Sparris - vårens ljuvligaste primör

Kokt, stekt, grillad, wokad eller helt enkelt precis som den är, i tunna skivor, i en sallad. Vi pratar sparris.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 21:51

För fem år sedan beställde Cecilia Krän och Pelle Andersson 100 sparrisplantor från Gotland. Skulle de plantorna trivas hemma hos dem på gården i Slaka, strax utanför Linköping?

På gården som har köttdjur och producerar spannmål behövdes något mer, typ sparris. Det visade sig att de gotländska plantorna trivdes alldeles utmärkt och nästa gång beställde de 3 000. I år löd beställningen på 20 000 plantor.

Det tar tre år från det att en sparrisplanta planteras tills den ger fullgod skörd. Förra året kunde Cecilia och Pelle börja sälja sparris, dels direkt hemma på gården, dels till restauranger och torghandeln.

De odlar enbart den gröna varianten. Den vita finns också på nära håll, hos företaget Klostersparris i Vreta kloster. Den vita kräver lite mer arbete, man måste kupa upp jorden runt den och skära av sparrisen under jord.

Från mitten av maj och fram till midsommar skördas sparrisen, ibland fler gånger om dagen, allt efter vädret. Rätt förvarad, i en fuktig handduk, kan sparrisen hålla sig färsk i kylskåpet en vecka, tipsar Pelle Andersson. Innan sparrisen ska anrättas ställer han den gärna cirka 20 minuter i ett glas med kallt vatten.

Pelles egen sparrisfavorit är en enkel variant: Sparris läggs i lättsaltat sjudande vatten, 3-5 minuter, allt efter tjocklek. Han äter den sedan helst med smält smör och rivet citronskal.

- Eller så äter jag den precis som den är eller i tunna skivor i en sallad.

Sparrisrisotto med parmesanchips

4 personer

5 dl avorioris

2 knippen grön sparris

1/2 dl olivolja

3 st vitlöksklyftor

2 st vårlök

riven parmesanost

1 liter varm, utspädd kycklingbuljong

2 dl vitt vin

smör

gräslök, basilika

salt och peppar

Värm upp olivoljan i en stor kastrull, ta i hackad vitlök och vårlök, låt den ligga i några minuter. Tillsätt riset och rör om hela tiden så det inte bränner fast. Salta och peppra. Häll i hälften av vinet och hälften av kycklingbuljongen. Låt allt puttra på låg värme 8-10 min. Fyll på med vin och buljong om det behövs, rör då och då. Låt det puttra ytterligare några minuter om det behövs. Riset är färdigt när det fortfarande är lite al dente (har lite tuggmotstånd).

Skär sparrisen i lagom stora bitar. Smält smör i en stekpanna och lägg i sparrisen. Salta och låt steka på låg värme i 8-10 min. Smaka på en bit efter 8 minuter, den skall fortfarande vara lite al dente.

Sätt ugnen på 120-150 grader. Pensla en bakplåt tunt med olivolja. Riv grovt fyra högar med parmesan. Sätt in plåten i ugnen och låt den vara där tills osten har fått färg, ca 10-15 min. Ta loss parmesanchipsen med stekspade.

När riset är färdigt blandas sparrisen i. Lägg upp portionsstora klickar på varma tallrikar, toppa med hackad gräslök och ev basilika. Stick ner ett parmesanchips i varje portion och strö över lite riven parmesanost.

Sparris med Pata Negra och parmesan

4 portioner

4 tunna skivor Pata Negra-skinka (eller annan lufttorkad skinka)

1 knippe grön sparris

parmesan

smör

salt

Skär parmesanosten i stänger, ca 1 dm långa. Smält smör i stekpanna och lägg i hel sparris. Salta och stek på låg värme 8-10 min. Smaka efter 8 min, den ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.

Lägg upp skinkan på en skärbräda. Tag 2-3 sparrisar och några stänger parmesanost och rulla in dem i skinkan. Längst ner på knippet rullas en bit bakplåtspapper att hålla i. Serveras i låga glas som tilltugg eller entrérätt med ett glas kylt vitt vin eller bordsvatten.

Grillad torskrygg med ­sparris, morötter och ­baconchips

4 portioner

1,5 kg färspotatis

4 bitar av torskrygg eller torskfilé

4 färska morötter

1 knippe grön sparris

4 skivor bacon

smör

olivolja

gräslök

dill

salt och peppar

Sätt ugnen på 120-150 grader. Ta en långpanna och klicka på smör. Lägg i den sköljda och skrubbade potatisen. Salta och sätt in i ugnen, cirka 30-40 minuter beroende på potatisens storlek.

Ta ut plåten och vänd om potatisen då och då. Strö lite hackad dill över innan den serveras.

Ta ytterligare en plåt och lägg på baconskivorna och låt dem bli till "chips". Sätt in plåten i ugnen ca 20-30 minuter. Ta loss baconchipsen med en stekspade.

Värm upp olivolja i en grillpanna. Pensla torsken med lite olja, salta och peppra. Grilla fisken några minuter på varje sida tills den är genomgrillad. Smält smör i en stekpanna. Dela de sköljda morötterna på längden, stek dem på låg värme. 3-4 minuter senare läggs den hela sparrisen i, salta och stek ytterligare ca 5-7 min.

Servera maten på varma tallrikar. Strö lite dill över potatisen. Lägg upp fisken, strö lite hackad gräslök över, lägg på baconchips och toppa med sparris och morötter.

Vårsparris med citrongrädde

6 pers

2 buntar färsk grön sparris

2 msk smör

2 dl grädde

1 citron, skalet av hela och saften av halva

salt, nymalen svartpeppar

Koka sparrisen i lättsaltat vatten cirka 5 minuter. Strimla citronskalet fint. Snyggast blir det med så kallat zestjärn, som ger restaurangtjusiga strimlor.

Smält smöret i en liten kastrull, häll över grädden och saften av halva citronen. Koka upp grädden och krydda med salt och svartpeppar. Smaka av, kanske behövs mer citron för att det ska bli friskt och gott?

Lägg försiktigt upp sparrisen och häll den varma citrongrädden över. Strimlorna sist. En god variant är att använda lime i stället för citron, räkna då med två limefrukter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!