Antagligen är vi det mest traditionstyngda folkslaget i världen. Eller också känns det bara så. Men säg den svensk som inte planerar att åtminstone delta i ett kräftkalas under de närmaste veckorna. Även om man nu inte råkar gilla kräftor brukar själva skivorna vara svåra att undvika.
Det är dock alltid hänsynsfullt att servera alternativ till de stackare som inte käkar kräftor. De kanske inte nödvändigtvis måste nöja sig med att sitta och knapra på rostat bröd och en ostkant. En paj är alltid pålitlig. Den underbara västerbottenspajen med kantareller och sikrom härintill lär garanterat bli uppskattad - såväl av kräftälskare som av andra.
En hemmagjord snaps sätter personlig prägel på festbordet. Med pepparrot får den en pigg smak som passar fint till kräftorna.
Örtsmör är trevligt att bre på rostat bröd. Variera med hemkryddad färskost och gärna en bit stark svensk hårdost därtill. Den extralagrade Allerum XO har bra krut, liksom vår älskade Västerbottenost så klart.
Olika sorters bröd är också ett bra och enkelt sätt att få variation på tillbehören. Gärna flera sorters knäckebröd, grovt och fint rostbröd, samt kanske något hembakat.
Våra hemgjorda ostkex med smak av valnötter funkar lika fint till fördrinken som till själva kräftslörpandet. Förrädiskt goda och svåra att motstå.
Duka extra fint, gärna med gröna kvistar från trädgården, låt krondillen ta plats i blomvasen och var generös med servetterna.
Sedan är det bara kvällens klo som fattas. Kräftorna får ni allt fixa på egen hand.
75 cl, 12 timmar
En pigg snaps som gör sig fint till just kräftor.
cirka 6 cm färsk pepparrot
1 ekologisk citron
75 cl Brännvin Special
Skala pepparroten och skiva. Dela skivorna om det behövs för att kunna peta ner dem i flaskan. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare utan att få med det vita.
Peta ner både pepparrot och citronskal i flaskan med brännvin och låt stå över natten. Smaka av. Häll över snapsen i en annan flaska och sila bort pepparrot och citronskal när du tycker att smaken är lagom intensiv.
6-8 portioner, 90 minuter
Paj med smak av sommar, skog, hagar och hav.
Deg:
3 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
2 msk dillfrön
150 g iskallt smör
1-2 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
1 l kantareller (eller annan svamp)
smör
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
150 g riven Västerbottensost
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
Topping:
100 gram sik- eller löjrom
Tillbehör:
2 dl crème fraiche
1 knippa strimlad gräslök
Blanda mjöl, salt och dillfrön. Tillsätt tärnat smör och arbeta snabbt ihop till en deg med hjälp av lite vatten. Låt vila i kylen i en halvtimme. Klä en pajform, cirka 24 cm, med pajdegen, nagga botten och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.
Skala och finhacka löken. Mjukstek i en klick smör tillsammans med svampen tills all vätska försvunnit. Salta och peppra. Låt svalna något och häll sedan upp i pajskalet.
Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt ost, salt och svartpeppar. Häll smeten över svampen och grädda pajen i 200 grader i cirka 30-40 minuter eller tills ytan fått fin färg.
Servera ljummen, dekorera med ägg av sik- eller löjrom strax innan det är dags att äta och servera med crème fraiche och gräslök vid sidan om.
8 stycken, 15 minuter
Mumsiga kex som känns helt rätt på kräftkalaset.
150 g prästost
70 g valnötter
Riv osten och lägg i högar på bakplåtspappersklädd plåt. Hacka nötterna, strö över och tryck till.
Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter eller tills kexen fått lite färg. Låt svalna och lägg på hushållspapper.
Servera som snacks eller tilltugg.
8 portioner, 5 minuter
Suveränt smör att bre på rostat bröd, toppa gärna med kräftstjärtar.
200 g smör
1 dl dill
1 vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
lite salt
Kör smör, dill, vitlök, citronskal och salt i mixern. Forma till ett ägg och ställ in i kylen tills det är kräftdags.
Servera på rostat bröd, gärna med skalade kräftstjärtar på.
6-8 portioner, 5 minuter
Alternativt pålägg till det rostade brödet. Kan även funka som kräftdipp.
200 g yoghurt-philadelphiaost
2 tsk hel kummin
2 tsk färdigriven pepparrot från burk eller tub
Rör osten smidig. Stöt kummunfröna lätt i mortel. Rör ner i osten tillsammans med pepparroten.
Servera på rostat bröd eller som dipp till kräftorna.