Sval, fräsch och fruktig

Sorbet är den perfekta desserten om man vill gå från bordet utan att känna sig övermätt. Den lätta konsistens i kombination med svalkan gör underverk med kroppen.

Sval avslutning. En fruktsorbet med en liten mandelkaka är en värdig avslutning på middagen.Bild: DAN STRANDQVIST

Sval avslutning. En fruktsorbet med en liten mandelkaka är en värdig avslutning på middagen.Bild: DAN STRANDQVIST

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2004-04-15 07:02

Få saker är så uppfriskande som fruktsorbet. En kall frys, helst ställd på infrysningsläget, och vanliga köksredskap är allt som behövs. Börja med att koka en ganska tjock sockerlag på nästan lika delar socker och vatten. Sockerlagen måste ges tid att svalna innan själva sorbeten kan blandas.
Fina bär passeras och blandas med citronsaft och sockerlag. Allt fryses in som en grundmassa för sorbeten. När fruktmassan stelnat men ännu inte blivit hård blandas den med maräng för att få fluffig konsistens. Därefter får sorbeten frysa ihop ordentligt innan den bjuds i höga glas med en liten mandelkaka som tillbehör. Och det bästa av allt, jobbet kan göras dagar i förväg.

Tips! Ställ in glasen som sorbeten ska serveras ur i frysen. Efter en stund kan sorbeten (men inte dekorationen) läggas upp i glasen och sedan ställas tillbaka i frysen. De iskalla glasen får dessutom sorbeten att hålla längre ute på festbordet.

Hallonsorbet
8 personer

700 g hallon
1 citron
1 dl vatten
2 äggvitor
2 msk strösocker
Till sockerlagen:
7 dl vatten
6 dl socker

1. Koka en sockerlag på vatten och strösocker. Låt lagen koka någon minut och ställ den att svalna.
2. Rensa bären noga. Dåliga bär plockas bort. Passera de godkända bären genom trådsil eller med mixer.
3. Slå den kalla sockerlagen över fruktmassan och pressa över saften från en citron. Tillsätt en deciliter vatten. Kyl och frys fruktmassan till fast men inte hård konsistens. Ta gärna ut massan och rör den några gånger under infrysningen.
4. Vispa äggvita och socker till marängmassa. Ta ut den frysta fruktmassan och vänd ner marängmassan. Frys allt till sorbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!