Mackan har ett oförtjänt taskigt rykte. Det är sånt vi proppar i oss om nätterna eller när vi inte ids ta fram en kastrull. Möjligtvis kan de fungera till frukost eftersom ingen ändå orkar tänka så dags.
Men mackor är världens mest användbara skapelse. Se bara på Dagobert. Inte för inte finns det varianter i alla länder - panini i Italien, pain bagnat i Frankrike, sandwich i England, smörrebröd i Danmark och bagels i USA.
Bröd är ett helt enkelt ypperligt sätt att transportera mat på. Må det sedan råda kolhydratfobi eller inte. Väljer man osötat grovt bröd med fullkorn behöver man inte noja i onödan. Det innehåller B-vitamin, järn, kalcium, magnesium och zink - alla livsviktiga ämnen för kroppen. Surdegsbröd är också bra för att få en jämnare fördelning av blodsockret.
Däremot är det viktigt att komma ihåg att en macka inte enbart ska bestå av bröd. Särskilt viktigt är det om mackan ska kombineras med fysisk aktivitet, i sportlovsbacken, innebandyhallen eller på isbanan. Kroppen behöver protein för att orka sporta. Bröd varar bara för stunden.
Ladda mackan med kyckling, kött, fisk eller keso. Hellre en bra och rejäl macka än fem små meningslösa marmeladmackor.
En annan förmån med mackor är det blir hyfsat billig mat jämfört med att köpa den oftast intetsägande mat som brukar serveras på "restaurangerna" i skidbacken. En vettig macka är bra mycket bättre mat än en tallrik pommes frites med ketchup eller en menlös överkokt spaghetti bolognese. Utan att det svider i plånboken.
Så nästa gång det vankas utflykt och du ämnar bre en macka - tänk lite längre än ostskivan. Offra en halvtimme på att förbereda rejält pålägg med mycket smak och proteiner. Med frisk luft och motion som extra krydda kan det inte gå fel.
4 portioner, 15 minuter
Riktigt nyttiga utflyktsmackor som både mättar och ger energi.
1/2 rödlök
3 cornichonger
1 liten ask minikeso, 250 g
1 msk fransk senap
1 msk kapris
4 grova bullar, typ rågkusar
1 påse rucola
8 skivor rökt renstek
1 röd paprika
färska groddar
Skala och finhacka rödlöken. Tärna cornichongerna smått. Blanda gurka och lök med minikeso, senap och kapris.
Täck brödens bottnar med rucola och två skivor renkött. Lägg på en rejäl klick av kesoblandningen. Toppa med en paprikaring och en liten näve groddar. Lägg på överdelarna och tryck till. Packa in i folie.
4 portioner, 20 minuter
En favoritmacka från amerikanska Södern som passar lika bra till fjälls.
4 starka korvar, typ andouille, kabanosser eller chorizo
olivolja
1 gul lök
1 baguette
1 kruka salladsblad
2 msk fransk senap
2 saltgurkor
Skär korvarna på längden och stek dem ganska hårt på båda sidorna i lite olja. Skala och skiva löken i tjocka ringar. Stek lökringarna tillsammans med korven.
Dela baguetten på mitten. Skär bort de runda ändarna och gröp ur inkråmet på ovandelarna.
Bädda med salladsblad på brödets underdelar. Lägg på korven, bre på senap och toppa med längdskivad saltgurka och stekt lök. Lägg på ovandelen och tryck till. Dela varje macka på hälften och packa in i smörgåspapper.
4 portioner, 30 minuter
En tuff macka med mycket smak som ger nyttiga proteiner och ork i backen.
2 färska kycklingfiléer
olivolja
1 påse fajitakryddmix (finns i tacohyllan)
4 pitabröd eller mjuka tortillabröd
2 avokador
1 rödlök
1 lime
1 tomat
örtsalt
1 påse salladsmix eller babyspenat
4 msk chunky tacosås
eventuellt lite riven stark ost
Strimla och bryn kycklingfiléerna i lite olivolja. Tillsätt kryddmixen och tillaga enligt anvisningen på påsen. Värm bröden lätt i ugnen under tiden, de smakar godare då - även om de blir kalla efteråt.
Gröp ur avokadofrukterna. Skala rödlökarna. En halv lök finhackas och blandas med avokadoköttet som mosas tillsammans med en finhackad tomat (skålla och kärna ur först om du orkar). Tvätta limen och riv ner skalet, pressa i saft och smaka av med örtsalt. Hacka resten av löken.
Fyll bröden med sallad, kyckling, tacosås, resten av löken och avokadoröra. Toppa eventuellt med lite riven ost. Svep in dem noga i folie så att de inte läcker.