Svampfråga: Hur fryser man svampen?

Blev det mycket i svampkorgen i helgen? Två läsare undrar hur man fryser in den rikliga skörden. Corren Meras egen svampexpert Magnus Källberg svarar.

Foto:

Mat & dryck2007-09-03 00:00

Svaret gäller för alla svamparter.

Man kan göra på lite olika sätt när man fryser in svamp. Jag brukar rensa svampen och skära ner den i lagom bitar. Sedan lägga bitarna i en stekpanna eller kastrull och värma och låta svamparna koka in i sitt eget spad tills det är nästan torrt. Sedan fryser jag in svampen efter att den fått svalna. Jag tillsätter inget fett eftersom det försämrar hållbarheten.

Jag brukar skriva på förpackningen vad den innehåller och även ungefär hur mycket färsk svamp det varit eftersom det ofta finns angivet i recept hur mycket man ska ta.

Det är även möjligt att frysa svampen hel eller i bitar utan att koka in den, men det tar mer plats i frysen. Om man gör så ska svampen lagas till direkt utan upptining.

Jag tycker själv det fungerar bra att frysa in svamp, men frysning ger ofta förändring av konsistensen, vilket kan uppfattas som mer eller mindre negativt.

Lycka till med att spara era skördar!

Hälsningar

Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!