Svamprecept: Viva karljohan!

De här svamprecepten kommer från Carina Glenning, Correns främsta svampmatlagare. Hon presenterade dem i sin bilaga Matlust år 2001, som var ett alldeles exceptionellt bra svampår. Hoppas att det kommer fler!

Mat & dryck2009-04-21 00:21
Viva karljohan!

500 gr pasta

300 gr tomatsås med basilika

1 liter karljohan

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

Olivolja

Salt och peppar

Parmesan

Kör igång pastavattnet. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök. Häll i tomaterna och låt småkoka tills konsistensen är krämig. Salt och peppra. Häll i den förvällda svampen och värm 5-10 minuter på svag värme. Blanda med pastan och toppa med parmesanost.

Arjas hemlängtan (finska piroger)

(Arja är en finskfödd kompis som längtar hem ibland).

1 pkt djupfryst smördeg på rulle

½-1 liter förvälld svamp

1 lök

1 dl kokt ris

1 hårdkokthackat ägg

1 uppvispat ägg

Salt, peppar, dill

En skvätt grädde

Tack och lov för djupfryst smördeg, som inte ens behöver kavlas. Låt den bara tina en timme och skär sedan ut små fyrkanter. Av två rullar blev det 18 rutor. Stek svamp och lök och rör ihop med resten av ingredienserna. Lägg en klick på varje smördegsruta. Vik till en trekant och tryck till på sidorna med en gaffel doppad i uppvispat ägg. Pensla pirogerna med ägg och grädda 10 minuter i 250 grader. Gott till soppa, men också till te och kaffe.

Ruggjärpar

3-4 dl förvälld svamp

1 gul lök

½ kg blandfärs

1 ägg

1 dl ströbröd

1,5 dl vatten (det går med grädde också)

Salt, peppar, örtkryddor

Låt ströbrödet svälla i vattnet (grädden). Kör svamp och lök i mixern. Blanda med köttfärs, ströbröd och kryddor. Forma ett 20-tal järpar. Lägg på smord plåt och grädda 20 minuter i 225 grader. Vispa därefter ur plåten med vatten, sila och red till en god sås.

Kunglig spis

Prins Bertil gjorde den här rätten av oxfilé och kantareller. I Norrbotten gör man den av renskav och torkade murklor. På östgötska får det bli viltskav (billigare än älg- och rendito) och torkade trattkantareller.

3-4 nävar torkad svamp

1 paket djupfryst ren-, älg eller viltskav

2-3 dl matlagningsgrädde

Ett par teskedar dijonsenap

Salt, peppar

Låt svampen svälla i ljummet vatten någon halvtimme. Sila av vattnet, men spar spadet. Bryn svampen i smör, dutta över lite mjöl och späd med svampspadet. Låt det hela koka upp. Häll i grädden och låt såsen småkoka en bra stund, men rör om ofta. Krydda med salt, peppar och dijonsenap. Bryn viltskaven, häll svampsåsen över och låt allt puttra i tio minuter. Ris eller nudlar är gott till.

Allt i ett till tv:n

600 gr kassler

3 bananer

5-6 dl kokt ris

1 liter färsk svamp eller svampsås på påse

100 gr riven ädelost

Curry

Ibland har man inte svampögonen med sig i skogen. Vad då göra med fem - ganska stora - kantareller? Hav tröst, det finns kantarellsås på påse. Följ beskrivningen och låt din påvra skörd puttra med. Den kan bestå av bara en stor fin karljohan eller en näve trattisar om gulingarna uteblev. Krydda med curry eller kanske chilipeppar. Lägg riset i botten på en ugnsfast form. Skär kasslern i tunna skivor och lägg ovanpå. Häll över svampsåsen, skiva bananerna och lägg över. Avsluta med riven ädelost. (Jag vet: den här rätten låter märklig, men är faktiskt jättegod!)

Majsans mulliga muffins

4 dl förvälld svamp, gärna karljohan

10 cm purjolök

1 dl hackad palsternacka

1 morot

½ dl hackad selleri

1 näve persilja

Salt, peppar

Smet:

1 dl grädde

1 ägg

2-3 msk mjöl

3 dl vällagrad riven ost

Salt, peppar

Fräs svampen och rotsakerna. Blanda ihop smeten och häll även i svamp- och rotsaksröran när den svalnat lite. Fördela alltsammans i sex teflonmuffinsformar och grädda 15-20 minuter i 200 grader. Ät gärna spenatsoppan nedan till.

Soppa till muffins

250 gr fryst spenat

8 dl grönsaksbuljong

En näve broccoli

Salt och peppar

Att klicka i soppan:

1 burk crème fraiche lätt

50-100 gram ädelost

Koka ihop spenaten och broccolin i buljongen. Krydda och kör sedan soppan helt slät i mixer. Soppan blir mild men får sting av ädeloströran som klickas i och av Majsans mulliga muffins.

Skogspaj

1,5 liter färska trattkantareller (eller 50-60 gr torkade)

1 rejäl purjolök

150 gram smakrik skinka (typ Schwartsvalder)

2,5 dl matlagningsgrädde

3 dl vällagrad ost

Salt och peppar

Pajdeg:

2,5 dl mjöl

75 gr margarin

2 msk kallt vatten

Rör snabbt ihop degen och låt den vila en halvtimme i kylen eller 5 minuter i frysen. Fräs under tiden svamp, fint skivad purjolök och strimlad skinka. Förgrädda skalet 10 minuter i 200 gr. Häll i svampröran, ägg- och gräddblandningen och toppa med osten. Mumma!

Svamp-crêpes

1 liter färska eller 40 gr torkade trattisar

2 dl crème fraiche lätt

En näve persilja

Soja

Peppar

Riven ost

Crêpes:

2,5 dl mjöl

4 msk flytande margarin

4 ägg

5 dl mjölk

Rör ihop smeten och - försök - grädda tunna pannkakor. Fräs svampen lätt och rör försiktigt ned crème fraiche. Krydda med persilja och soja efter smak. Lägg en dutt i varje pannkaka och rulla ihop. Strö ost överst. Grädda i 200 gr tills rullarna fått fin färg.

Hyllad trattsoppa

70 gr torkade trattisar (eller 2 liter färska)

2 dl matlagningsgrädde

2 dl crème fraiche fet

1 liter svampbuljong

Maizenaredning

50 gr ädelost

Sherry, konjak, portvin eller rödvin

Salt och peppar

Den här högt älskade soppan finns i en mängd varianter. Jag brukar göra så här: Fräs svampen i lite smör. Späd med buljongen och låt småputtra 10 minuter. I med grädde, crème fraiche, ädelost och en rejäl skvätt alkohol. Pudra över lite maizenaredning om soppan verkar blaskig. Normalt använder jag alltid lätt crème fraiche, men just i trattissoppan föredrar jag den feta varianten.

Rucolapasta

500 gr pasta

1 ask rucolasallad

1 liter färsk svamp

1 lök

2-3 vitlöksklyftor

2 burkar lätt crème fraiche

20 soltorkade tomater (utan lag)

Olivolja

Parmesan

Sätt igång pastakoket. Fräs under tiden svamp, vitlök och vanlig lök i olivolja. Sänk värmen och tillsätt rucolan och stek tills den "faller ihop". Rör ned crème fraiche och de finstrimlade tomaterna. Blanda såsen med pastan, strö rejält med färskriven parmesan över och dröm om Italien!

Godaste mackorna
Variant 1:

4 små baguetter eller formfranska

4 dl förvälld karljohan

En näve persilja

Olivolja

3 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Fräs svamp och vitlök i oljan. I med persiljan och bred snabbt på röran på värmda bröd. Ahhh!...

Variant 2:

4 små baguetter eller formfranska

4 dl förvällda trattkantareller

1 burk crème fraiche lätt

En näve persilja

Soja

Ånga av svampen och rör ned crème fraiche. Krydda med persilja och soja. Bred på bröden och ät på stört!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!