Svampfråga: Varför var kantarellerna gröna?

Just nu kan alla trogna prenumeranter ställa frågor om svamp till Corren Meras egen svampexpert Magnus Källberg. Yvonne frågar om kantareller som var gröna inuti.

Mat & dryck2007-08-29 00:00

FRÅGA:

Hej!

Jag köpte för en tid sedan färska kantareller, jag rensade och skar i bitar och brynte dem i smör. När de var färdiga tömde jag upp dem för att kallna och fick då se att några bitar av både hatt ochskaft var gröna invändigt.

Kan du av denna beskrivning säga om det var en annan svamp som kommit med och vilken i så fall? Jag plockade bort alla bitar som var gröna för säkerhet skull.

mvh/Yvonne

SVAR:

Hej Yvonne!

Det här låter lite mystiskt... Om alla svamparna som du köpte var hela och fräscha och såg ut som kantareller så har jag ingen förklaring. Jag har i alla fall inte själv råkat ut för att kantareller blivit gröna vid tillagning.

En svamp som blir gulgrön vid upphettning är den goda fårtickan, men den är ju inte så lik en kantarell eftersom den är betydligt ljusare i färgen. Den har en liknande form, dock med små porer istället för åsar på undersidan av hatten.

Jag tycker det var klokt av dig att plocka bort bitarna som var konstigt färgade, det är onödigt att ta några risker med sådant som man ska stoppa i munnen.

Om jag kan komma på något bättre svar kommer en komplettering senare.

Hälsningar

Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!