Sotad lax Louisiana style

Laga lax som i södra USA.

Mat & dryck2008-11-20 20:44

4 personer

4 portionsbitar laxfilé, gärna med skinnet kvar

2 msk rapsolja

Till kryddblandningen:

1 msk paprikapulver

2 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

1 krm chilipulver

1 krm vitpeppar

1 krm svartpeppar, finmald

1 krm stött timjan

1 krm stött oregano

Till serveringen:

nykokt ris blandat med finhackad röd lök, morot och grön paprika

lime och citron i klyftor

blandad grönsallad med vinägrett

1. Förbered riset. Skala och finhacka röd lök och morot. Skär paprikan i lika små bitar. Koka ris som vanligt. När några minuter återstår blandas grönsakshacket ned i riskastrullen och allt får dra fram till servering. Om grönsakshacket inte kokas utan bara värms i riset bibehåller de sina färger.

2. Stöt örtkryddorna fint i mortel. Blanda örtkryddorna med övriga kryddor. Pensla laxen med olja och vänd den, framför allt köttsidan, i kryddblandningen.

3. Grilla laxen 2-3 minuter med köttsidan mot glöden utan lock. Vänd och grilla laxen ytterligare 5-6 minuter med skinnet mot glöden, nu med lock på. Serveras med grönsaksris och klyftor av citron och lime samt en stor skål blandad grönsallad med vinägrett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!