Squasha till tillvaron

Det finns nog ingenting som är så tacksamt att odla som squash! Några få plantor räcker för att man nästan ska drunkna i squashfrukter och därför kan man inte få för många recept.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-21 13:07

Visst kan man göra av med åtskilliga squashar enbart i den pågående sommarmatlagningen, men jag tillhör ekorrarna och vill gärna kunna spara squashen också.

Numera odlar jag nästan bara så kallad sommarsquash eller den sort som brukar kallas zucchini. Den finns både i den vanliga gröna färgen men också gula nyanser som kan se läckert ut att variera med.

Squashen i sig smakar egentligen inte mycket men den är tacksam att kombinera med andra grönsaker t ex lök, paprika och tomater. Kryddor som passar bra till sommarsquash är timjan, basilika, mynta, dill och persilja. Vitlök sitter inte heller fel!

Squashen smakar bäst när den är ung och ännu inte fått några frön. Självodlaren upptäcker snart att det är svårt att hålla jämna steg med squashplantan. Glömmer man att titta efter några dagar så möts man rätt som det är av jättefrukter bland blad och blommor i landet. Men hav tröst - även större frukter går att använda till exempel i...

Squashrullar

1 medelstor squash

en bit smakrik hårdost

1 burk färdig tomatsås

svartpeppar

oregano(färsk eller torkad)

Ugn: 200 grader

Skär tunna skivor med en osthyvel på längden av squashen. Hyvla bort det översta gröna skalet men låt sidorna ha kvar skalet. Man måste hyvla för det är svårt att få tillräckligt tunna skivor med kniv. Däremot går det utmärkt att lägga två skivor omlott om man tycker att rullarna blir för smala.

Lägg en skiva ost på squashen och rulla ihop till en rulle. Här kan man leka med fyllningen och t ex lägga en klick ajvar relish (finns på burk) på osten. Finns det barn bland matgästerna kan man rentav linda in en prinskorv i varje rulle. Hursomhelst så lägger man rullarna i en smord form och smular över oregano och svartpeppar. Över alltsammans häller man så tomatsåsen och låter formen stå i ugnen cirka 25 minuter. Squashen ska kännas mjuk.

Den här rätten räcker gott som pastasås en vardag men kan förstås också tjäna som ljummen sallad till någon kött- och potatisrätt. Jag brukar göra många i folieformar och grädda samtidigt i ugnen. De går sedan utmärkt att frysa in.

Fransk gratäng

Cirka ett kilo normalstor squash

Cirka ett kilo tomater

2 skivade gula lökar

2 msk olivolja

1 fint tärnad grön paprika

1-2 pressade vitlöksklyftor

salt, svartpeppar, timjan

2 msk olivolja(att ringla över)

1 dl riven ost

1,5 dl finsmulat vitt bröd(ströbröd går ocksä)

Ugn: 175 grader

Fräs löken glansig i olivoljan, tillsätt paprikan och fräs lite till. Pressa över vitlöken och strö på salt och svartpeppar. Bred ut blandningen i en lätt smord ugnsfast form.

Randa squashen med en potatisskalare och skär den i centimetertjocka skivor. Skiva tomaterna. Lägg squashskivor och tomatskivor omlott i rader ovanpå löken. Salta en aning och strö på färsk eller torkad timjan. Droppa över oljan och låt formen stå i ugnen cirka 40 minuter. Ta ut den och strö över ost och smulat bröd och låt den stå ytterligare 15 minuter i ugnen.

Den här rätten måste du prova. Den är jättegod tillsammans med t ex lufttorkad skinka men passar nästan till vad som helst. Man kan göra den till en ensamrätt genom att låta lite köttfärs fräsa ihop med löken och paprikan.

Jag gör också den här gratängen i folieformar och fryser in. Men jag väntar med ostgratineringen tills lådorna ska ätas. Tina dem nästan helt innan du gratinerar i ugnen.

Ratatouille

2 stora gula lökar

cirka 800 gram squash

8-10 tomater eller 2 burkar krossade

1 stor aubergine

2-3 paprikor

ev 2 vitlöksklyftor

2 tsk olja

1 lagerblad

2 tsk salt

svartpeppar och timjan

Skiva alla grönsaker utom tomaterna. Doppa tomaterna i kokande vatten och dra av skalet. Värm oljan i en stor gryta och lägg i alla grönsakerna plus lagerblad, krossad vitlök och kryddorna. Koka under lock på svag värme 30-40 minuter. Rör om då och då och späd ev med vatten.

Ratatouille kan ätas som tillbehör men går också fint att t ex blanda i köttgrytor. En god vardagssoppa får man om man låter ratatouillen koka ihop med några potatisar och lite buljong.

Om man inte tycker om eller inte råkar ha någon aubergine så går det lika bra utan. Har du en stor gryta kan du mångdubbla receptet och frysa in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!