Svampfråga: Vad gör jag med blomkålssvampen?

En lycklig läsare har hittat en jättestor blomkålssvamp. Men hur ska man laga till den? Svampexperten Magnus Källberg har svar.

Foto:

Mat & dryck2007-09-04 00:00

FRÅGA:

Hittade en jättestor ung blomkålssvamp. Den var lite svår att rensa, men inga maskangrepp (inte omtyckt?). Har smält ner den och fryst in den, men är den en god matsvamp? och vad kan man göra med den?

Vänliga hälsningar

Anita Vogel

SVAR:

Hej Anita!

Blomkålssvampen brukar anses vara en mycket bra matsvamp. Men om den är god kan faktiskt bara du själv avgöra. Den har en stark smak och kan alltså användas som en så kallad kryddsvamp, vilket innebär att man kan blanda den med andra svampar som inte smakar så mycket för att sätta smak på en hel anrättning.

Tycker man smaken är för stark kan den mildras genom att man kokar av svampen och häller bort kokvattnet. Det brukar anses att man kan använda den både till att steka, stuva och fritera. Vill du hitta förslag på tillredning så kan Internet vara en källa till inspiration.

Sök på "blomkålssvamp recept" i någon sökmotor, till exempel www.eniro.se eller www.google.se så får du ett antal länkar att följa upp. Jag hittade ett recept på friterad blomkålssvamp, som jag själv tycker skulle vara spännande att testa,

http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&llngRID=2857.

Smaklig måltid!

Hälsningar

Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!