Svampfråga: Blomkålssvamp

Vad gör man med en stor blomkålssvamp? undrar en av svampspaltens läsare. Experten Magnus har svaret.

En bamsing till blomkålssvamp i all sin glans. Bild: MAGNUS KÄLLBERG

En bamsing till blomkålssvamp i all sin glans. Bild: MAGNUS KÄLLBERG

Foto:

Mat & dryck2008-09-25 00:00

Att hitta en stor blomkålssvamp är det nog många som skulle vilja göra. Fast det är ju mycket mat och man kanske inte precis kan äta upp allt på en gång. Men det går bra att frysa in svampen efter att den rensats och kokats in i sitt eget spad. Om man inte tillsätter fett innan man fryser svampen så håller den sig längre i frysen.

Enligt Sigri Sahlins utmärkta bok "Svamp - ta tillvara och laga till" ska det också gå bra att torka den i ganska stora bitar som behåller sin vackra form efter uppblötning och tillagning.

Blomkålssvampen är bäst när den är ung och fräsch och gamla alltför bruna exemplar kan man hellre lämna kvar i skogen. Den kan ju vara lite svårrensad och att lägga den i vatten med lite ättika sägs få larver och annat att försvinna fortare.

Som jag skrev i mitt svar om blomkålssvampen förra hösten så kan man använda svampen på många olika sätt.

Jag har inte själv så mycket erfarenhet av tillagning av blomkålssvampen men frågade några av mina svampvänner som alla tyckte att den var bäst smörstekt ganska länge så den blir lite knaprig. Sedan kan man kanske avrunda med en liten skvätt grädde, det brukar alltid förhöja smaken! Ett förslag som jag tyckte lät intressant var att steka svampen tillsammans med bacon och servera med spagetti som en variant av "Pasta Carbonara".

I svaret från förra året tyckte jag att ett förslag om att fritera den verkade spännande men har inte prövat ännu.

Hoppas att blomkålssvampen ska smaka bra!

Hälsningar

Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!