Svenska smaker i säsong

Det känns rätt ur flera synvinklar att handla närodlat och klimatsmart. Någon kanske tänker på att vi minskar onödiga transporter och koldioxidutsläpp. Andra är mer inne på att värna om öppna landskap och arbetstillfällen på landsbygden.

Foto:

Mat & dryck2008-11-13 13:45

Ytterligare någon kanske helt enkelt gillar tanken på att olika landskap har olika matkulturer och att det är härligt med mat efter säsong. Sen är jag säker på att alla gillar nyskördade och fräscha grönsaker med dofterna kvar precis som det närproducerade ger. Mat med kvalitet som på köpet ger oss miljövinster, det är inte illa!

Östergötland är ett starkt matlän

De stora grossisterna har äntligen vaknat och söker nu lokala producenter och mathantverkare som kan leverera till deras butiker. Det betyder att dessa produkter blir mer lättillgängliga och når en större marknad. Östergötland är ett starkt matlän med ett brett utbud av närproducerad mat så jag hoppas att det dyker upp mycket spännande i butikerna framöver.

Svensk husmanskost utgår givetvis från våra egna råvaror och kan verkligen kallas svenska smaker. Det är inte så att vi är ensamma om vissa kryddor och råvaror utan att de ofta dyker upp hos oss i olika skepnader. Jag tänker till exempel på pepparrot och dill. Blåbär, lingon, strömming och älgkött är andra råvaror jag tycker är karaktäristiskt för vårt land. Sedan 1700-talet odlar och äter vi mycket potatis. Även om det odlas mycket potatis i andra länder så tror jag vi har flest potatisrätter! Kan det stämma? Börjar du skriva ner potatisrätter kan du säkert fylla flera sidor!

Handla efter säsong

När det lokala utbudet inte räcker till är det även miljövänligt att handla efter säsong.

Tomater, gurka och jordgubbar är godast och bäst att handla på sommaren eftersom de inte kan lagras någon längre tid. Andra tider på året är det import eller växthusodlade produkter som gäller. Äpplen på höst och vårvintern beroende på sort. Sparris, rabarber och nässlor i maj till juni.

Och så färskpotatisen. Vänta på den till midsommar då de första, svenska knölarna vanligtvis grävs upp i våra trakter. Det är inte bara miljövänligt, utan ger också oss produkter av yppersta kvalitet. Väl värda att vänta på.

Färg på tallriken

I väntan på sommaren och välfyllda grönsaksdiskar med svenskodlade grönsaker är det idé att på vårkanten handla av det frysta sortimentet. Snabbt, lätt och fräscht för att variera rotfrukterna som är de svenska grönsaker som tål att lagras och fortfarande finns.

Det har dykt upp mycket nytt och spännande i butikernas frysta sortiment som är väl värt att prova. Senast jag handlade fick jag med mig kronärtskockor, rödbetsklyftor och några nya grönsaksblandningar som jag ska prova. Både rotfrukterna och djupfrysta grönsaker ger oss lite färg på tallriken som vi så väl behöver.

Mammas minutsoppa

4 pers

Kan inte bli enklare!

1 l vatten

2 hönsbuljongtärningar

200 g neutral smältost

250 g djupfryst, hackad spenat

Mät upp vatten i en gryta. Tillsätt buljongtärningarna. Värm. Klicka i osten och låt den smälta. Lägg i spenattärningarna, värm, smaka av och servera.

Servera med en skinkmacka.

Blåbärspaj med doft av kanel

6 pers

Maxat bär med antioxidanter som bara sprutar ut nyttigheter. Vilken tur att de är så goda!

Pajskal:

2½ dl vetemjöl

½ dl socker

125 g smör eller margarin

Fyllning:

250 g blåbär

2 ägg

3 msk farinsocker

5 msk socker

½ tsk kanel

2 msk vetemjöl

1 msk citronsaft

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker till pajdegen. Använd gärna en matberedare. Klicka i smöret och arbeta snabbt ihop till en pajdeg. Klä en form, 22 cm diameter, med degen.

Blanda fyllningen i en skål. Bred ut den i pajskalet. Grädda 30 minuter. Servera med vaniljglass.

Senapsmarinerad strömming

4 pers

Jag fick efter ett sommarjobb på Hooks herrgård detta recept, som är en variant på stekt strömming.

Marinad:

1 dl majonnäs

1 dl Hovsenap eller skånsk senap

1 gul hackad lök

1-2 vitlöksklyftor

salt och peppar

600 g rensade strömmingsfiléer

Blanda marinaden och lägg i strömmingen. Låt ligga och dra åt sig smak i minst 5 timmar eller över natten.

Stek strömmingen och servera med kokt potatis och en råkostsallad.

Sallad på haricots verts

4 pers

300 g djupfrysta haricots verts

1 röd paprika

2 msk kapris

Dressing:

saft från ½ citron

½ tsk salt

1 krm paprikapulver

1 msk finhackad rödlök

3 msk rapsolja

Gör så här;

Doppa de frysta bönorna i kokande vatten så att de tinar. Spola kalla. Kärna ur och finstrimla paprikan. Blanda bönor och paprika i en skål. Strö över kaprisen. Vispa samman dressingen och häll på.

Salladen ska helst ätas ganska snart för att inte bönorna ska tappa sin fina färg.

Lyxigt dillkött

6 pers

Klassisk svensk husmanskost. Finns till och med liknande recept i Kajsa Wargs kokbok.

1 kg lamm- eller kalvstek

vatten

1½ tsk salt

½ tsk krossade vitpepparkorn

några kryddnejlikor

1 morot i stora bitar

1 purjolök i stora bitar

gärna dillstjälkar om det finns

Sås

6 dl av buljongen

3 msk vetemjöl vispas ut i lite vatten

1 dl grädde

minst 2 tsk ättikssprit

lite socker

nymald vitpeppar

massor av hackad dill

Extra grönsaker

½ kg morötter i stora bitar

2 purjolökar i rejäla bitar

Kokas knappt mjuka i den silade buljongen som blev över från såsen.

Lägg köttet i en gryta. Häll på vatten tills det täcker köttet. Tag upp köttet. Koka upp vattnet och lägg köttet åter i det nu kokande vattnet. Lägg i kryddor, salt och grönsaker. Sjud under lock cirka 1 timme eller tills innertemperaturen är 70 grader.

Tag grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar cirka 15 minuter innan det tas upp.

Mät upp 6 dl av den silade buljongen i en ny gryta. Koka upp och red av med mjölet som vispas samman med lite vatten. Koka 5 minuter. Smaka av med grädde, ättikssprit, lite socker, salt och nymald vitpeppar. Precis före serveringen läggs den finhackade dillen i. Lägg upp på fat med extra grönsakerna. Servera med kokt potatis. Njut!

Storgårdens lingonbullar

60 st

Degen är kladdig men det blir fantastiskt goda bullar med lågt GI.

Dag 1

6 dl vatten

1 dl vetekross

1 dl rågkross

2 msk salt

1 dl linfrön

1 dl vetekli

Blanda i en stor bunke, täck över och låt stå till nästa dag

Dag 2

4 pkt torrjäst

8 dl vatten (50grader)

2½ dl lingonsylt

ca 22 dl vetemjöl

Blanda jäst, varmt vatten, lingonsylt och mjölet i första dagens bunke. Arbeta degen väl. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 30 minuter.

Strö ut rikligt med vetemjöl på bakbordet. Häll ut degen på mjölet. Mjöla händerna ordentligt så att du inte blir för kladdig om händerna. Forma slarvigt ut till 4 tjocka längder. Dela med en degskrapa till bullar. Rulla inte utan lägg direkt på plåt med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa i ca 15 minuter. Grädda 10 minuter, mitt i ugnen.

Text och recept: CAROLINA ERICSSON

Hushållningssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!