Några hekto köttfärs räcker bra till flera personer, förutsatt att man bjuder kokt potatis och grönsaker till. Kålpudding blir godast om man har lika delar fläsk- och nötfärs. Kålpudding kan göras i stora satser och frysas. Den kan serveras med enbart sin egen sky, men riktigt gott blir det med en lätt gräddsås, kokt potatis och lingon. Kålpudding
4 personer
400 g blandfärs
1 gul lök
1/4 vitkålshuvud
5 dl tärningsbuljong
smör eller margarin
salt och vitpeppar
Till såsen:
3 dl buljong
2 dl grädde
maizena till redning
salt och vitpeppar
1. Strimla kålen. Ta inte med den grova rotstocken. Lägg strimlorna i en stor kastrull och låt dem fräsa 10-15 minuter med smör eller margarin. Kålen ska bli blank och mjuk, inte bränd och mörk.
2. Koka upp en halv liter vatten och lägg i en tärning köttbuljong.
3. Blanda köttfärs med fint hackad lök och kryddor. Fördela färsen i en ugnsfast form. Täck med kål och avsluta med att slå på buljong. Vätskan ska gå upp till halva puddingens höjd.
4. Grädda kålpuddingen 35-40 minuter i 200 graders ugn. Buljong som blivit över blandas med grädde och reds av med maizena till sås. Godast blir såsen om man väntar till puddingen kommer ur ugnen och tar vätska från den ugnsfasta formen. Kålpudding bjuds med kokt potatis, lingon och grönsaker.