Svampfråga: Förgiftad av champinjonen

Kerstin blev sjuk av champinjonerna. Experten berättar hur det kan undvikas.

Karbolchampinjonen (giftchampinjonen) är väldigt vanlig i Linköpings parker och trädgårdar.

Karbolchampinjonen (giftchampinjonen) är väldigt vanlig i Linköpings parker och trädgårdar.

Foto: Magnus Källberg

Mat & dryck2010-10-12 16:07

Hej Magnus.

Är inte alla champinjoner ätliga? Plockade champinjoner i trädgården, är säker på att det var champinjoner, men blev mycket dålig, varför?

/Kerstin

Hej Kerstin!
 
Det var en väldig otur att du blev svampförgiftad, men jag hoppas att det trots allt inte blev allvarligare än problem från magen (t ex illamående, kräkningar och diaréer). Om du fick en så allvarlig förgiftning att du behövde sjukhusvård så skulle jag gärna vilja veta lite mer. Du kan i så fall skriva igen och ge mig din epostadress så att jag kan kontakta dig direkt.
 
Tyvärr är inte alla champinjoner ätliga. Det finns åtminstone två giftiga champinjoner. Den som du mycket väl kan ha råkat ut för är karbolchampinjonen (giftchampinjonen), som faktiskt är väldigt vanlig i Linköpings parker och trädgårdar. Jag har skrivit om karbolchampinjonen nyligen på Corren Mera och det finns också en bild på karbolchampinjonen under frågan "Svampen i rabatten" (http://www.corren.se/mat-dryck/svamp/Default.aspx?articleId=5361829).
Man brukar anse karbolchampinjonen som svagt giftig och "bara" ge upphov till problem från magen. Giftverkan kan dock variera mellan olika personer, och du blev kanske ovanligt sjuk. Men det är ju inte precis någon höjdare att vara magsjuk heller...
 
Som jag skrivit förut är champinjoner lätta att känna igen som grupp med sina mörka skivor och ring på foten. Men om man ska använda champinjoner som mat ska de även lukta och smaka gott. Den obehagliga lukten hos karbolchampinjonen är inte alltid så tydlig, men i min erfarenhet brukar den i alla fall märkas tydligt om man luktar på svampen när man skuret ner den i grytan och satt på värmen.
 
Hoppas att du återhämtade dig snabbt!
 
Hälsningar
Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!