

De bästa sopporna hittar man helt enkelt på själv - helst när orken, ekonomin eller ingredienserna tryter.

Och alla gillar en god soppa. Kinkiga ungar, fisförnäma gourmetsnobbar, kräsna karlar och håglösa bantare. Jag har faktiskt aldrig hört orden: "Nej, tack. Jag äter inte soppa."

Svärmors soppa

4 portioner, 45 minuter

En härligt matig och lantlig soppa från svärmor Ingas receptpärm.

6 skivor lättsaltat magert rökt sidfläsk

3 stora purjolökar

1 msk smör

1 1/2 liter vatten

1 dl vitt vin

4 msk kycklingfond

tabasco

1 tsk salvia

1/2 tsk timjan

salt

nymalen svartpeppar

4 stora potatisar

2 knippen bladpersilja

färskriven parmesan

Skär bort eventuell svål på fläsket, tärna eller strimla resten och bryn i en stor tjockbottnad gryta. Skölj och strimla purjon grovt, häll ner i grytan tillsammans med lite smör. Låt fräsa tills löken mjuknat, häll då i vatten, vin, fond, tabasco, salvia, timjan, salt och peppar. Koka upp.

Skala potatisen och skiva. Lägg i soppan och låt koka under lock i 25 minuter. Smaka av.

Strö rikligt med persilja över och servera med färskriven parmesan och extra svartpeppar.

Citrondoftande cannelinisoppa

4 portioner, 20 minuter

En härligt snäll soppa som går snabbt och lätt att laga.

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 citron

2-3 kvistar färsk rosmarin

olivolja

2 burkar cannellinibönor

7 dl hönsbuljong

1 dl matgrädde eller crème fraiche

salt

nymalen svartpeppar

färskriven parmesan

Skala och finhacka lök och vitlök. Tvätta citronen, skala tunt med potatisskalare och finhacka skalet. Hacka rosmarinen. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök mjuk utan att det tar färg tillsammans med hackat citronskal och rosmarin. Häll ner bönorna med sitt spad i kastrullen tillsammans med buljongen. Sjud i cirka tio minuter. Mixa soppan.

Pressa i cirka två matskedar citronsaft. Tillsätt grädde eller crème fraiche. Blanda och sjud ytterligare ett par minuter. Smaka av med citron, salt och nymalen svartpeppar.

Servera med färskriven parmesan och ett gott bröd.

Rustik köttsoppa

4 portioner, 90 minuter

Härligt matig soppa mycket nyttigheter i.

300 g högrev

olivolja

2 1/2 dl rött vin

8 dl vatten

3 tärningar köttbuljong

3 morötter

3 palsternackor

1/2 litet huvud rotselleri

1 liten purjolök

100 g haricots verts

100 g gula vaxbönor

salt

nymalen svartpeppar

1 tsk honung

1 knippe bladpersilja

Putsa köttet fritt från fett och senor. Skär det i tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna eller järngryta. Bryn köttbitarna runt om.

Koka upp vatten i en rymlig gryta, häll i köttet och koka i 40-60 minuter eller tills bitarna börjar falla isär (tiden beror lite på köttets kvalité). Fyll på mer vatten under tiden om det behövs.

Koka upp vin, 8 dl vatten och buljong i en annan kastrull. Skala och skiva morötter och palsternackor. Skala och tärna sellerin. Häll rotsakerna i kastrullen med buljongen. Sjud i fem minuter och tillsätt sedan det avrunna färdigkokta köttet. Sjud i ytterligare tio minuter.

Skölj och strimla purjon. Halvera bönorna och häll i tillsammans med purjon. Koka upp och smaka av med salt, peppar och honung. Strö över hackad persilja vid serveringen.

Servera till knäckebröd med ost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!