FRÅGA:
Har läst om förgiftningsfall i Frankrike efter konsumtion av riddarmusseron. Hur ställer vi oss till detta,eftersom svampen ifråga är en synnerligen god matsvamp?
/Lennart
SVAR:
Hej Lennart!
Ja, det är en tråkig situation nu med riddarmusseronerna som är så goda. Svampklubbens månadsnotis från november 2001 är fortfarande aktuell och några större nyheter i frågan känner jag inte till.
Livsmedelsverket ställer sig fortfarande tveksamma till riddarmusseronen som matsvamp.
Jag tittade i Holmberg & Marklunds "Nya svampboken" som uppdateras i och med nya upplagor och i fjärde upplagan från 2006 ger man några råd till den som vill fortsätta att äta riddarmusseroner. Ät inga stora portioner och inte flera dagar i rad. Använd den helst som blandsvamp och tillaga den från fryst tillstånd.
Ett alternativ till att plocka riddarmusseron kan vara att ta streckmusseronen istället. Den kommer också sent på året och har liknande smak och konsistens.
Hälsningar
Magnus Källberg