4 personer
4 portionsbitar laxfilé, gärna med skinnet kvar
2 msk rapsolja
Till kryddblandningen:
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 krm chilipulver
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar, finmald
1 krm stött timjan
1 krm stött oregano
Till serveringen:
nykokt ris blandat med finhackad röd lök, morot och grön paprika
lime och citron i klyftor
blandad grönsallad med vinägrett
1. Förbered riset. Skala och finhacka röd lök och morot. Skär paprikan i lika små bitar. Koka ris som vanligt. När några minuter återstår blandas grönsakshacket ned i riskastrullen och allt får dra fram till servering. Om grönsakshacket inte kokas utan bara värms i riset bibehåller de sina färger.
2. Stöt örtkryddorna fint i mortel. Blanda örtkryddorna med övriga kryddor. Pensla laxen med olja och vänd den, framför allt köttsidan, i kryddblandningen.
3. Grilla laxen 2-3 minuter med köttsidan mot glöden utan lock. Vänd och grilla laxen ytterligare 5-6 minuter med skinnet mot glöden, nu med lock på. Serveras med grönsaksris och klyftor av citron och lime samt en stor skål blandad grönsallad med vinägrett.