500 gr pasta
300 gr tomatsås med basilika
1 liter karljohan
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt och peppar
Parmesan
Kör igång pastavattnet. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök. Häll i tomaterna och låt småkoka tills konsistensen är krämig. Salt och peppra. Häll i den förvällda svampen och värm 5-10 minuter på svag värme. Blanda med pastan och toppa med parmesanost.
(Arja är en finskfödd kompis som längtar hem ibland).
1 pkt djupfryst smördeg på rulle
½-1 liter förvälld svamp
1 lök
1 dl kokt ris
1 hårdkokthackat ägg
1 uppvispat ägg
Salt, peppar, dill
En skvätt grädde
Tack och lov för djupfryst smördeg, som inte ens behöver kavlas. Låt den bara tina en timme och skär sedan ut små fyrkanter. Av två rullar blev det 18 rutor. Stek svamp och lök och rör ihop med resten av ingredienserna. Lägg en klick på varje smördegsruta. Vik till en trekant och tryck till på sidorna med en gaffel doppad i uppvispat ägg. Pensla pirogerna med ägg och grädda 10 minuter i 250 grader. Gott till soppa, men också till te och kaffe.
3-4 dl förvälld svamp
1 gul lök
½ kg blandfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl vatten (det går med grädde också)
Salt, peppar, örtkryddor
Låt ströbrödet svälla i vattnet (grädden). Kör svamp och lök i mixern. Blanda med köttfärs, ströbröd och kryddor. Forma ett 20-tal järpar. Lägg på smord plåt och grädda 20 minuter i 225 grader. Vispa därefter ur plåten med vatten, sila och red till en god sås.
Prins Bertil gjorde den här rätten av oxfilé och kantareller. I Norrbotten gör man den av renskav och torkade murklor. På östgötska får det bli viltskav (billigare än älg- och rendito) och torkade trattkantareller.
3-4 nävar torkad svamp
1 paket djupfryst ren-, älg eller viltskav
2-3 dl matlagningsgrädde
Ett par teskedar dijonsenap
Salt, peppar
Låt svampen svälla i ljummet vatten någon halvtimme. Sila av vattnet, men spar spadet. Bryn svampen i smör, dutta över lite mjöl och späd med svampspadet. Låt det hela koka upp. Häll i grädden och låt såsen småkoka en bra stund, men rör om ofta. Krydda med salt, peppar och dijonsenap. Bryn viltskaven, häll svampsåsen över och låt allt puttra i tio minuter. Ris eller nudlar är gott till.
600 gr kassler
3 bananer
5-6 dl kokt ris
1 liter färsk svamp eller svampsås på påse
100 gr riven ädelost
Curry
Ibland har man inte svampögonen med sig i skogen. Vad då göra med fem - ganska stora - kantareller? Hav tröst, det finns kantarellsås på påse. Följ beskrivningen och låt din påvra skörd puttra med. Den kan bestå av bara en stor fin karljohan eller en näve trattisar om gulingarna uteblev. Krydda med curry eller kanske chilipeppar. Lägg riset i botten på en ugnsfast form. Skär kasslern i tunna skivor och lägg ovanpå. Häll över svampsåsen, skiva bananerna och lägg över. Avsluta med riven ädelost. (Jag vet: den här rätten låter märklig, men är faktiskt jättegod!)
4 dl förvälld svamp, gärna karljohan
10 cm purjolök
1 dl hackad palsternacka
1 morot
½ dl hackad selleri
1 näve persilja
Salt, peppar
Smet:
1 dl grädde
1 ägg
2-3 msk mjöl
3 dl vällagrad riven ost
Salt, peppar
Fräs svampen och rotsakerna. Blanda ihop smeten och häll även i svamp- och rotsaksröran när den svalnat lite. Fördela alltsammans i sex teflonmuffinsformar och grädda 15-20 minuter i 200 grader. Ät gärna spenatsoppan nedan till.
250 gr fryst spenat
8 dl grönsaksbuljong
En näve broccoli
Salt och peppar
Att klicka i soppan:
1 burk crème fraiche lätt
50-100 gram ädelost
Koka ihop spenaten och broccolin i buljongen. Krydda och kör sedan soppan helt slät i mixer. Soppan blir mild men får sting av ädeloströran som klickas i och av Majsans mulliga muffins.
1,5 liter färska trattkantareller (eller 50-60 gr torkade)
1 rejäl purjolök
150 gram smakrik skinka (typ Schwartsvalder)
2,5 dl matlagningsgrädde
3 dl vällagrad ost
Salt och peppar
Pajdeg:
2,5 dl mjöl
75 gr margarin
2 msk kallt vatten
Rör snabbt ihop degen och låt den vila en halvtimme i kylen eller 5 minuter i frysen. Fräs under tiden svamp, fint skivad purjolök och strimlad skinka. Förgrädda skalet 10 minuter i 200 gr. Häll i svampröran, ägg- och gräddblandningen och toppa med osten. Mumma!
1 liter färska eller 40 gr torkade trattisar
2 dl crème fraiche lätt
En näve persilja
Soja
Peppar
Riven ost
Crêpes:
2,5 dl mjöl
4 msk flytande margarin
4 ägg
5 dl mjölk
Rör ihop smeten och - försök - grädda tunna pannkakor. Fräs svampen lätt och rör försiktigt ned crème fraiche. Krydda med persilja och soja efter smak. Lägg en dutt i varje pannkaka och rulla ihop. Strö ost överst. Grädda i 200 gr tills rullarna fått fin färg.
70 gr torkade trattisar (eller 2 liter färska)
2 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche fet
1 liter svampbuljong
Maizenaredning
50 gr ädelost
Sherry, konjak, portvin eller rödvin
Salt och peppar
Den här högt älskade soppan finns i en mängd varianter. Jag brukar göra så här: Fräs svampen i lite smör. Späd med buljongen och låt småputtra 10 minuter. I med grädde, crème fraiche, ädelost och en rejäl skvätt alkohol. Pudra över lite maizenaredning om soppan verkar blaskig. Normalt använder jag alltid lätt crème fraiche, men just i trattissoppan föredrar jag den feta varianten.
500 gr pasta
1 ask rucolasallad
1 liter färsk svamp
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 burkar lätt crème fraiche
20 soltorkade tomater (utan lag)
Olivolja
Parmesan
Sätt igång pastakoket. Fräs under tiden svamp, vitlök och vanlig lök i olivolja. Sänk värmen och tillsätt rucolan och stek tills den "faller ihop". Rör ned crème fraiche och de finstrimlade tomaterna. Blanda såsen med pastan, strö rejält med färskriven parmesan över och dröm om Italien!
4 små baguetter eller formfranska
4 dl förvälld karljohan
En näve persilja
Olivolja
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Fräs svamp och vitlök i oljan. I med persiljan och bred snabbt på röran på värmda bröd. Ahhh!...
4 små baguetter eller formfranska
4 dl förvällda trattkantareller
1 burk crème fraiche lätt
En näve persilja
Soja
Ånga av svampen och rör ned crème fraiche. Krydda med persilja och soja. Bred på bröden och ät på stört!