4 portioner
3 dl svarta urkärnade oliver
2 vitlöksklyftor
5-6 sardellfiléer
2 msk kapris
10 basilikablad
saft från 1/2 citron
1 msk olivolja
svartpeppar
Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare och kör tills allt är finfördelat. Tillsätt oljan och smaka av med svartpeppar. Låt stå svalt tills den ska serveras.
4 portioner
3 dl piementofyllda gröna oliver
1-2 msk olivolja
1 msk färsk timjan
salt
peppar
Mixa alla ingredienser till en slät röra i matberedare. Smaka av med peppar och med salt men tänk på att det finns sälta i oliverna.
Lars "Pluto" Johannison är upphovsmannen. Han drev under många år Trädgårdshotellet i Åtvidaberg.
6 portioner
800 g (cirka) grönsaker, till exempel röd lök, purjolök, minimajs, champinjoner, squash, paprika.
1 msk olja
Sås:
1/2 dl soja
1/2 dl olja
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek (chilipasta på burk)
1/2 msk tomatpuré
2 tsk färsk riven ingefära
(2 msk jordnötter)
salt och peppar
Lägg alla ingredienserna till såsen i en mixer eller matberedare och kör till en sås. Eller uteslut jordnötterna, pressa vitlöken och blanda med de andra ingredienserna i en skål.
Skär grönsakerna i ungefär lika stora bitar. Hetta upp en wokpanna eller en rejäl stekpanna. Häll i lite olja och woka grönsaksbitarna tills de är nätt och jämt mjuka. Ringla över såsen. Eller servera såsen i en skål bredvid. Den som är försiktig med starka grejer kan själv få välja såsmängd. Såsen är god både till kött och fisk och förstås om man endast vill ha grönsakswoken som huvudrätt. Det går också himla bra att köpa en påse djupfrysta wokgrönsaker och ringla såsen över den!
En rätt som smakar jättegott tillsammans med Plutos grönsakswok och med ris, kokt potatis eller pasta. Kanske också med en lite mildare såsvariant (finns goda färdiga i mejeridisken eller i påse) eller några klickar mager creme fraiche.
4 portioner
400-500 g torskfilé kolja eller sej)
cirka 1 tsk chilipasta, t ex sambal oelek
2 tsk olja
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skär filén i bitar och pensla med chilipastan. (Den är stark.) Smörj en ugnsfast form och lägg fisken i den. Sätt in i ugnen cirka 10 minuter. Tiden beror på hur tjocka bitarna är, fisken är klar när den "vitnar". Smaka av med salt och peppar.
Gott med lite yoghurt eller Kesella dessert till.
4 portioner
Lag:
2 dl vatten
1/2 dl socker
3-4 tunna skivor färsk ingefära
1 kanelstång
saften av 1 citron
Frukt:
2 apelsiner
2 kiwi
150 g mörka vindruvor
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka up p och låt sjuda några minuter. Låt svalna. Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär kiwin i klyftor. Dela druvorna och kärna ur dem. Blanda ner frukten i lagen.