Kött utan insprängt fett
världens största fågel
Strutsar är nyfikna och sällskapliga djur. Lite väl sällskapliga tycker fotograf Åke som hela tiden ser till att ha hyfsat nära till hägnets dörr. Snabbt flockas de kring oss och ger oss nyp här och där. Örhängen är roliga att dra tag i, glimmande glasögon är frestande och kameraremmar -- hur mycket håller de för egentligen?
Jag blir mest betagen av deras lena halsar och fantastiska ögon. Gha, vilka fransar!
Avelsstrutsen Benny gosar vi inte med. Det gör ingen. "Han skulle döda dig på några sekunder" bedyrar Krister Björk och vi tror honom. Just i dag står Benny i sin box och de kraftigt förstärkta väggarna låter oss förstå att han är mycket duktig på att utdela sparkar. Hårda sparkar.
Benny är livsfarlig, men effektiv. 98 procent av de betäckta hönorna blir befruktade. Föregångaren Kurt lyckades bara med tio procent. Tomten är far till alla barnen och det är Benny på Björketorp Struts också. Här finns 100 djur, om man räknar med kycklingar och allt.
Nancy och Krister har varit gifta i 28 år och bott på en mängd platser i världen. Det var under åren i Sydafrika de blev tända på strutsar och när de flyttade till Sverige för tio år sedan hakade de på strutståget, det var då denna snabbfotade pippi på allvar etablerade sig här. Nu förestår de en av Sveriges runt 100 strutsfarmer.
De säljer allt sitt kött -- filé, biff, kryddade korvar, rökt struts -- i den egna gårdsbutiken. Wokkött kostar 180 kronor kilot, filén 250.
Det är mycket pengar ...
-- För det finaste köttet du kan få? Nej, det tycker jag inte, säger Krister. Med tanke på att strutsar kräver så stora ytor både inom- och utomhus, och att de äter specialfoder, så är det inget högt pris, menar han.
Några EU-bidrag för just struts finns inte. Det retar Krister en smula eftersom det är krav på skötarutbildning för att få hålla struts.
Eftersom det bara finns tre godkända strutsslakterier i Sverige (det närmsta i Jönåker) blir även transporterna kostsamma.
Nancy är mycket matlagnings- intresserad och har komponerat de strutsrätter vi blir bjudna på. Köttet smälter verkligen i munnen och tillsammans med Nancys asiatiska kryddning blir det en middag vi sent ska glömma.
-- I mitt hemland Taiwan äter vi struts för hjärtats skull eftersom det innehåller så lite fett och har så lågt kolesterolvärde. Tillagar man det rätt är det fantastiskt.
Ska man steka skivor bör de inte vara tjockare än 1,5 centimeter och stekas i max fem minuter, tipsar hon. Vira därefter in det i folie. I grytor kan man behandla det som vanligt nötkött.
Men framför allt är det utmärkt som wokkött tycker Nancy och delar med sig av sina egna receptfavoriter.
Svensk husmanskost, hur ofta äter man det hemma hos familjen Björk? Nja, inte särskilt ofta. Men numera går sill gladeligen ner hos Nancy. Den märkligaste maträtten som hon konfronterats med är vår julgröt, risgrynsgröt alltså.
Och det kan man förstå. Torrt, lite klibbigt jasminris är vardagsmat för en asiat.Men varm rissörja, med kanel, socker och mjölk...
-- Men det är gott. Nu har jag övat några år och gillar det faktiskt, säger Nancy. Och lägger av ett praktgarv.
Det hade hon nog inte trott.
Fotnot. Fler strutsrecept hittar du på www.struts.nu
250 g tunt skivad rökt struts
vitt bröd
smör
1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl grovriven cheddarost
1 finhackad rödlök
1/2 dl fint hackad röd paprika
1 msk dijonsenap
Lägg ut ett ark aluminiumfolie, 30 x 40 cm. Täck det med köttskivorna så att de ligger omlott. Blanda ingredienserna tilll ostfyllningen. Stryk ost-blandningen tunt över hälften av köttet. Rulla ihop som en rulltårta. Ta bort folien och lägg rullen i frysen cirka 30 minuter, skär den sedan i 1 1/2 cm höga rullar och ställ en rulle på varje smörad brödbit.
1 kg grytbitar av struts
1/2 burk bambuskott
1 hackad charlottenlök
1 röd chili (ta bort kärnorna och strimla)
4 delade salladslökar
2--3 pressade vitlöksklyftor
5--6 champinjoner (skivas, steks och läggs åt sidan)
1 msk olja
vatten
2 msk oystersås
1 krm vitpeppar
1 msk vitt vin
1 liter vatten
Koka upp vattnet och låt köttet koka i två minuter. Sila bort vattnet.
Värm upp oljan i stekpanna eller wok på högsta värmen. I med vitlök, charlottenlök, salladslök och chili. Fräs tills dofterna kommer fram. Häll i strutsköttet och smaksätt med oyster-sås, vitpeppar, vitt vin och vatten så att det täcker köttet. När allting kokar, sänk värmen och koka sakta två timmar. Lägg mot slutet av koktiden ner bambuskott och champinjoner. Smaka av med salt.
Koka broccolin i lättsaltat vatten, lägg samman med resten av ingredienserna och häll såsen över. Servera jasminris till.
300 gr strimlad strutsbiff
2 paprikor i olika färger
1/2 gul lök
1--2 vitlöksklyftor
4 msk matolja
(2 skivor färsk ingefära)
Marinad:
2 tsk potatismjöl
1/4 tsk buljongpulver
2 tsk soja
1/4 tsk vitpeppar
2 msk vatten
Sås:
2 tsk oystersås
2 tsk soja
1/2 tsk buljongpulver
1/2 tsk potatismjöl
2 msk vatten
1 tsk sesamolja
salt
Marinera strutsköttet i en halvtimme. Dela paprikorna i bitar. Värm upp 2 msk olja i stekpanna eller wok på högsta värmen. Fräs köttet i cirka tre minuter.
Fräs vitlök, gul lök och ingefära i resten av matoljan. ha i paprikan och efter någon minut köttet. Häll sist över såsen och smaka av med salt. Servera med jasminris.
1 kg fryst strutsbiff eller filé
1,5 dl vatten
1 dl salt
färsk rosmarin
1 msk peppar (fyra sorter)
2--3 vitlöksklyftor
Lägg det frysta köttet i 100-gradig ugnsvärme och låt det ligga i sex timmar. Låt saltlagen koka i 15 minuter. Lägg ned köttet och låt det ligga i fyra timmar. Vattnet måste täcka.
Servera med potatissallad eller potatisgratäng.
3 dl strutsägg (eller 5 vanliga)
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet citronskal
hjortronsylt
2 dl vispad grädde
färska frukter som jordgubbar, persikor eller kiwi
Blanda ägg, socker och vetemjöl. Bred ut på bakplåtspapper och grädda 20 minuter i 175 grader. När rulltårtan svalnat, bre över hjortronsylt och rulla ihop. Skär tårtan i breda skivor och dekorera med grädde, frukter och citronskal.