FRÅGA:
Har hittat mängder med karljohan i år och undrar nu om det finns ngn svamp som man kan förväxla den med och hur man på bästa sätt tillreder karljohansvamparna?
/Helene
SVAR:
Hej Helene!
Gratulerar till fina fynd av karljohan! Karljohan eller stensopp tillhör sopparna, som är svampar med hatt och fot och som har rör på hattens undersida. Det som man ser av rören på svampens utsida är mynningsporerna.
På karljohan är porerna och rören ljust gråvita från början och blir sedan alltmer gröngula när fruktkroppen blir äldre. Hattens ovansida varierar i brunt.
Den svamp som är lättast att förväxla med karljohan är gallsopp, men förväxlingsrisken är nog riktigt stor bara när fruktkropparna är unga. Då har även gallsoppen ljusa rör liksom en ung karljohan. Sedan när gallsoppen blir äldre blir dess rör rosa. Gallsoppen är inte giftig och de flesta känner en mycket bitter smak. Får man med en gallsopp i en svampstuvning blir stuvningen förmodligen helt oätlig.
Karljohan har ofta en tjock knubbig fot men är ibland betydligt slankare i foten. Det finns några olika slag av karljohan men alla har ett finmaskigt vitt ådernät längst upp på foten. Gallsoppen däremot har ett grovmaskigt mörkt ådernät en bit ner på foten.
Soppar generellt är bra matsvampar och risken att få med sig en giftig sopp hem är ytterst liten, åtminstone i Östergötland. Om man undviker att plocka soppar som är röda eller rosa (gallsopp) på rören är man ännu säkrare på att slippa giftiga eller på annat sätt olämpliga soppar, som t.ex. den pepparstarka pepparsoppen.
När det gäller bästa tillagningssättet är det ju en smakfråga, som du egentligen bara själv kan avgöra. Jag tycker själv bäst om svampar som är ganska fasta i konsistensen och då undviker jag att plocka alltför stora exemplar av karljohan och tar ibland bort den "svampigaste" delen som är rören. Sen brukar jag nog oftast steka länge och runda av med lite grädde.
Men karljohan passar till det mesta: steka med vitlök, göra soppa, osv. osv. Du kan hitta massor av förslag på tillagning genom att slå på "karljohan recept" på någon sökmotor på Internet.
Klicka här och hitta Correns favorit recept!
Karljohan passar också väldigt bra att torka. Man skivar svampen i tunna skivor först. Sedan är det viktigt att torkningen sker ganska snabbt så inte svampen förstörs. Om man använder ugnen måste det vara på låg värme och med ugnsluckan öppen. Innan jag skaffade en riktig svamptork för några år sedan använde jag mitt torkskåp på cirka 40 grader. När svampen väl är helt torr håller den sig i åratal.
Hälsningar
Magnus Källberg