Svampen i rabatten

Den vita champinjonliknande svampen i trädgården - går den att äta? Experten reder ut.

Karbolchampinjonen (giftchampinjonen) är väldigt vanlig i Linköpings parker och trädgårdar.

Karbolchampinjonen (giftchampinjonen) är väldigt vanlig i Linköpings parker och trädgårdar.

Foto: Magnus Källberg

Mat & dryck2010-09-22 10:12

Hej Magnus !
Vi har fått massor (ett 50-tal) vad vi tror är champinjoner i vår rabatt. De har ljusbruna skivor samt strumpa på foten, och luktar som champinjoner, men vi är lite osäkra på grund av att det förekommer ljusgula strimmor på foten och även på hatten på en del.
Vore tacksam för ett experttips.
/Hans

Hej Hans!
 
Jag kan inte ge något bra svar på din fråga. En bild skulle eventuellt kunna vara till nytta. Men jag skulle vilja ha svamparna i handen för att säga något säkrare än mitt svar nedan. Vi är nog heller inte helt överens när det gäller beteckningar, vilket gör mig osäker på vad du har observerat.
 
Du skriver att svamparna har en strumpa, men om det skall vara champinjoner så ska det vara en ring på foten några cm under hatten. Med strumpa (eller slida, volva) avser man en bildning vid basen av foten, alltså allra närmast marken. Strumpan är resterna av ett yttre hölje (hylle) som har omslutit den unga fruktkroppen helt. De svampar som har strumpa är flugsvampar och slidskivlingar, men inte champinjoner.
 
Färgen på skivorna skulle kunna stämma med champinjoner även om ljusbrunt inte är någon helt träffande beskrivning av en typisk färg på champinjonskivor. Jag tycker snarare att unga skivor kan vara rosa, grårosa eller gråvita för att senare bli ganska mörkt bruna eller nästan svarta. Men någonstans på vägen till riktigt mörka kan de nog passera ett ljusbrunt stadium.
 
Vanlig trädgårdssvamp

En del champinjoner blir gulfläckiga om man bara tar lätt i dem. Gula strimmor på foten liksom gula fläckar på hatten skulle kunna härröra från kontakt med fingrarna när svamparna plockats.
Den i Linköpings parker och trädgårdar vanliga karbolchampinjonen (eller giftchampinjonen) gulnar kraftigt när man skrapar hårt på hatten eller foten. Den gula färgen försvinner dock ganska fort och ersätts av en smutsbrun färg. Du kan läsa om karbolchampinjonen och andra champinjoner i stadsmiljö t.ex. på Linköpings svampklubbs hemsida. Karbolchampinjonen är inte någon matsvamp även om den inte heller är särskilt giftig.
 
Höstens sista svampinformation

Som du märker kan jag inte hjälpa dig så mycket med mitt svar, men om du vill komma med dina svampar till Naturcentrum på våra svampinformationer kan förmodligen någon svampkunnig person i Linköpings svampklubb hjälpa dig lite bättre.

I år är det bara ett tillfälle kvar, nämligen måndagen 27/9 mellan 17:00 och 18:45. Välkommen med dina svampar då! Om de fortfarande är i presentabelt skick förstås.
Så till slut vill jag nämna att champinjoner är svåra att bestämma till art! Som grupp är champinjoner däremot lätta att känna igen på sin ring och mer eller mindre mörka skivor. Ska man använda champinjoner som mat ska de dessutom lukta och smaka gott och det verkade dina förmodade champinjoner göra.
 
Hälsningar
Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!