När den kreativa kockådran hamnat i julkolakoma - du vill inte så mycket som se åt en sillrumpa eller skinkskiva förrän framåt påska - är det läge att ta till de enklaste tricken och säkraste korten.
Det är precis då en välgjord hamburgare sitter som en smäck. En klassiker som är lätt att laga, lätt att variera och lätt att gilla.
Lätt att varieraGlöm alla hemska färdigfrysta varianter. Det är inte värdig människoföda. Den hemgjorda hamburgaren vinner i 100 fall av 100. Och hur svårt kan det egentligen vara att forma biffar av köttfärs? På köpet slipper du alla knepiga tillsatser och läbbiga konsistensgivare.
Här intill tipsar jag om några piffiga varianter på snabba vardagsburgare med mycket smak. Se det som inspirationskällor till egna kompositioner. Eller följ recepten och låt familjen utse en vinnare.
Grejen med hamburgare är dessutom att de går att variera efter personliga preferenser. Låt var och en bygga sin egen vid bordet. Det är ett trevligt middagspyssel som manar till konversation och umgänge.
Stil och smakRent ovetenskapliga undersökningar i min närhet visar för övrigt att det är väldigt ont om människor som avskyr hamburgare. De flesta är tämligen förtjusta i denna Amerikaimport, oavsett ålder, kön eller politisk hemvist. Och råkar det ingå en vegetarian i sällskapet kan du alltid steka på en quornfilé och servera med samma tillbehör som de övriga burgarvännerna äter.
Snabbmat är minsann inte alltid att förakta. En hamburgare kan mycket väl ha såväl stil som smak. Och är ett värdigt, gott och bekvämt sätt att inviga det nya året.
Smoky burgers med chipotlesalsa
4 portioner, 20 minuter
Den som vill sätta smak på sina burgare på ett enkelt sätt blandar färsen med färdig barbecuesås. Här tar vi dessutom till chipotle (rökt chili) för extra röksmak.
400 g nötfärs
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 dl barbecuesås, helst med hickory- eller chipotlesmak
1 vitlöksklyfta
1 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
Salsa:
1 schalottenlök
1 lime
10-15 cocktailtomater
1 kruka färsk koriander
1/2-1 tsk chipotlepaste
1 tsk flytande honung
salt
nymalen svartpeppar
Servering:
4 hamburgerbröd
grönsallad
lökringar
saltgurka
Blanda färsen med salt, peppar, spiskummin, barbecuesås, pressad vitlök och chipotlepaste. Låt stå medan du gör salsan.
Finhacka löken och pressa över limesaften. Tärna tomaterna och blanda ner. Smaksätt med grovhackade korianderblad, chipotlepaste, honung, salt och peppar.
Forma fyra burgare av färsen. Stek dem i grill- eller stekpanna så att de får fin yta, men de får gärna vara lite rosa i mitten.
Värm bröden. Fyll dem med sallad, burgare, lökringar och saltgurka. Toppa med salsan och servera genast.
Asiatiska kycklingburgare
4 portioner, 90 minuter
Här är en väldigt fräsch, smakrik och lättlagad variant av hamburgare.
Burgare:
500 g kycklingfärs (eller kycklingfilé)
1/2 dl rostade jordnötter (kan uteslutas för allergiker)
3 stjälkar salladslök
5 cm färsk ingefära
1 citron, rivet skal
1 msk japansk soja
1 tsk flytande honung
1 nypa chiliflakes
1 kruka färsk koriander
salt
nymalen svartpeppar
Till servering:
1 tsk flytande honung
1 msk japansk soja
1 msk olivolja
1 tsk sesamolja
2 ciabattabröd
strimlad isbergssallad
1 knippa rädisor, tunt skivade
1 dl sweet chilisås
2 dl crème fraiche
1 kruka vattenkrasse (kan uteslutas)
Mixa kycklingfärs eller hackade filéer med jordnötter, strimlad salladslök, hackad ingefära, citronskal, soja, honung, chiliflakes och korianderblad. Tillsätt lite salt och peppar. Låt stå övertäckt i kylen i en timme.
Forma fyra burgare.
Blanda honung, soja, olivolja och sesamolja. Pensla burgarna med blandningen. Hetta upp en grill- eller stekpanna och stek burgarna i tre-fyra minuter per sida. Se till att de är genomstekta.
Skär bröden tvärsöver och dela sedan på längden. Värm dem lite i ugnen eller en stekpanna.
Fyll bröden med sallad, rädisor och burgare. Toppa med sweet chili-sås, crème fraiche och vattenkrasse.
Servera genast.
Rosmarindoftande lammburgare med fetaostkräm
4 portioner, 20 minuter
Läckra medelhavsinspirerade burgare för vänner av lamm.
400 g lammfärs
1-2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk rosmarin
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk rosépeppar (kan uteslutas)
1 citron, rivet skal
olivolja
Fetaostkräm:
100 g fetaost
1 dl crème fraiche
1 tsk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk mynta
1 citron, rivet skal
1 tsk flytande honung
Till servering:
valfritt bröd
rucola
tomat, skivad
rödlöksringar
feferoni
Blanda färs, pressad vitlök, rosmarin, salt, peppar, rosépeppar (hoppa över om du inte gillar det) och rivet citronskal. Låt stå medan du gör fetaostkrämen.
Mixa feta, crème fraiche, rosmarin, mynta, rivet citronskal och honung. Smaka av.
Forma fyra burgare av färsblandningen. Hetta upp en grill- eller stekpanna. Pensla burgarna med olivolja och stek dem ett par minuter på varje sida. De får gärna vara lite lätt rosa inuti om du gillar det.
Värm eller rosta brödet under tiden. Fyll med rucola, skivade tomater, burgare, rödlöksringar och feferoni. Toppa med fetaostkrämen. (TT Spektra)
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se