Som allt annat är nudlar en hel vetenskap för den som vill fördjupa sig. Vanligtvis görs de på vete med eller utan ägg, men det finns även risnudlar, mungbönsnudlar och bovetenudlar för att nämna några. Här stannar vi vid torkade äggnudlar i recepten, en nudelsort som ersätter ris eller annat tillbehör i rätterna.
Grunden för att lyckas med torkade äggnudlar är enkel. Koka upp saltat vatten och dra kastrullen från värmen. Lägg i de torra nudlarna och låt dem stå och dra i 2-3 minuter. Det är tiden det tar för nudlarna att suga upp vätska och återfå den storlek de hade före torkningen. Låt nudlarna rinna av i durkslag.
Lätt färg
Nästa steg är själva tillagningen. Använd wok- eller rymlig stekpanna och stek i smakneutral olja som exempelvis rapsolja. Vänd runt nudlarna under stekningen och smaksätt gärna med fint hackad lök, fint skurna grönsaker eller örter. Nudlarna ska få lätt färg men just inte mer.
Kombinationen svamp och aubergine är perfekt för den som väljer vegetariskt. En lättlagad rätt som smaksätts med vitlök, soja, brunt farinsocker och några droppar vinäger. Toppa gärna med färsk thaibasilika som har en fin, kryddig smak.
Tillsätt sist
Skaldjur och nudlar är ett säkert kort. Tänk bara på att de flesta av våra skaldjur redan är kokade och därmed inte mår bra av att ligga i pannan särskilt länge. Redan kokta skaldjur måste tillsättas i sista stund och här får man göra avkall på temperaturen eftersom det är just värmen som får dem att dra ihop sig.
Till sist en fläskfiléwok ni bara måste testa. Inga märkvärdigheter, men precis så där kryddig och spännande i smaken som man förväntar sig av en god wok.
Äggnudlar med svamp och aubergine
För 4 personer
250 g torkade äggnudlar
200 g färska champinjoner
2 normalstora auberginer
2 dl strimlad purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk brunt farinsocker
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
3 msk rapsolja
3 dl vatten + 1 msk konc. grönsaksfond
salt och peppar
thaibasilika
1. Skär champinjoner och aubergine i bitar. Strimla purjolöken. Blanda allt i en skål, riv över vitlöken och blanda i farinsocker, soja, vinäger och drygt hälften av oljan. Låt blandningen stå och dra i minst 10 minuter.
2. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i nudlarna när vattnet kokar. Dra kastrullen från värmen och låt nudlarna dra i 2 minuter. Slå upp nudlarna i durkslag och se till att de rinner av ordentligt.
3. Hetta upp en stor stek- eller wokpanna. Woka nudlarna i resterande olja en minut. Vänd ner grönsakerna och woka ett par minuter under omrörning. Avsluta med vatten och fond. Koka samman någon minut och smaka av med salt och peppar. Fördela i portionsskålar och toppa med thaibasilika.
Räk- och grönsakswok med nudlar
För 4 personer
250 g torkade äggnudlar
1 morot
1 bit purjolök
100 g sockerärter
200 g späda broccolibuketter
1 zucchini
1 tsk grön currypasta
1 dl thailändsk chilisås
rapsolja
Till räkorna och marinaden:
400 g skalade räkor
2 msk thailändsk chilisås
1 tsk vitvinsvinäger
1 limefrukt
3 msk hackad färsk koriander
1 msk färskriven ingefära
Att äta till:
blandade blad
1. Blanda marinaden till räkorna. Chilisås, vinäger, det rivna gröna skalet från en lime och sedan saften från frukten, färsk koriander och riven ingefära. Vänd ner räkorna.
2. Skala och strimla moroten. Strimla purjolöken och skär zucchinin i mindre bitar. Broccoli och morötter ges ett uppkok i saltat vatten.
3. Lägg nudlarna i vatten som kokats upp med salt och dra kastrullen från spisen. Vänta i 2 minuter. Sila av vattnet i durkslag.
4. Woka nudlarna i rapsolja i någon minut. Tillsätt grönsaker och currypasta. Woka några minuter till. Tillsätt chilisås, vänd runt och avsluta med räkor och marinad.
Sötstark fläskfilé med stekta nudlar
För 4 personer
250 g torkade äggnudlar
500 g fläskfilé
1 msk fisksås
2 msk ostronsås
1/2 tsk torkad, flisad chili
2 msk brunt farinsocker
1 dl vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit purjolök
rapsolja
Att äta till:
färsk koriander
blandade blad
1. Koka upp vatten med lite salt. När vattnet kokar lyfts kastrullen från spisen och äggnudlarna läggs i. Vänta 2 minuter innan vattnet silas av.
2. Koka upp fisksås, ostronsås, torkad chili och farinsocker med 1 dl vatten.
3. Putsa och skär fläskfilén i ett par centimeter grova strimlor. Skala och skär den gula löken i klyftor och purjolöken i strimlor. Hetta upp en wok- eller stekpanna, tillsätt olja och stek gul lök, purjolök och riv i vitlöken. Lägg i köttstrimlorna, vänd runt och slå på såsen från punkt 2. Woka under omrörning till dess att köttet är genomstekt, cirka 3-4 minuter.
4. Stek nudlarna i olja och lägg som grund på fat eller tallrikar. Täck med blandade salladsblad och toppa med kött och sås. Garnera med färsk koriander. (TT Spektra)